Борис Бонев обвини ГЕРБ в саботаж на коалиция между ПП-ДБ-СС и БСП (ВИДЕО)

17234

Столичният общински съветник от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" Борис Бонев подозира ГЕРБ в саботаж на евентуално управление на местно ниво между ПП-ДБ-СС и БСП. В Студио Actualno той заяви, че не смята за случайно как демонтажът на Паметника на съветската армия (ПСА) - червена линия за БСП - е започнал точно в седмицата, когато двете групи са били близо до споразумение за работа по приоритети в Столичния общински съвет.

Пред медията ни на 19 декември Ваня Григорова от групата на "БСП за България" също разкри подробности колко близо е било взаимодействието за работа в краткосрочен план: Ваня Григорова: Щяхме да управляваме 2 месеца с ПП-ДБ-СС, но дойде рязането на МОЧА (ВИДЕО)

Саботаж

"Имаше разбиране, че може да се постигне съгласие. Когато започна демонтажът на МОЧА, тези разговори спряха. Години сме чакали този демонтаж – може би не е случайно, че точно в седмицата, в която имаше шанс да се постигне разбирателство с други партии за мнозинство, изключващо ГЕРБ, този демонтаж започна. Фактът, че толкова много хора не знаеха за него - дори и аз научих от Facebook -, че първоначалният кран нямаше документи, а накрая - съдебното решение, за мен говори, че се е бързало. А защо се е бързало, освен ако целта не е била да се спрат всякакви разговори с БСП за София? В областната управа има зам.-областни управители, един от които е от ГЕРБ, така че аз започвам да съзирам друг тип мотиви", заяви Бонев.

Ваня Григорова отбеляза пред Actualno.com, че няма как кметът Васил Терзиев да не е знаел за МОЧА, тъй като подобно решение минава през няколко дирекции в Столична община.

Още: Обрат: Съдът нареди да се спре демонтажът на МОЧА

На въпрос дали подозира външен натиск от ЕС - например сделка да махнем МОЧА в замяна на отстъпки за Шенген, той отвърна: "Бихме били много жалка държава, ако премахването на един паметник ще отвори Шенген. Това е абсурдно".

Блокажът на СОС - възможните изходи

"Никога не ми е било самоцел да бъда председател на СОС", каза Бонев, след като два пъти той не бе избран. След този неуспех ПП-ДБ-СС използваха няколко други тактики, включително пълно оттегляне и издигане на най-възрастния общински съветник - Грети Стефанова, но и това не се получи и СОС остана блокиран за работа. Следващото заседание е на 11 януари 2024 г.

Още: "Борисов явно чака някой да иде да му целуне ръката - няма ние да го направим"

"Част от колегите имаха наглостта да кажат: „Нищо не предлагате“. А ние предложихме 5 различни тактики. Това е агресивен саботаж на работата на СОС, който ни струва вече десетки милиони", заяви общинският съветник. И даде за примери пропуснати пари от европейски фондове, включително за градския транспорт. Отправи и критика срещу ГЕРБ, че са забавили конкретните проекти. Разказа и за неизпълнено обещание на бившия кмет Йорданка Фандъкова за детска градина в "Обеля 1" - там нямало дори разрешително за строеж, имало и жалба в КЗК, а строителството няма как да продължи, добави Бонев. Отделно изложи като факт невъзможността за вдигане на заплатите на служителите в градския транспорт и дори на общинските съветници - заради блокирания столичен парламент.

"Никакви възможности за сглобки в София няма да ме накарат да си променя отношението. Няма да мълча за кражбите и далаверите", каза Борис Бонев. "Не знам в какъв филм сме се вкарали, в който ГЕРБ създават паралелна реалност, в която обвиняват всички други за последствията от 18-годишното си управление. Не е реално".

Още: Ваня Григорова атакува Терзиев за дарената заплата: Аз няма да я върна, имам си разходи (ВИДЕО)

По думите му - „Спаси София“ няма да участва в сглобки с ГЕРБ в СОС. "Групата на ПП-ДБ-СС много добре разбираме наследството, колко лош е бил начинът, по който е била управлявана Столична община. Не вярвам, че някой иска ГЕРБ да бъдат вкарани в управлението през задния вход", допълни той. "Когато залогът е да бъдат махнати схемите на ГЕРБ, да се направят реформи в общинските дружества, виждате, че всички демократични принципи и високопарни теми, които са повдигали и са се представяли за европейци, отиват в канала и идва грозната политическа реалност".

Каква е позицията на Бонев за демонтажа на Паметника на съветската армия, какво е преживяло семейството му по време на Народния съд и има ли възможност за разблокиране на СОС - всичко това гледайте във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

България срещу Гърция в битка за туристи: Говори бившият министър Зарица Динкова (ВИДЕО)

Сърбия стои зад скандала в Скопие, а по-далеч е сянката на Кремъл: Говори Николай Кръстев (ВИДЕО)

Ниската избирателна активност ще доведе до сериозни размествания: Геновева Петрова от “Алфа Рисърч“ (ВИДЕО)

"Хамас" няма да изчезне с бомби и ракети: Проф. Владимир Чуков посочи пътя към мир (ВИДЕО)

"Спаси София" действа като комунистите: Антон Хекимян за бул. "Патриарх Евтимий" (ВИДЕО)

Петър Чолаков: ГЕРБ и ДПС нарцистично си търсят трети за управление (ВИДЕО)

"Не можем да си играем с живота и здравето на хората": Диана Русинова за промените на бул. "Витоша" (ВИДЕО)

"Няма интрига, няма и партия за всички": Социолог за ниската избирателна активност (ВИДЕО)

Атанас Славов: Допуснахме грешки, но искаме правова държава, а не публичен ресурс в частни ръце (ВИДЕО)

Край НДК ще се паркира по-лесно, отколкото на други булеварди: Борис Бонев обясни как (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю