Българка в Милано: За пазаруване се чака по 4 часа, през 15 минути се чуват линейки

10865
Българка в Милано: За пазаруване се чака по 4 часа, през 15 минути се чуват линейки
Снимка: Getty Images/Guliver

28-годишната българка Микаела Мокка е дизайн мениджър. От 4 г. работи в Милано – столицата на провинция Ломбардия, най-тежко засегнатият от коронавирус район. Потърсихме я, за да разберем как живеят, какви са страховете и надеждите на хората там, където до днес са заразени 80 600 души, а над 8200 са починали.

Как сте, Микаела, здрава ли сте?

Физически съм добре, психически стана доста трудно вече. Така сме от три седмици вече. На 7-ми вечерта излезе декрета, с който забраниха да се излиза без причина.

Постоянно сте вкъщи, нали?

Да, всеки ден сменят декретите за модула, който трябва да имаш, когато излизаш навън.

Какво значи това?

Например вчера беше 26-ти, на 25-ти пуснаха нова декларация, с която можеш да излизаш. Тя е задължителна и ако нямаш принтер вкъщи, трябва да препишеш целия текст, да се подпишеш и да я носиш, когато те спрат полицаи. Мен не са ме спирали, но мои приятелки бяха спрени и са искали да ги глобяват, защото нямаха документ. Всеки ден променят и глобата. Сега е от 400 до 3000 евро. А за хора, които имат коронавирус и са излезли навън, може да е налудничаво, но налагат до 5 години затвор, в който ще влязат, когато се възстановят.

Ако едно семейство са заразени, кой ги снабдява с продукти от първа необходимост?

Пуснали са на всички сайтове телефони за услуги за хора в нужда - може да ти докарат храна от магазините. Молят хората с леки симптоми да си останат вкъщи колкото може повече, ако не се налага да постъпят в болница, защото в Бергамо например, съвсем близо до Милано, където е епицентъра с най-много случаи, лекарите казват, че болниците може да се окажат най-големите ядра на вируса. 70% от болните в тях са с коронавирус. Той се предава там на тези, които не са болни. Линейките и медицинските лица са другите, от които може да се предаде. Затова молят хората да не бързат да ходят в болниците. Една приятелка имаше над 38 градуса температура и лекарите й казаха, че трябва да изчака 2-3 дни преди да предприеме посещение в медицински център.

Доста висока температура е това!?

Да, и не знам дали сте чули, но вчера излязоха резултатите от аутопсията на 34-годишно момче в Рим, което почина в събота. Оказа се, че е бил здрав. Казват, че ситуацията е доста по-сложна. Той е имал всъщност най-лошия вариант на вируса и не са очаквали да се стигне до фатален край. Казват, че при различните типове коронавирус очевидно има такъв, който не зависи дали си млад или възрастен. За жалост тук все още има хора, които се виждат по парковете, затова всеки ден променят наредбите. Допреди няколко дни имаше хора, които спортуват на групи навън, разхождат кучето по 4-ма човека. Имаше интервюта с лекари, които умоляват да не се правят тези неща. Не знам дали сте чули какво се случи в Бергамо на 18-ти март!?

Знаем, че там е най-сериозно положението, но какво се е случило в този ден?

Тогава беше пикът на починалите. Вечерта на 17-ти март 70 военни камиона изнасяха от града ковчези с починалите хора, защото няма място в гробището и в крематориума. Изнасяха ги в други градове.

/Камионите с мъртъвци от Бергамо/

Имаше много силно интервю с един човек, който работи на зелената линия. Разказваше, че това, което се случва в Бергамо, продължава да се случва в Лоди, но е малко. Ще е много по-страшно, ако се повтори в Милано, защото тук са два милиона души. Именно затова призовават всеки ден хората да вземат насериозно ситуацията и да не излизат от вкъщи

/Нямало е място в гробищата, а крематориумите не са смогвали да поемат хилядите ковчези/   

Как минават дните и нощите ви?

Аз, за щастие, работя. Може би имам късмет, защото моята работодателка ми каза: "Не се притеснявай! Приеми го като една ваканция. Когато се събудиш, дай си време да релаксираш. Закусвай добре, след това започни да работиш. Направи си обяд, спортувай!". Аз много спортувам, поне 2 часа на ден, не само за тялото, а и заради ума. За ума всичко това е много трудно, защото на всеки 15 минути се чуват линейки - искаш или не, психически доста ти влияе. Избягвам вече да чета статистики, статии, защото всеки ден излизат нови случаи. Например едно проучване от университета в Торино, в което казват, че трябва да се приема много витамин Д. При направените изследвания на излекуваните се установява, че имат голямо количество витамин Д в тялото.

Това трябва да е превантивна мярка, така ли?

Да. Целта е, ако се заразиш, да се намали ефекта на заболяването върху организма ти.

Вечер пеят ли по терасите?

Пеят, да. Сега малко по-рядко, не всяка вечер, а няколко пъти на седмица. В неделя вечер в 9 часа всички запалваме свещички, телефони, фенерчета в памет на починалите, а в началото идеята беше да се освети цяла Италия, за да се види на сателитите, че е жива.

/В Милано вече не всяка вечер пеят от балконите, а светят с телефони, фенечета и свещи в памет на починалите/

Кое обяснение за причината да стигне заразата в Италия до тази критична точка звучи най-достоверно за теб, или са поредица от грешки?

Според мен са поредица от грешки. В началото много изчакаха. Първият заразен беше в края на януари, началото на февруари. Липсваше информация, защото, ако знаеха, че той може да е контактувал с други и те да са носители, по-рано да се затворят градовете. Първият заразен в едно малко градче Кодоньо работеше в една фирма за внос/износ от Китай. За да се прояви вируса са нужни от 5 дни до 2 седмици. Той може би 2 седмици е контактувал с хора от различни градове. После затвориха Кодоньо, но вируса се разнесе. На 7-ми вечерта, когато проведоха заседанието, всички бяхме навън. Никой не ни осведомяваше колко сериозно е това нещо. Една или две седмици след това можеше да се излиза до 6 часа вечерта. Тогава затваряха и баровете, сякаш коронавирусът си взима почивка до 6 часа вечерта и след това се проявява. Аз също бях навън и като се прибрах, една приятелка ми прати декрета на правителството за затваряне на града. Той се разпространи светкавично и в неделята имаше снимки как хората се струпват по гарите, за да пътуват към родните си градове към Южна Италия. Това също беше грешка - след декрета всички тръгнаха да се прибират. Никой не мислеше в този момент за семействата си на практика, защото ти се връщаш у вас, за да се спасиш, а може да им занесеш вирус. Мои познати ме питаха: "Ти защо не се прибра, като разбра, че затварят града?"

Аз щях да питам същото!?

За този вирус се говори от февруари, че има болен човек. Аз не мога да мисля за себе си, че ще е по-безопасно за мен, ако се прибера при семейството ми в България, като знам, че може да им навредя. Имах настинка, даже и температура. Не знам дали не съм имала вирус и съм го изкарала.

Пикът в Италия не е достигнат

Епидемията от коронавируса в Италия все още не е достигнала своя пик, заяви Силвио Брусеферо, ръководител на Националния здравен инстит...

/Микаела/

Говорят за този вирус, че може да си го изкарал, но нямаш имунитет към него. Във Facebook има доста групи, в които започнах сега да влизам, и виждам, че се питат дали да си пътуват с кола до България. Според мен това е безумно. Не знаеш какво може да занесеш на страната, на семейството си, защото може да си носител. В такъв момент според мен не трябва да мислиш за себе си, а за общото, за хората. Има тук един случай - съученик на моя приятелка на 22 години е хванал вирус, прибрал се вкъщи, бил само носител, не е бил болен. Заразил майка си и тя е с много висока температура, а бащата от две седмици е в болница в много тежко състояние. И на мен не ми е лесно - три седмици сама вкъщи, да слушаш линейки, да слушаш новините и да си мислиш лоши неща. Всеки ден се обаждам на дядо ми и го питам дали е чистил продуктите, които е купил от магазина.

А защо трябва да се чистят?

Всички така правят тук - като се приберем от магазина трябва да почистим продуктите с дезинфектант и малко водичка. Имаше интервю с едно болно момиче. Тя това обясни, че като си купиш един продукт, върху който някой е кихнал или се е изкашлял, една капчица като е паднала там и ти се заразяваш. Реално това ти отнема 10 минутки. Всяко нещо, което си донесъл вкъщи, трябва да се избърше.

Четох изявление на кмета на Бергамо, че мачът между „Аталанта“ и „Валенсия“, изигран в Милано на 19 февруари пред 45 000 души, е основната причина за разпространението на коронавируса в Северна Италия, определя го като „истинска биологична бомба“. Тази теза ли е най-разпространена?

Кметът на Бергамо: Мачът Аталанта-Валенсия бе биологична бомба

Напълно подкрепям експертното мнение, че мачът между Аталанта и Валенсия е основната причина за разпространението на коронавируса в Лом...

Не съм чувала или чела за това. Според мен много фактори повлияха - липса на информация и на бърза реакция. Хората бяха много спокойни и същите грешки, за жалост - това, което ми разказват мои приятели, - се вижда и в България: хора, които се подиграват на други, че пазаруват много храна от магазините. И аз бях като тях - смеехме се, че се запасяват. Първата седмица една приятелка - модел от Амстердам, беше при мен в Седмицата на модата. Оттогава тръгна това нещо. С нея отидохме до магазините - всичко беше празно, всички се смееха и се подиграваха на тези, които са пазарували много. Накрая се оказа, че това има много повече смисъл, отколкото мислехме.

Защо?

Защото сега може да загубиш часове наред да чакаш по опашки, за да влезеш в магазина. Ако отидеш на обяд, има 40-50 човека отвън и ще трябва да прекараш 4 часа там, нямаш време да работиш. Накрая отиваш в магазина и за жалост има хора, които се бутат в теб, не спазват дистанция. Едва ли не, се обезсмисля седенето вкъщи, ако отидеш в магазина, независимо дали си с маска и ръкавици. Едно е да отидеш до магазина само за яйца, а не да пазаруваш както обикновено. И за жалост не става по-добре. Сега отмениха и изложението за дизайн, за което аз работя. Трябваше да е през април, отложиха го за юни, но вчера казаха, че пак се отлага, а е най-голямата Седмица на дизайна в целия свят. Това събитие осигурява доходи около 120 млн. евро за една седмица и ги изгубихме. Днес има заседание, обсъжда се вариант за септември, но не се знае.

Навън всички ли са с маски, а в магазините - и с ръкавици?

Да с ръкавици пазаруват, слагат нормални маски или шалче. Все по-често казват, че от маската няма много смисъл. Например по улицата ходиш без маска, защото от въздуха няма да се заразиш. Когато си в магазина обаче, не знаеш дали някой няма да се изкашля или изкиха срещу теб.

Болниците вероятно повечето или всички са преустроени да приемат с коронавирус, дали ги побира?

Равносметка: 550 000 са заразените и над 25 000 са починалите от коронавирус по света

550 000 души са заразени от коронавирус по света, а над 25 000 са починали, съобщи американският университет "Джонс Хопкинс". В Българ...

Това е проблемът. В Сан Рафаеле работи една приятелка лекар, която ми разказа, че много бързо реагираха - след седмица и половина. Една известна италианка Киара Ферани, която построи цяла империя за милиони от модата, и съпругът ѝ Федец, който е рапър. Те поеха инициатива за събиране на средства. Започнаха с Милано и после се включиха други градове в изграждането на полеви болници. В Сан Рафаеле от нулата изградиха в двора нови интензивни сектори с цялата необходима техника. Сега има около 200 нови реанимационни легла, защото просто нямаше повече място. После и други известни личности поеха тази инициатива.

Говори ли се вече за икономическите последствия от тази криза?

Избягват, честно казано. Например аз имам приятели, които са ресторантьори в Милано. Те затвориха първата седмица, направиха си една група в WhatsApp и са написали писмо до правителството, в което обясняват, че ще затворят, защото не виждат смисъл да работят до 6 часа, като си подлагат хората си на риск, но молят за помощ - да не плащат сметки за ток 1-2 месеца, да им помогне държавата със заплатите на персонала.

Има ли предположение кога ще се стигне до пика на заболяването?

Не смеят, защото в началото говореха за 18-ти, който наистина беше много тежък ден - с Бергамо. След това говореха, че ще започне да спада, но не стана така. Един ден 600 са починалите, друг ден - 700, третия  ден пак са 600 - ту намаляват, ту се увеличават. И за жалост още няма прогнози кога бихме могли да излезем навън.

Интервю на Анита Чолакова   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю