Христос Харпантидис, Филип Морис Интернешънъл: Очаква ни нов старт

3742
Христос Харпантидис, Филип Морис Интернешънъл: Очаква ни нов старт
Снимка: Личен архив

Управляващият директор за Югоизточна Европа коментира участието на ФМИ на Икономическия форум в Делфи, реакцията на компанията в периода на криза и какво предстои пред бизнеса след изолацията

Г-н Харпантидис, през юни участвахте в Икономическия форум в Делфи в Гърция, известен още като „Давос“ на Балканите. Какви са впечатленията Ви от обсъжданията по време на събитието? Това рестарт ли е или е нов старт за световната икономика и за мултинационалните компании в света след пандемията?

Тази година Икономическият форум в Делфи 2020 се проведе виртуално. Това е показател за съществената промяна, настъпила вследствие на пандемията, която преобърна света. Но въпреки че по правилата за спазване на социална дистанция участниците и лекторите бяха разделени, трябва да призная, че обмяната на идеи и взаимодействията бяха толкова динамична, колкото и ако събитието се провеждаше на живо. Темата на тазгодишното издание бе „На следващия ден“ и това, което изкристализира като основен мотив на дискусиите бе, че „несигурността е единственото сигурно“ за всички страни, всички компании и всички хора, независимо от държавните граници. В този смисъл, опитът да се очертае какъв ще е следващият ден в световната икономика налага задължително да се преосмисли начина, по който националните приоритети могат да бъдат в синхрон и да отчитат постоянно променящата се икономическа среда в света. Следователно, не говорим за рестарт. Очаква ни нов старт в уникалния контекст на света след пандемията и това изисква да се даде нова дефиниция за това какво, как и най-вече защо компаниите, национални и мултинационални, ще направят за своето бъдещо устойчиво развитие. Радвам се да отбележа, че въпреки различията и усложненията, възникнали в тази нова ера, бе постигнат консенсус относно нуждата от сътрудничество и координация за растеж. Съвместната работа е необходима за по-доброто общо бъдеще.

В последните месеци бизнесът трябваше да стане много гъвкав и да се адаптира бързо към кризисната ситуация, а компаниите - скоростно да се реорганизират. Как премина този процес на адаптация за Вашата компания и беше ли труден?

Никой не може да каже, че е бил подготвен за тази криза. През последните три години ние работим по своята дигитална трансформация и това ни даде известно предимство при адаптацията към извънредните обстоятелства през този период. Засилихме дигиталната си инфраструктура, за да можем да поддържаме връзката с над 14 милиона пълнолетни потребители по целия свят. Това не означава, че плавахме в спокойни води. Трябваше да изградим инфраструктурата на компанията така, че бързо да се адаптираме към новите нужди, но трябваше и да се предприемат много незабавни действия за осигуряване на непрекъснатост на дейността ни, като същевременно се гарантира най-важното – безопасността и сигурността на хората. Времената наложиха бърза актуализация на нашия бизнес план, добавяне на нови дигитални инструменти и намиране на иновативни решения. Като организация ние доказахме, че имаме готовност за дистанционна работа. Не загубихме нито ден, а пандемията със сигурност бе най-тежкия тест за издръжливостта на нашата екосистема и дейности. Най-важното е, че в тези трудни времена гъвкавостта ни ни позволи да разработим и въведем процедури и решения, които ще продължим да прилагаме и в бъдеще.

Как Вашата компания избегна прекъсвания в дейността си по време на извънредното положение, въведено в много държави в региона? Продължиха ли Вашите фабрики да работят и имаше ли проблеми по веригата на доставките?

Непрекъснатостта на дейността бе от ключово значение в нашите усилия за преодоляване на пречките, породени от кризата и извънредната ситуация заради COVID-19. Ние създадохме условия за безпрепятствена работа на най-важните звена в организацията, така че работниците във фабриките да продължат да работят при безопасни условия на труд и без прекъсвания, а също да посрещнем нуждите на вътрешния и външния пазар. За да осигурим непрекъснатост на дейността рябваше да адаптираме начина си на работа, като прилагаме паралелно много решения и нови начини за подпомагане по цялата верига на доставки. За тази цел изготвихме различни варианти на нашия план за непрекъснатост на дейността, така че да гарантираме наличности както на суровини, така и на крайни продукти. Същевременно успяхме да предоставим необходимата грижа на нашите потребители от разстояние без прекъсвания, като се стараехме да поддържаме същото високо ниво на потребителското обслужване в дигиталните канали. Щастлив съм, че благодарение на отдадеността и високия професионализъм на служители ни, успяхме да преодолеем предизвикателствата, които възникнаха в периода на извънредното положение.

Каква е ролята на бизнес лидерите в такива шокиращи кризи като пандемията с COVID-19? И каква, според Вас, трябва да е ролята на бизнеса, когато кризата премине?

Бизнес лидерите имат моралното задължение да откликват на възникващите нужди на обществото. Кризата, породена от пандемията с COVID-19, постави на изпитание рефлексите на бизнес лидерите по света. Ние всички трябваше да отговорим на нуждите на обществото. Трябваше да реагираме бързо. Да предоставим решения.

Стремим се да създаваме добавена стойност за обществото чрез програмите ни за устойчиво развитие и подпомагане на местните общности. Правим това всеки ден, а не само, когато възникне такава необходимост. Дори и дейности, които нямат такъв незабавен и директен ефект, като борбата с незаконната търговия на тютюневи изделия.

Това не означава, че бизнесът може или трябва да замени усилията на държавата. Бизнес лидерите трябва да допълват държавата и да помагат там, където държавата няма достатъчно ресурси, за да предложат решения на обществото. Големите компании трябва да предоставят сериозни решения на проблемите на обществото. Вярвам, че това е правилният път напред.

Как очаквате да се промени бизнеса ви след изолацията?

Единствената сигурност след пандемията е, че светът ще бъде различен. И че несигурността, породена от такива кризи, ще продължи да се отразява на ключови сфери от бизнеса. Важното в момента е да се направи спокойна и правилна оценка на поуките, които извлякохме от управлението на кризата с Covid-19. Защото само така можем да се възползваме най-добре от новите и иновативни инструменти и практики, които сме възприели. Продължаващата дигитална трансформация на нашите дейности, инвестициите в редица дигитални канали за предоставяне на грижа и съдействие на потребителите ни, по-нататъшното развитие на електронната търговия и увеличената подкрепа за нашата екосистема и партньори чрез обогатяване на технологичното им оборудване и по-активно обучение и ще останат основен наш приоритет в следващите години. Оставаме оптимисти. Готови сме да продължим да бъдем част от решенията на важните проблеми в обществото. Продължаваме да действаме за изпълнението на нашата визия за изграждане на бъдеще без дим.

***

Христос Харпантидис е управляващ директор за Югоизточна Европа във Филип Морис Интернешънъл от август 2015 г.

Неговата кариера започва в компания Coca-Cola Hellenic през 1997 г., като той става част от екипа на Филип Морис в Гърция - Папастратос през 2003 г. През годините заема редица ключови длъжности в търговския отдел на компанията в Гърция и чужбина.

От 2012 до 2015 г. заема позициите на директор, отговарящ за глобалната стратегия за продажби и директор с ресор търговска реализация на продукти с намален риск в Оперативния център на Филип Морис Интернешънъл в Лозана (Швейцария).

Христос учи физика в Солунския университет Аристотел. Има магистратура по бизнес администрация МВА от Университета в Кент, Великобритания и магистърска степен по икономика от същия университет.

Интервюто е публикувано с подкрепата на Филип Морис България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com