Избраха Цветомир Петров за председател на Столичния общински съвет (СНИМКИ и ВИДЕО)

8794
Избраха Цветомир Петров за председател на Столичния общински съвет (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

С убедително мнозинство от 47 гласа "за" Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС бе избран за председател на Столичния общински съветТака навръх 8 февруари осмия опит за избор на пръв сред равни в местния парламент завърши с успех след постигнатата по-рано днес договорка между всички политически сили, без "Има такъв народ".

В процедурата по избор от 61 общински съветници участие взеха 59 от тях. Сред гласовете са намерени 5 недействителни бюлетини, а разпределението на вота е следното:

  • Емил Димитров от "Възраждане" - 3 гласа;
  • Пламен Данаилов от "Има такъв народ" - 4 гласа;
  • Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС - 47 гласа.

Припомняме, че по-рано днес всички групи в СОС, без тази на ИТН, намериха консенсус и постигнаха примирие за избор на временен председател до месец юли, когато приключва политическия сезон и преди началото на лятната ваканция през август. По думите на ПП-ДБ-СС, ГЕРБ, БСП, "Възраждане", "Синя София" и ВМРО в общинския съвет това е вид тестов и изпитателен период и не става дума за сформиране на коалиции, "сглобки", договорки и т.н.

 

"Обикновено човек, когато получи доверие, благодари за него. Съзнавам, че този компромис и постоянния политически диалог ще са в основата на бъдещата работа на новия общински съвет. Единственият компромис, който не трябва да правим, е с развитието на града ни", коментира Петров веднага след избора си.

По думите му изборът е важен и за администрацията на столичния кмет Васил Терзиев, който също присъстваше на заседанието и изрази удовлетворението си от разрешаването на кризата в Столичния общински съвет.

Припомняме ви и разпределението на силите в новия столичен парламент:

  • ПП-ДБ-СС - 23 съветници; 
  • ГЕРБ-СДС - 14 съветници; 
  • "БСП за България" - 9 съветници; 
  • "Възраждане" - 7 съветници; 
  • ИТН - 3 съветници; 
  • КОД - 3 съветници; 
  • ВМРО-БНД - 1 съветник;
  • Независим (отцепник от "Възраждане") - 1 съветник.

От резултатите от гласуването се потвърди и предварителната информация, че групата на "Възраждане" на практика се е разделила на три части - един отцепник, четирима съветници в подкрепа на партийния кандидат и трима с различен вот.

Три месеца по-късно

До днешния успешен край на процедурата по избор на председател на СОС се стигна след проведени общо седем неуспешни гласувания в местния парламент. Блокирането на работата за София се пренесе и на терена на националната политика, а общински съветници заговориха за намеси в работата им от партийни централи.

В крайна сметка по-рано днес проф. Вили Лилков от "Синя София" пръв потвърди новината за отпушването на работата на общинския съвет. "С удоволствие мога да съобщя, че постигнахме споразумение за по-шикор консенсус за разрешаване на кризата в СОС. Ще подкрепим Цветомир Петров за председател", каза той пред журналисти тази сутрин. Припомняме, че той бе един от основните инициатори на преговорния процес между всички групи в последните три месеца.

Още: Новият кандидат за шеф на СОС: ГЕРБ и БСП бяха съгласни, че съм консенсусна фигура

По думите на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера  не става въпрос за ротационен принцип при поемането на поста пръв сред равни.

"Длъжен съм да кажа, че няма коалиции, няма мнозинство, никой не дава подкрепа занапред - това е просто преодоляване на административна пречка. Сглобки няма", кагегоричен бе Контрера.

Още: Иван Таков: София е сложена на масата на ротацията, СОС се превърна в мазен тепих за дребни пехливански борби

От своя страна "БСП за България" също потвърдиха, че са "за" временната формула за отпушване на работата на столичния парламент. "Всякакви спекулации, че има съглашателство, сглобки, коалици и т.н., са неверни. Това не бе лесно решение, но имаме отговорност към града", подчерта лидерът на групата на социалистите Иван Таков.

Неочаквано подкрепа дойде и от ГЕРБ, които са най-големите опоненти на победителите от местния вот. Припомняме, че досега общинските съветници на Бойко Борисов отказваха да поемат отговорност и да участват в предишните седем гласувания.

"Декларирахме, че е време за намиране на компромисен вариант, иначе влизаме в хипотези за нови избори. Рискуваме град София да остане в безвремие", обясни общинският съветник от ГЕРБ Прошко Прошков. Той отново подчерта, че не подкрепят изобщо ПП-ДБ-СС, нито кандидатът на коалицията за председател, а са били мотивирани само и единствено от желанието си да започне работна местния парламент.

Още: Борисов иска нови избори в София: Терзиев не е кмет (ВИДЕО)

"Политическо мнозинство в СОС няма. Нищо друго, освен този избор на председател, не е обсъждан", обясни още Антон Хекимян от ГЕРБ.

От своя страна бившият кандидат за председател на СОС и лидер на "Спаси София" Борис Бонев благодари за подкрепата. "Разбрахме се това да е временно техническо решение до края на политическия сезон, който приключва с последното заседание през юли. Не става въпрос за даване на политическо доверие към нас, както казаха и колегите".

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Промени в движението в София за Гергьовден

Инсталацията за горене на RDF на Топлофикация София е де факто незаконна

Великденска украса се появява в София на четири ключови локации

Авария остави без вода два столични квартала

След игра в Южния парк: Махнаха15 кърлежа по тялото и дрехите на дете

Как общинско дружество се превърна в черна кутия?: Терзиев след одита в ЦГМ

Балетна школа в Самоков отбеляза половин век с авторски танцов спектакъл

Галерия с детски рисунки на тема „Великденски шарки. Любов и възкресение“ бе открита до новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

"Топлофикация София" започва отчитане на уредите

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София