Христо Проданов, БСП-София: В туризма трябва повече държавна подкрепа, дигитална реклaма и чужди партньори

12848
Христо Проданов, БСП-София: В туризма трябва повече държавна подкрепа, дигитална реклaма и чужди партньори
Снимка: БСП

Христо Проданов е народен представител от БСП в настоящия парламент. Той е кандидат за депутат на социалистите и лидер на листата им в 23-ти МИР в София за следващия парламент.

Проданов е и зам.-председател на парламентарната група на БСП в настоящия парламент. Той е член на две комиси в 44-тото Народно събрание, включително на Комисията по икономическа политика и туризъм.

Ако БСП спечели изборите, какво незабавно ще промените в сектор "Туризъм"?

Първото и най-важно, което трябва да се случи в туристическия бранш, е да бъде обединен. Към този момент в туризма в България има над 240 браншови организации и самият бранш, няма единна позиция по много от въпросите, които го касаят.

Досегашните министри на туризма в управлението на ГЕРБ се възползваха от това разделение на бранша, прокарваха своите политики, които бяха в интерес на определени лобита и поради тази причина българският туризъм не се развива.

Считам, че основно за доброто управление на един сектор е държавата и представителите на бранша да говорят в един глас и заедно да търсят и намират решенията на проблемите. Това е причината, поради която смятам, че първата задача на бъдещия министър на туризма е да обедини тези над 240 браншови организации в единна Национална туристическа конфедерация.

Колко сериозни са проблемите в инфраструктурата на сектора и как предлагате да бъдат решени?

Проблемите в инфраструктурата на сектора са огромни. Много пъти съм спорил с министър Ангелкова в парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм. Нейната позиция е, че туризмът е изцяло частен сектор и държавата не бива да се намесва. Моят въпрос е: Защо един турист предприема пътуване? И отговорът е: За да посети местна културна забележителност, музей, съкровищница, да използва минералната вода за лечение и за спа процедури, да посети плаж или пещера, а всички тези изброени атракции, заради които хората предприемат туристическото си пътуване, са публична държавна собственост и няма как ако държавата не поддържа регистър, инфраструктура и доброто състояние на тези обекти, да очаква прилив на туристи, които от своя страна да посещават хотелите, местата за настаняване, браншът да получава по-високи доходи и съответно да плаща повече на хазната. Тоест, нещата са свързани и държавата има централна роля в туристическия сектор – така е навсякъде по света.

Откъде могат да дойдат нужните средстваа, за да бъдат решени посочените от Вас проблеми?

Естествено от държавния бюджет. От самото си създаване Министерството на туризма е с най-ниския бюджет от всички министерства – 20 млн. годишно, от които половината собствен приход. В същото време туристическата индустрия в България генерира между 11 и 13% от БВП на страната. Ето защо смятам, че държавата е длъжник на сектора.

Трябва ли да има промени в Закона за туризма и какви?

Трябва изцяло нов Закон за туризма. Сега действащият е неясен, променян е многократно и всичките промени бяха свързани с амбицията на министрите на туризма да контролират, колкото е възможно повече, сектора.

Имаме нужда от кратък и ясен Закон за туризма, а всички подробности като категоризации, сертифициране и т.н. могат да бъдат в наредби, за да не се налага законът да се променя постоянно.

Каква стратегия бихте приложили, за да се популяризира страната ни като привлекателна туристическа дестинация?

Към момента стратегията на Министерството на туризма е участие в 5-6 туристически изложения годишно и до там се изчерпва рекламната им стратегия.

Аз смятам, че допълнително трябва да се положат усилия за дигиталната реклама на туризма и по-тясното сътрудничество с водещите чужди туроператори, които организират основните пакети и чартъри за България.

Бихте ли променил управлението на оперативна програма (ОП) „Регионално развитие“ и в какви аспекти, за да е по-ефективна?

Със сигурност общините, които разполагат с туристически атракции, а в България те са много, трябва да насочат усилията си именно в поддръжката на инфраструктурата, водеща до тези туристически обекти, защото това от своя страна води до подобряване на местната икономика.

Трябва ли да бъдат намалени таксите за издаване на визи за руските туристи?

Това задължително трябва да се направи. В момента на територията на Руската федерация има създадени 60 точки, в които човек може да подаде заявление за виза и съответно да я получи за една седмица, но цената, която се плаща за тази виза е три пъти по-висока от тази, която се плаща от руските туристи за конкурентни съседни на България дестинации.

За да може да сме конкурентноспособни, трябва да се увеличат още повече точките за заявка, за издаване на виза и цената на визата да е равна на разхода за нейното издаване, защото интересът на държавата е в България да дойдат колкото е възможно повече руски туристи. 

Качеството на туристическите услуги и човешкият фактор като основен и определящ за развитието на туризма в България. Този фактор се откроява от специалистите като основен, най-важен и най-приносен за развитието на отрасъла. В този смисъл добра идея ли са икономическите стимули или данъчни облекчения за високо качество на предлаганите туристически услуги или по-скоро трябва да се заложи на санкции за неспазване на необходимите норми на поведение?

Да, и стимулите и санкциите имат своето място. Привърженик съм на стимулите, защото те са основна предпоставка за развитието и обезпечаването на бранша, както кадрово така и ресурсно, което от своя страна е предпоставка за високо качество на туристическия продукт.

Но добре знаем, че има хора, които винаги се опитват да избягат от правилата и за такива е необходимо да има санкции. 

Интервю на Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю