Илия Кузманов пред Actualno.com: Реформата в МВР не дава никакви резултати

13858
Илия Кузманов пред Actualno.com: Реформата в МВР не дава никакви резултати
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Навръх 140-годишнината от създаването на МВР, полицаи, надзиратели и огнеборци излизат на протест под прозорците на властта. Причината - ниското заплащане на нощния труд в размер на 25 стотинки на час. 

Събитието се организира от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), Синдиката на служителите в затворите, КТ „Подкрепа“ и граждански организации под надслов „За достойни условия и заплащане на нощния труд“.

Протестиращите настояват за промени, чрез които ставката за нощни дежурства да бъде обвързана с минималната работна заплата и да се повиши поне до 2 лева и 50 стотинки. По-рано вътрешният министър Младен Маринов уточни, че увеличението на парите за нощния труд е въпрос на възможности и бюджет в системата.

Защо преговорите с висшето ръководство в МВР буксуват вече година и половина, докъде стигна реформата в сектора и обезпечени ли са вече с униформи служителите на терен - по тези и други въпроси Actualno.com разговаря със заместник-председателя на СФСМВР Илия Кузманов.

СФСМВР настоява поне за 1 лев увеличение на допълнителното възнаграждение за нощен труд. Питам се обаче дали това е достатъчно?

Един лев е минималното ни условие, за да сме сигурни, че разговорът става сериозен. Нашите искания са за 2 лева и 50 стотинки. Това е базирано на виждането ни, че увеличението трябва да бъде свързано със социално измерим критерий, какъвто е минималната работна заплата. Изхождаме, че от 2007 г. минимумът, който е определен за заплащане на час нощен труд, е 25 стотинки. Сами разбирате, че 1 лев е една добра стъпка в тази посока.

Защо толкова дълго време продължиха преговорите с ръководството на МВР?

Нямаме смислено обяснение на това. Както виждате, фронтът на подкрепа е много широк. Искам да ви кажа, че в България нощен труд се заплаща по 1 лев и 70 стотинки, дори по 3 лева, но това е в местата, в които има колективно трудово договаряне. Три лева е и в градския транспорт дори. Тоест искам да кажа, че цифрите не са необичайни за България, но финансовото министерство не желае да разбере, че този труд е наистина тежък, стресов и трябва да бъде заплащан по много по-различен начин.

В този смисъл - как минава едно нощно дежурство на редовия полицай, който е, да речем, на терен?

Като за начало, трябва да кажем, че дежурството започва в 20:00 ч. вечерта и завършва в 08:00 ч. сутринта, което е 12-часова смяна. Нощният труд е ограничен обаче само във времето от 22:00 ч. до 06:00 ч. Дежурството е свързано с тежко натоварване, с липсата на слънчева светлина, със стресови ситуации, с хора, които по това време на денонощието са в нетрезво състояние, с хора, които много по-енергично нападат и буйстват и т.н. Искам да обърна внимание, че не става дума само за полицаите, а и за колегите надзиратели и колегите от "Пожарна безопасност", които по това време се справят с последици от стихии, бедствия, пожари. Става дума и за колегите на границата и т.н. Наистина е рисков трудът по това време.

Вие "разширихте палитрата" и с огнеборците. Стана ясно, че те застават зад исканията на СФСМВР, но няма да излизат на протест в този момент?

На тази ситуация има два отговора. Единият е, че когато се създаде СФСМВР през 2009 г., това беше плод на недоволството от съществуването на Националния полицейски синдикат и Синдиката на огнеборците. Недоволството беше от липсата на дейност на тези два синдиката. Вторият ми отговор е, че в нашите редици има 1500 служители на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Тоест 1500 пожарникари и спасители днес са редом с нас. Това, което г-н Станков (Венцислав Станков от синдикат "Огнеборец", който заяви в ефира на Bulgaria On Air, че пожарникарите подкрепят колегите си, но няма да протестират днес - бел. ред.) каза сутринта, мисля, че няма да се приеме добре, дори и в редиците на синдикат "Огнеборец". Ще помоля колегите пожарникари, които присъстват на протеста, да се обозначат, за да се види, че това, което каза г-н Станков, кореспондира само с неговото мислене.

Колко протестиращи очаквате днес пред Министерски съвет?

Предвид много високите температури и това, че част от колегите са на работа, очакваме поне 2000 души и като хора мисля, че ще заявим достатъчно добре исканията си.

За реформата в МВР, униформите и "чантаджиите"

Извън контекста на днешния протест, използвам възможността да Ви попитам - какво се случи с толкова прокламираната реформа в МВР? Докъде стигна тя? Стигна ли въобще донякъде?

Полицаите на протест на професионалния си празник

Днес, 5 юли, на професионалния празник на МВР, полицаите излизат на национален протест. Причина за това е неприемливото според тях запл...

Тук, за съжаление, трябва да кажем, че след намесата на г-жа Бъчварова, преди нея на г-н Вучков, с любезното нищоправене при г-н Радев, реформата тотално се забатачи. Тя не дава никакви резултати и по-скоро пречи на работата. Много е рано да се дава оценка на новия екип. Имаме определени забележки към ресорния заместник-министър г-н Ципов и към правно-нормативна дирекция на МВР, защото ние в известна степен отстъпихме от желанието си да се прави чисто нов Закон за МВР, защото това е свързано с един много скъп функционален анализ, който ще отнеме и време, и средства. Поставихме обаче категоричното искане поне ЗИД на Закона за МВР да бъде изработен и внесен в Министерски съвет и съответно да бъде предложен на Народното събрание. Точно това нещо не се получава повече от две години. Откакто г-н Младен Маринов пое инициативата, има раздвижване в това отношение, но също има едно тупане на топката вече шести месец. Това определено не ни харесва, защото ние искаме сериозни промени в глава "Синдикална дейност", както и по отношение на социално-икономическите аспекти, които ни касаят.

Ще задам един на пръв поглед страничен въпрос - каква е средната заплата в момента на редови полицай?

Средната би трябвало вече да е надминала 950-1050 лева в този размер при масовия полицай със среден трудов стаж от 8-10 години.

Питам, понеже съвсем доскоро се говореше за т.нар. "чантаджии" в МВР - става дума за хора, които заемат административни длъжности в системата. Знаем, за тях се коментираше, че взимат заплати далеч по-високи от тези на служители, които ежедневно рискуват живота си на терен. Докъде стигна реформата в тази област?

Проблемът в логистиката на МВР не беше само в заплатите, а по-скоро в количеството на администрацията. Може би се стигна до ограничаване на броя на тези служители. По отношение на капацитета на такива служители - нещата не са помръднали. Появи се обаче и нов проблем: с въвеждането на категорията "Държавен служител" по Закона за държавния служител, тези служители на МВР, които в момента са около 4000, бяха силно обезправени. Бяха им отнети всички права, които те имаха по Закона за МВР. Появи се и една сериозна дупка, която не можем да преодолеем. Въпросът, който поставяте, е много сериозен и търси наистина своето решение. За съжаление, отговорът също не е в МВР. Голяма част от нормативната база, която трябва да бъде изработена, е от компетенциите на Министерски съвет. Сложно, много е сложно положението точно с тези колеги. Честно казано, тази част от тях, която преди създаваше проблеми, продължава и сега да създава същите проблеми.

СФСМВР отбеляза 10 години синдикална дейност (ВИДЕО)

На тържествена церемония във военния клуб в София Синдикалната федерация на служителите в Министерството на вътрешните работи (СФСМВР) ...

СФСМВР протестираше преди време за униформи, кубинки и въобще за необходимото оборудване, което служи на редовия полицай по време на неговата работа. Получихте ли това, за което настоявахте?

След 17-те милиона, които бяха отпуснати от Министерски съвет и които донякъде възстановиха справедливостта при нашите колеги, мога да кажа, че ситуацията с униформите в момента все още не е на положението, което трябва да бъде. Все пак има малка светлина в тунела. С идването на г-н Младен Маринов и със съвместни усилия беше формирана една работна група, която работи по нова концепция за униформите. МВР естествено успя да се провали в тази работна група, но пак казвам, без за това да е виновен министърът. До 19 април трябваше да е готова тази концепция, но тя не се получи. След намесата на г-н Маринов, нещата са безкрайно ускорени. Беше поета и политическа отговорност. В момента според нас нещата се движат нормално. Имаме обещание на МВР, че до края на годината ще бъдат изготвени около 1500 тестови униформи, които ще бъдат раздадени на колегите, за по 6 месеца да ги пробват и да дадат съответно своите забележки. Оптимистично настроени сме, че до 2 години, но той, процесът, не може да бъде по-къс, най-после МВР ще бъде окомплектовано с европейска униформа.

Да разбирам, че сте оптимисти по отношение на работата с това ръководство на МВР, което все пак чува исканията ви?

В момента е рано да се дават оценки, но по-скоро надежда има, защото при предишните министри много бързо се разбираше, че трябва да оставим всякаква надежда.

Интервю на Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю