Д-р Атанас Матев: Хемороидите са лечимо заболяване

198100
Д-р Атанас Матев: Хемороидите са лечимо заболяване
Снимка: Framar.bg

Д-р Атанас Матев е хирург - проктолог. В Център за лечение на хемороиди – Стара Загора се лекуват хиляди пациенти ежегодно от цялата страна. За 15 години са прегледани над 25 000 пациенти, а извършените  безкръвни лечебни процедури  са над 6000. Обръщаме се към специалиста с въпроси за това как да се предпазим от това често заболяване хемороидите.

Д-р Матев, месец декември е време, в което похапваме доста и то тежки и пикантни храни. Как храната би могла да повлияе на едно много разпространено заболяване - хемороиди, да ги провокира или обостри? Какви са храните, които трябва да избягваме или да ограничим? Алкохолът и газираните напитки? Подправките?

Поли Генова: Да се замислим за хората, които се нуждаят от човешка топлина

Певицата Поли Генова даде интервю за предаването по БГНЕС "Стилист Капанов представя". "2013-та беше прекрасна година за мен. Може би ...

Всъщност месец декември е месец, в който предимно се пости, но малко хора го правят. Започва предколедното настроение, фирмените тържества и банкети. Важно е да се знае, че всяко прекаляване с необичайни храни може да провокира хемороидална криза. Пикантни подправки, чили сосове, черен пипер, прекалено пикантни колбаси могат да ни накарат да съжаляваме горчиво. Алкохолът  се отразява зле на пациентите с хемороиди. Те обикновено са внимателни и много съзнателни, но по празниците човек се отпуска и тогава започват и проблемите с хемороидите. Те се възпаляват и болят, което изисква бърза и адекватна медицинска помощ. Газираните напитки в нормални количества не би следвало да създават проблеми, но би било хубаво да се избягват.

Сериозно заболяване ли са хемороидите? Как е представено то в България, има ли данни за разпространение, по възраст и по пол?

Те са много сериозно страдание и проблем. Хемороиди има всеки човек, това е нормална тъкан в областта на ануса. Проблемите започват, когато нормалните хемороидални кръвоносни съдове започнат да се разширяват, уголемяват и да излизат извън ануса след дефекация. Засегнати са всички възрасти, но това е бавно прогресиращо заболяване и максимумът е в активната възраст 40 – 50 години, като мъжете страдат малко по-често от жените.

Кои са първите признаци на проблеми с хемороидите и кога трябва да се обърнем към лекар?

Появата на кръв в изпражненията е един от първите симптоми. За съжаление, това може да се появи и при други потенциално фатални заболявания и по тази причина е необходима визита при лекар при поява на кръв във фекалиите. Щипане, парене, сърбеж, дискомфорт, болки са чести симптоми. Започването на самолечение е губене на време и пари, а може да бъде и опасно. Извършването на преглед при проктолог и поставянето на диагноза/отхвърлянето на други подозрения е това, с което трябва да се предприеме.

Георги Ганев: Депутатите нямат сетива, за да чуят какво им казват гражданите

Георги Ганев е икономист и програмен директор по икономически въпроси в Център за либерални стратегии в София. От 2003 година той е аси...

Какви са основните терапии, които се използват в съвременната медицина у нас?

В България се прилагат всички познати на съвременната медицина методи. Преди да се прилагат лечебни методи, пациентите сами установяват кои храни им вредят и започват да ги избягват , т.е. спазване на диета е това, с което се започва. Много важен е и хигиенният режим. Използването на вода за поддържане на хигиена при наличие на хемороиди е препоръчително. Всичко това върши работа в началните стадии. При напредване на заболяването се използват безкръвни методи като пристягане с еластични пръстени на вътрешни хемороиди, инфраред терапия, радиочестотна хирургия. Използват се различни методи, защото няма метод, който да е универсален за всички пациенти с техните особености. За последна степен хемороиди се използват доказани в науката и практиката хирургични методи на лечение с отличен резултат.

Лечими ли са хемороидите?

Хемороидите са напълно лечимо заболяване. Окуражавам особено страдащите с години пациенти, при които хемороидите излизат извън аналният канал след дефекация да посетят лекар специалист и да дискутират възможните терапии.

Какви са основните проблеми при нелекувани и неглижирани хемороиди?

Борислав Айтов от BeShared: Завистта към другия няма да ти помогне да успееш

Борислав Айтов е директор на една от най-успешните компании за онлайн маркетинг у нас - BeShared. Разговаряхме с него за работата, зави...

Вътрешните хемороиди често кървят. Понякога кървенето е толкова силно и продължително, че част от пациентите достигат до анемия, налагаща приемане в болница и кръвопреливане. Хемороидите прогресират бавно с годините, като се стига до състояние на изпадане извън ануса, при което се отделя неприятен секрет постоянно. Възможно е заклещване на хемороидите извън ануса, което е спешно, силно болезнено състояние, налагащо незабавна лекарска намеса. Пациентите са на легло в невъзможност да извършват каквито и да било дейности. Външните хемороиди често тромбозират, което се проявявам като болезнено възелче на ануса.

Кои са основните правила, които биха предотвратили появата на хемороиди?

Избягване на пикантни храни, прием на достатъчно течности, за да се профилактира запека, прием в храната на повече фибри, правилна хигиена. Посещение при проктолог е необходимо при кръв в изпражненията, симптоми на дискомфорт и болки в аналната област. То може да ви спести много притеснения и проблеми по-нататък.

Научете повече за хемороидите, тяхното лечение и превенция на: http://problem.framar.bg/хемороиди [1]

Автор на интервюто: Ивайло Тончев

Kesi Dryden, Rudimental: Музиката ни е микс от любов и позитивно послание

„Waiting All Night“ беше едно от най-слушаните парчета през лято 2013. Именно  тази песен и невероятният клип към нея ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю