Година след Капитолия: Либералната демокрация е по-уязвима от всякога

4994
Година след Капитолия: Либералната демокрация е по-уязвима от всякога
Снимка: Getty Images/ Guliver

Точно на 6 януари 2021 г. д-р Искрен Иванов, преподавател по политология в СУ ”Климент Охридски” и гост преподавател в университета в Остин, Тексас, пристига в Тексас. Вечерта, в деня на обсадата на Капитолия, си пуска си новините и остава учуден от това инициирано събитие заради туитовете на Тръмп.

За д-р. Искрен Иванов обсадата ще остане като петно в американската история на дългогодишната им демокрация. Реакцията на хората в Тексас е била единодушна и са заклеймили привържениците на Тръмп, твърди той. За тях подобен акт на насилие и посегателство срещу американската демокрация е недопустимо и категорично са застанали срещу хората, които са се опитали насила да влязат в Капитолия - символът на американската демокрация.

Д-р Искрен Иванов припомня, че за дълбоко консервативен щат като Тексас, който дълги години е бил бастион на републиканската партия, същата партия, излъчила Тръмп за президент, са били дълбоко разочаровани от републиканците.

Макар и Доналд Тръмп преди няколко дни да се изказа, че Twitter е позор за демокрацията и не бива да работи в САЩ, Иванов е учуден от това, че Twitter и други социални мрежи са блокирали бившия Президент на САЩ.

“Факт е, че Тръмп имаше значителна роля в събитията около т.нар обсада на Капитолия и не може да бъде отречено. Заради случилото се, безпрецедентно в историята на САЩ Тръмп е президентът с два импийчмънта.”

Тръмп продължава да се мъчи да скрие документи какво е правил в деня на щурма на Капитолия

Експрезидентът на САЩ Доналд Тръмп поиска от Върховния съд на САЩ да блокира предоставянето на документи на комисия в Конгреса, която ...

Политологът не смята, че е редно една социална мрежа, каквито и правила да има тя, да блокира акаунта на когото и да е било. Дори и на политик. А ако се погледне световната карта - САЩ са с най-развитата либерална демокрация и излиза, че едва ли не, Twitter чрез дейността си ограничава свободата на словото там. Затова Искрен Иванов определя действията от страна на социалните мрежи в разрез с принципите на демокрацията.

Действията на Тръмп, според Иванов, са продиктувани от желанието му за втори мандат и неговата кампания е с постоянни туитове е целяла да легитимира политиката си.

За политолога, сегашният президент на Америка - Джо Байдън публикува в рамките на нормалното и приемливото в социалните мрежи. Ако се направи анализ на съдържанието им ще се види, че интензивността и количеството публикации, направени от Тръмп, са в пъти повече от тези на Байдън.

“Но ако се направи съпоставка на това, което казва Тръмп и Байдън, ще видим, че на Байдън са доста по-стойностни, защото съдържат конкретни насоки, политики и послания, които са кратки, но ясни. Тръмп се нуждаеше от повече думи и речи, за да изкаже онова, което иска.”

"Шаманът" от нападението над Капитолия влиза в затвора

Осъдиха на 41 месеца затвор самопровъзгласилия се за "шаман" мъж, чиито голи гърди и рогат кожен шлем го превърнаха в лице на щурма сре...

За това, според д-р Искрен Иванов, стратегията на Байдън е много по-успешна.

Докато политологът е бил на посещение през 2019 г. във Вашингтон е имал възможността да се срещне със сенатори от Републиканската и от Демократическата партия, които тогава са давали публична пресконференция. Той им е задал въпроса дали вярват в мита за руската намеса в американските избори и те независимо от своята партийна принадлежност, са отговорили, че не вярват в тази теза. По-скоро смятат, че победата на Доналд Тръмп се дължи на огромната поляризация в американското общество.

За политолога, поляризацията е фатална, защото ще доведе до възможността чужди сили да влияят на политическия процес в страната. А либералната демокрация е по-уязвима от всякога. Случилото се в Капитолия е поука за всички американци, които смятат, че либералната демокрация е неуязвима.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю