Георги и Емил от SkimProt: Българинът не се вълнува много от защитата на личните си данни

73580
Георги и Емил от SkimProt: Българинът не се вълнува много от защитата на личните си данни

По цял свят българите са известни като царе на скиминга – процес, при който от банкова карта се извлича информация и след това от нея могат да се изтеглят пари. Затова на пръв поглед изглежда странно (а на втори си е някак логично), че пак България даде на света най-иновативната защита от скиминг. Става въпрос за стикера SkimProt, който се залепва върху банковата карта и я предпазва от измами. Повече за продукта, създаден от българи и вече притежаващ международен патент, можете да видите тук. Actualno.com се среща с представители на компанията-създател – Георги Кънев, партньор и акционер, и Емил Цолов, мениджър Ключови клиенти, за да научи повече.

Как се роди идеята за SkimProt и отколко време продуктът е на пазара?

Георги (на снимката вляво): На пазара е реално от януари тази година, иначе идеята се роди преди година и половина. В началото искахме просто да видим дали може лепенка да се лепи върху банковите карти като рекламен материал. След това установихме, че ако се скрие магнитната лента на картата, процесът на скимиране няма да бъде възможен. Пробвахме да лепим тиксо, лепящи се листчета, скоч, докато стигнахме до извода, че трябва да има втора магнитна лента.  Може би след година опити се роди финалният продукт.

Емил (вдясно): Стикерът е за картите с чип, които са много разпространени. И банкоматите, и картите навсякъде в Европа и в много други части на света вече са възприели чип технологията.

Георги: Нашият продукт решава проблема със скиминга. Това е процес, при който се копират данни от банковата карта. В 100% от случаите това става чрез магнитната лента. Едно скимиращо устройство може да се сглоби за 150 – 200 лв. Двете технологии – чип и магнитна лента – съществуват заедно, защото не всички банкомати могат да четат само чип. Така ние, криейки персонализираната информация на лентата, не позволяваме на крадците да получат достъп до нея. Информацията на нашата магнитна лента е универсална по стандратите на Visa и Mastercard. Грубо ние правим това – пренасочваме устройството да чете не от магнитната лента, а от чипа.

Разкажете малко повече за самата употреба.

Георги: Няма нищо сложно, просто стикерът трябва да се постави прецизно, за да съвпадат неговите ръбчета с тези на картата. Веднъж залепен, животът му е 2-3 години, ако не се отлепя. Разбира се, той може да се отлепи и човек да си ползва картата незащитена.

Емил: Но не препоръчваме един стикер да се отлепя и залепя повече от 2 пъти. Лепилото ни е специално – ние си го изработихме, и не уврежда магнитната лента, но при множество отлепяния може да се появи проблем или да започне да хваща по-слабо.

Само на българския пазар ли може да се използва стикерът?

Емил: Не, може навсякъде, където има устройства с чипове – в цяла Европа, Южна Америка, части от Северна Америка, Азия и Африка.

Георги: Трябва просто картата да има чип и устройството да може да чете чипове. Вече всички пос-терминали го правят, повечето банкомати също, но с тях е по-трудно, защото по-старите трябва да се подменят, което изисква време и ресурс от страна на банките. Но потребителят не трябва да се притеснява да търси специални банкомати в Европа. Дори в по-неразвитите държави в по-големите градове инфраструктурата е обновена. Както и в големите градове в САЩ и в страните от Южна Америка.

Споменахте Щатите, там годишните загуби от скиминг се изчисляват на 1,5 млрд.долара. Какво е положението в България?

Българи създадоха уникален начин за предпазване на банкови карти от измами

Случвало ли ви се е да ви се обадят от банката и да ви съобщят, че трябва да си смените дебитната карта, защото сте теглили от банкомат...

Емил: Трудно е да се намери точна информация, защото темата е доста сива. Голяма част от банките не искат да предоставят тези данни. Но загубите са някъде между 1,5 и 3-4 млн.долара. Имайте предвид, че българите и румънците са най-добри в скиминга. Даже наскоро хванаха 40 човека с лаборатории, 3Д-принтери. Те могат с устройство за 200 лв. да изкарат набързо няколко хиляди. Чували сме, че в момента в който се скимира карта, след 30 мин. парите вече са изтеглени в Щатите, Мексико и т.н.   

Има ли интерес към продукта?

Емил: Доста ни е трудно да убедим българина, че продуктът може да го защити. Направили сме щанд в един от моловете – Paradise, обясняваме на хората, правим промоции. Първоначално не те взимат насериозно. Повечето казват, че дори нямат банкова карта, че мразят банките. Но след като им демонстрираме наглед, стават по-благослонии. 

Георги: По наши впечатления българите по начало не са много притеснени дали ще им откраднат личната информация. За разлика от германците например, които са направо параноични по темата. Нашият плюс е, че сме първи в света, имаме патент, нямаме аналог. Но това ни е и големият минус, понеже разработваме освен нов продукт и нов пазар. Трудно е, но вече се задвижват нещата, има позитивен тренд. Плюс това ние съзнаваме, че в България има около 8 милиона карти, от които около 3 милиона са с чип. Тоест нашият потенциал тук е 3 милиона карти. В Мексико например говорим за 350 милиона карти, в САЩ – за над 1 милиард. Нашата страна за нас е пазар, на който се учим какви са правилните подходи. Фокусът ни сега е предимно Южна Америка – там има много страх да не ти откраднат парите, много кражби. В Мексико 44% от населението е било скимирано поне веднъж. А там законът не предвижда ако си бил скимиран, да ти възстановят парите, докато в Европа клиентът е малко по-защитен.

В чужбина вече са ви оценили – спечелили сте престижно отличие.

Visa и MasterCard бойкотираха карти на руски банки

Международните платежни системи Visa и MasterCard спряха обслужването на карти, емитирани от няколко руски банки – „Россия...

Георги: Представихме стикера миналата година в Париж на най-голямото изложение за смарт технологии в света. Там всички подхождаха с голямо недоверие към него, но после си тръгваха усмихнати от щанда. Имаше много случаи, в които ни казваха „Ау, страхотен продукт, искаме да работим с вас, но може ли да махнете от опаковката, че е направен в България?“. По света като се каже скиминг и го свързват с българи. Просто не създава доверие в крайните клиенти.

Емил: В средата на май т.г. бяхаме в Лас Вегас, на същото изложение, такива има в Европа, САЩ и Азия. Там спечелихме награда за най-добра иновация в категория картово производство. Едната фирма, която победихме, има бюджет над 1 млрд.долара, другата фирма е американска, а журито беше съставено само от американци. Добре поне, че те не са преубедени и като видят нещо добро, могат да го оценят. Това ни даде добър тласък – всички започнаха да се интересуват от нас, завързахме контакти. Полезно е за нас, защото искаме да си останем производител и да намерим правилните партьори, които да си развиват дистрибуторска мрежа във всяка страна.

И за финал едно обобщение – защо хората да си купят стикера?

Емил: Нека си го купят, ако искат да са спокойни за парите си. Струва 10 лв., не си заслужава за толкова да се разправят с хакнати карти. Това е най-голямото предимство на стикера – създава сигурност.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю