След почистване на язовир Пчелина доброволци ще консервират и параклиса Св. Йоан Летни (ВИДЕО)

9526

"Пчелина" или "Лобош" е най-големият язовир в Пернишка област. Построен е през 70-те години на миналия век с цел да филтрира отпадъците от река Струма. Преди това на негово място се е намирало село Пчелинци, откъдето произлиза и името му.

Дълбочината на язовира е над 18 метра, а обиколката му по брега е 34 километра. В района се намира и средновековният параклис „Свети Йоан Летни“, любимо място на фотографи от цялата страна, а даже и от чужбина.

От 2016 година, вече 5 години, язовирът се почиства от доброволци два пъти годишно – пролет и есен. Един от организаторите е Радослав Александров, който приема инициативата за лична кауза.

"След поредното ми посещение на язовира видях колко много боклуци има, което ме побърка и реших да взема мерки. Събрах приятели. Свързах се с едни прекрасни хора, от които вече съм част, това са ЦРОО - Перник (Централна Рибно-Опазваща Организация, град Перник) и с тяхна помощ започнахме ежегодно почистване на това прекрасно място. Всеки път се събираме доста хора и с голяма любов се прави цялото нещо", споделя Радослав.

Тази година в пролетното почистване се включиха 62-ма ентусиасти с 6 лодки и 11 каяка, които събраха 324 чувала боклук. Екип на Actualno.com също взе участие. Сред отпадъците бяха открити обувки, джапанки, легени, бутилки и множество фасове.

"Въпреки влагата и дъжда събрахме рекордно количество боклук – над 320 чувала. Това е най-успешната ни година до момента, над 60 човека от цялата страна се включиха. Сред тях бяха и доброволци от Фейсбук групата „Изчисти ме“, те дойдоха чак от село Дорково, за да ни помогнат с почистването и да покажат, че такива неща трябва да се правят. Имаме нужда от такива инициативи", допълва той.

"Почистванията продължават около 5 часа, а сред най-интересните боклуци са телевизор, бойлер, части от тоалетни и всякакви подобни, но мен лично най-много ме впечатли комбинацията от стара бутилка ром, кокосов орех и червен паспорт на една място. Това беше страхотно", спомня си с усмивка Радо.

"Всяка година го правим, за нас вече е традиция. Преди 2 години работех в Лондон и хванах самолет буквално за 2 дни, за да го направя и да се върна обратно. Обикновено е 2 пъти годишно, но голямата ни цел, освен опазването и почистването, е консервирането на параклиса „Свети Йоан Летни“, който се намира на скалата над язовира. Много известен параклис, на изключително красиво място, но за съжаление е мръсно. Фреските по стените са буквално осквернени. Много им е тежко състоянието. Говорил съм с хора от Археологическия музей и те са готови да съдействат с каквото могат."

"Сега предстои оценка на щетите и ще стане ясно горе-долу каква ще е сумата за консервация, защото то няма да е реставрация. Това нещо не може да се реставрира тъй като е дълбоко съсипано, но консервацията ще може да го запази за поколения напред. Държавата я няма, затова всички ние трябва да помагаме. Трябва да има гражданско общество, което да иска да опазва, за да му е чисто и хубаво", обобщава инициаторът.

Доброволците планират и изграждане на чешма в близост до параклиса за нуждите на миряните и рибарите. Ентусиастите са започнали и ежегодно преброяване на птиците, обитаващи язовира. Миналата година там са забелязани розово фламинго, розови пеликани и черни щъркели.

Пролетно почистване - да се погрижим за язовир "Пчелина"

Ако искате да си изкарате хубаво, особено при настъпващата все по-явно пролет и въпреки всякакви мрачни синоптични прогнози, да отидете...

Следващото подобно почистване е планирано за началото на месец май.

Автор: Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Вижте как ще можем да намираме домашните си любимци (ВИДЕО)

Незабравим бал за абитуриенти в неравностойно положение: „Фестивал на красотата“ отново помага

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Първият сърдечно трансплантиран пациент за тази година се прибра вкъщи

България отново на върха: Как наши момичета направиха пробив в областта на изкуствения интелект?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com