X
 
 

Полицаите на протест на професионалния си празник

2021 0
photo of Полицаите на протест на професионалния си празник
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Днес, 5 юли, на професионалния празник на МВР, полицаите излизат на национален протест. Причина за това е неприемливото според тях заплащане на нощния труд. От 2007 г. насам те получават по 25 стотинки на час. Това обяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

"Наредбата за полагане на нощен труд беше направена така, че всеки да може да полага колкото желае. Когато говорим за непрекъсваеми дейности обаче, когато говорим за здравеопазване полагането на нощен труд е неизбежно, но е важно той да е заплатен адекватно", заяви Манолов, цитиран от БГНЕС.

Полицаи и надзиратели отново излизат на протест под прозорците на властта

Протестът ни ще съвпадне с празника на МВР на 5 юли. Това каза председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Ва...

Той припомни, че миналата година те са излезли с няколко предложения. КТ "Подкрепа" предложи ставката да бъде част от минималната работна заплата или тя да бъде процент от заплатата, която лицето получава. Междинният вариант беше доплащането от 25 стотинки да стане на 1 лев. Нито едно от предложенията ни обаче не беше прието", коментира президентът на синдиката.

Според него е недопустимо полицаи и надзиратели да получават по 25 стотинки на час за нощен труд, а в градския транспорт той да се заплаща по над 3 лева на час.

Зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Илия Кузманов каза, че протестът на 5 юли ще е пред Министерски съвет от 14:00 часа и на него се очаква да присъстват около 2000 служители на МВР и затворите. Попитан от БГНЕС дали се очаква шествие и блокади на пътищата, Кузманов отговори, че замисълът е той да бъде мирен и да не се стига до ексцесии, но ако се съберат много полицаи и надзиратели не е изключено да се стигне и до затваряне на някоя улица. Той обясни още, че протестът им не е пред МВР, защото въпросът със ставките се решава от Министерския съвет и тези средства трябва да залегнат в бюджета.

"Увеличаването на ставката не зависи от вътрешния министър Младен Маринов. Проблемът е бюджетен. Той няма вина за ниската ставка. Към момента нямаме разнобой с политическото ръководство. Искаме промяната в наредбата за нощния труд да стане факт сега, а увеличението на ставката от 25 стотинки на минимум 1 лв. да влезе в сила от 1 януари 2020 година", отсече Кузманов и уточни, че ставка в размер между 2.50-2.80 лева е приемлива за тях, но са склонни началото да бъде поставено с повишаването и на 1 лев.

МВР пак на протест, пак заради пари - този път заради нощния и извънредния труд

Отново подготовка за протест – това декларират от полицейския синдикат (СФСМВР). Основното недоволство сега е заради некомпенсира...

Той добави още, че месечно служителите дават по 8 нощни дежурства, за които получават допълнителни 20 лева.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално