Ирина Атанасова: Разделното хранене е пътят към добрата физическа форма

23848
Ирина Атанасова: Разделното хранене е пътят към добрата физическа форма
Снимка: Ирина Атанасова / личен архив

В разгара на летния сезон разговаряме с персоналния треньор и експерт в разделното хранене Ирина Атанасова, която дава ценни съвети за тренировките, здравословната храна и поддържането на добра физическа форма през цялата година, а не само за лятото.

- Представете се с няколко изречения, разкажете за себе си и професионалния си опит.

Ще започна с това, което изгради живота и характера ми, а именно спорта. Израснах в залата по художествена гимнастика, където оставих сърцето си. В ученическите си години бях състезателка, след което се наложи да прекъсна. Това беше моментът, в който потърсих други начинания, които да ме разсеят от носталгията към гимнастиката. Така започнах да се занимавам с тенис на маса, но това се превърна по-скоро в хоби.

Не дълго след завършването на гимназията започнах да преподавам групови занимания, без да предполагам, че именно това ще се превърне в моя професия. Животът ме отведе там, където явно винаги съм искала да бъда.

Случайно открих място, което можехме и превърнахме в спортна зала. Тя функционира и до днес. Междувременно се дипломирах, изкарах и продължавам да го правя, няколко професионални сертификации и успешно взимане на лицензи за инструктор и треньор по различни групови занимания.

През 2018 г. станах и треньор по Port De Bras, както и официален представител на активността за България. Все още продължавам да организирам сертификационни програми за инструктори. Официален представител съм и на активността Fit Jumping (аеробика на трамплини), както и собственик на търговската марка.

Междувременно специализирах в индивидуалните присъствени и онлайн тренировки. Започнах и успешна работа по програми за разделното хранене и разпространението им, като помагам на хората да водят по-добър начин на живот и хранене, които да им помогнат да достигнат лесно и здравословно свето оптимално тегло. Работим съвместно с д-р Стоев, който е специалист по биохимия и изготвя режими за хора с определени здравословни проблеми.

Но на първо място съм съпруга и майка на две деца, сблъскваща се с това да съчетаваш семейство, деца, работа, задължения, хоби, хранене, спорт и всичко, което една нормална жена има в ежедневието си.

- Вие сте експерт в създаването на хранителни навици в комбинация със спорт и здравословен начин на живот. Какви съвети давате най-често?

Съветвам хората да се отърват от убеждението, че всичко трябва да е трудно, мъчително или дори невъзможно. Добрият начин на живот и хранене може да бъде много по-приятен, отколкото този, който си мислят, че им носи удоволствие. Нужна е само промяна на настройката.

- Доколко важно е разделното хранене и колко приема на храна трябва да имаме през деня?

От всичко, което съм научила досега за принципите на хранене и работата на нашия организъм е, че разделното хранене е правилното съчетание на продуктите, което следва принципа на естествената преработка на храната от организма. Няма специалист, който да го отрича и затова то се е утвърдило и доказало във времето.

Разделното хранене не е диета, не е временен режим, с който искаш просто да свалиш няколко килограма. То дава много повече - работи в хармония с нас самите и е в полза на метаболизма в дългосрочен план. Разделното хранене ни дава енергия и лекота, като редуцира излишните килограми. То трябва да бъде начин на живот, а не поредната диета "да сваля за лятото" и догодина пак.

- Напоследък е много модерно отслабването чрез "фастинг/intermittent fasting", т.е. периодично гладуване. Вие поддръжник ли сте на този метод и ако да, то как най-успешно да се прилага той?

Фастингът 8/16 е режимът, който аз самата следвам. Ползите му са познати от много отдавна, не знам защо чак сега му се обръща внимание.

Чела съм книги, написани още през 80-те години на миналия век, в които се описват ползите на този метод с часове за начало и край на храненето. Тогава наименованието "intermittent fasting" изобщо не се е използвало, то е ново и незадължително.

Фастингът 8/16 отново следва естествените процеси в нашия организъм, като оставя на тялото време за изчистване, за преработка и "почивка".

Идеята е в 24-часовото денонощие да се въздържате от консумация на храна за период от 16 часа или повече. През това време избягвате и всички други продукти, които може да съдържат калории, като дъвки, бонбони или овкусени напитки. В този часови период е позволено да се приемат само вода, чай и чисто черно кафе, но без мляко, захар, мед или подсладители.

В оставащите часове от денонощието се приемат храни, които са богати на мазнини, витамини и антиоксиданти, например: риба, ядки, семена, зеленчуци и плодове. Това е най–разпространеният вид “периодично гладуване” с редица ползотворни ефекти. Изключително подходящ е и за хората, които не обичат да закусват. По-подробна информация можете да намерите в моя сайт.

В днешно време има най-различни диети. Много от тях наистина помагат за отслабването. Общото между тях е, че всички залагат на калорийния дефицит. За съжаление повечето дават само това, без да се мисли в дългосрочен план и в наша полза. И като казвам в наша полза, нямам предвид за задоволяване на егото, а на организма ни.

Винаги съм казвала, че ако нещо работи в полза на организма, а не на егото, то тогава има смисъл и дава това, което трябва.

Ставаме – веднага храна и кафе. Малко преди лягане – отново храна и алкохол. Някои режими подкрепят и стимулират това непрекъснато хранене, но за организма е голям ужас. Нека се замислим, това ли е единственият процес в тялото, на който да обръщаме внимание – храносмилането?!

- Диетите помагат ли? В кои случаи и за всички ли?

Има различни здравословни състояния, в които диетите са задължителни и да, помагат. Помагат за справяне с болестта. В случай на здрав човек, искащ най-доброто тегло – не мисля, че трябва да се скача от диета на диета.

- Колко пъти седмично е добре да се спортува, за да се поддържа форма?

Препоръчвам тренировки да се правят 3-4 пъти седмично. Като през цялото време, т.е. всеки ден да не забравяме да се движим повече и да правим поне 10-15 мин. стречинг.

Тук искам да вмъкна, че всеки трябва да намери активността, която му доставя удоволствие, която чака с нетърпение, а не като поредното мъчение. Това е начинът да се превърнете от неактивен в активен човек в дългосрочен план, а не от днес за утре.

- Кои са най-честите грешки, които хората допускат при хранителните режими, диетите и самостоятелните тренировки?

Ето защо е безсмислено да ходиш на фитнес, ако не спазваш хранителен режим

Какво се случва, ако тренирате без диета? Е, това зависи от вашите намерения. Ако се надявате да спечелите сила или гъвкавост, упражнен...

Най-честата грешка е предварителната нагласа, това е първото върху, което трябва да се работи. Започва се с един мимолетен ентусиазъм и готовност за глад или хранене с едно и също, който бързо ни напуска, след като разберем, че нямаме волята да живеем по този начин, а и не е необходимо.

Прескачането от глад към обилно хранене, от диета в диета е също честа грешка. Трябва да се обърне внимание на начина хранене в дългосрочен план, а не да се приема като нещо временно, което ще бъде "евентуално поносимо за това лято, а следващото ще го мислим пак". 

- За или против интензивните кратки тренировки, тип кросфит и кондиционни. По-скоро помагат или стресират тялото ни?

Ако човекът има време само за този вариант и чувства тялото си добре, мисля, че не трябва да се изключват. Интензивните тренировки изхабяват тялото в дългосрочен план, затова трябва да има баланс, да не се прекалява и да се провеждат с инструктори, които знаят какво правят, за да не няма повече вреда отколкото полза. Като цяло, мисля че са също добър вариант за тези, които ги усещат като "свои".

- Можем ли да тренираме вкъщи с подръчни материали. Какво ни е необходимо?

Отлагането на упражнения стресира психиката ни - как да го избегнем

Има своеобразна епидемия, едновременно с глобалната пандемия. Парадоксът на упражненията при стреса е подкрепен от проучване от април 2...

Може, разбира се. Всеки сам може да реши за себе си какво иска да използва. Едни от най-добрите и ефективни тренировки са със собствено тегло. Така че може да се снабдим само с постелка, удобен екип и любима музика. Разбира се, може да се използват и подръчни средства, като бутилки с вода или чанти за тежести, стол за станка и не само, стълби вместо степове и други.

Всеки, който предпочита да тренира с допълнителни тежести или уреди, може да се зареди, с каквото му харесва и да започне. Важно е да се знае кое как се използва и да се прави с удоволствие. В противен случай, както вече казах, ще бъде от ден до пладне.

Всеки, който желае, може да се запознае с онлайн тренировките, които правя. Те са на принципа на пилатес и не е необходимо специално оборудване. Давам и безплатни идеи за упражнения, цели тренировки и правила на изпълнение в YouTube канала ми.

- Какво ще кажете на хората, които твърдят, че нямат време за това, особено дамите с деца?

Колко калории горим при тези популярни спортове

В желанието си да свалят няколко излишни килограма, много хора практикуват спортове или физически упражнения. От значение е самият спор...

Ще кажа, че аз също съм майка и съпруга, и имам доста ангажименти покрай семейството. Аз също работя и имам нужда и от почивка. Обичам да излизам, да се разтоварвам, да си обръщам внимание, да ходя на фризьор, на разходка, на по питие с приятелки. Вкъщи нямаме супер сили. Ние сме хора, както всички и имаме нашите възходи и падения, също разполагаме с 24 часа, също имаме нужда от храна и вода, както и да си плащаме сметките. Да, сблъсквам се често с това разграничение "Да, ама ти...! Аз нямам тази възможност!"

Възможностите се създават! Зависи само колко желание имате.

Ще дам пример с мой приятел. Той работи от 08:00 часа и често приключва около 22:00 часа. Има семейство. Някои дни става в 05:00 часа сутринта, за да отиде да спортува. И нямам предвид, че всички трябва да ставаме в 5ч., за да тренираме. Той е просто един добър пример за това, как намира начин, защото истински го желае. И ще завършва с това – замислете се колко енергия и време се хаби в измисляне на оправдания.

Интервю на Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИЦА:

Петър Антонов: Всеки може да се роди с талант, но по-важно е моженето

Какви книги чете актрисата Вилислава Кирилова?

Николаос Цитиридис тръгва на турне с ново комедийно шоу

Петър Дочев: Много се радвам на тези артисти, които са расли на улицата

Радивое Андрич: По-скоро бих копал канали, отколкото да работя в офис

Какво чете актрисата Добрина Гецова?

Диа Мантова: Да преподаваш актьорско майсторство е изключително голяма отговорност

Димитър Маринов: Артистът е човек, който приема изкуството като начин на живот

Какво чете актрисата Деляна Хаджиянкова?

Какво чете актьорът от "Ол Инклузив" Петър Калчев?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com