X
 
 

Кметът Калин Каменов: Враца е един от градовете с най-нисък туристически данък

4430 0
photo of Кметът Калин Каменов: Враца е един от градовете с най-нисък туристически данък
Снимка: Блог на Калин Каменов
За възможностите за туризъм във Враца и общината, за уникалните природни и културни дадености на региона и за развитието на туристическия продукт, разговаряме с кмета на Враца Калин Каменов по време на 34-та Международна туристическа борса ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО в Интер Експо Център в София.

Защо трябва да посетим Враца и общината?

Защото градът има какво да покаже, природата е уникална. Забележителностите, които могат да се видят във Враца, са уникални и не могат да бъдат видени никъде другаде. Ако ви кажа, че във Враца, в самия град, често срещаме и белоглави лешояди, сигурно ще се изненадате. Само преди няколко дни на публична сграда в нашия град кацна белоглав лешояд. Птици, които са изключително редки видове, те гнездят във врачанските скали, които са в подножието на нашия град. Така че Враца е град, в който дори разхождайки се по центъра, можеш да се насладиш на уникалните дадености на Балкана, на природата, на всички етнографски експозиции, които има в етнографския музей, в регионалноисторическия музей и всички останали природни, културни и исторически ценности, които има в нашия край.

Предполагам, знаете, че във Враца се намира най-голямото тракийско съкровище - Рогозенското, което наброява над 165 сребърни тракийски съда. Толкова е голямо съкровището, че то не може да бъде показано и изнесено цялото на експозиция. Историята за него е уникална, още от времето на Филип II, Александър Македонски. Във Враца се намират и най-древните останки на жители, населявали Европа. Останки на 8000 години са намерени в неолитното селище Валога. Във Враца се намират най-високите отвесни скали на Балканския полуостров - нещо, което определено трябва да бъде видяно, защото гледката е невероятна. Във Враца се намира единствената експозиция на възрожденски файтони.

Снимка: Actualno.com/Димитър Лазаров

Затова ли на изложението залагате на периода на Възраждането?

Габрово работи за превръщането на региона в целогодишна туристическа дестинация

Как се развива туристическият сезон в Габрово и региона и какъв е профилът на туристите, които посещават града на смеха, разговаряме с ...

Последните две години се опитваме да направим така, че да представяме именно онези акценти от нашия град, които са свързани с конкретни събития. Миналата година беше 140-годишнина от гибелта на Ботев, за което и нашият щанд беше посветен на живота и делото на Ботев. Тази година има годишнина от делото на Мито Орозов и представяме експонати от най-известните му файтони, които е правил като производител. Успоредно с това презентираме винени и кулинарни изделия от нашия край. Все пак Враца е люлка и на културата на Северозападна България.

Във Враца възраждаме и старите обичаи и традиции, свързани със занаятчийския панаир. Възраждаме традицията към старинните български сватби. Знаете, че миналата година направихме едно от най-запомнящите се фолклорни събития край пещерата Леденика. Фолклорният фестивал "Северняшка сватба", който беше проведен и на който отново хиляди гости присъстваха. Благодарение на него имахме ръст в нощувките от 50 000 на 63 000, с 13 000 само за една година.

Какъв е приходът от туристически данък за града за 2016 година?

Единственото лошо е, че данъкът в нашия град е нисък, което пък, от друга страна, е опция и възможност за хотелиерите, които биха искали да инвестират в хотели в нашия град, тъй като Враца е един от градовете с най-нисък туристически данък - 20, 30 и 50 стотинки за съответно втора, трета и четвърта категория хотели, което е абсолютно символично. Това е прекрасна възможност за инвестиции от страна на хотелиери. Имайки предвид факта, че всяка година правим сериозен ръст в посещаемостта на туристите във Враца, това е една прекрасна възможност за онези, които биха инвестирали. Освен това има изключително много природни дадености като пещерата Леденика, природните пещерни образувания, във Враца се намира лобното място на Ботев, връх Околчица и още много други природни забележителности в нашия край, които буквално един уикенд не стига, за да ги обиколиш всичките.

Казанлък отчита успешен туристически сезон и ръст на посетителите за 2016 г.

Какъв бе туристически сезон 2016 г. за община Казанлък, как изглежда средностатистическият профил на туриста, който посещава региона, и...

Снимка: Actualno.com/Димитър Лазаров

Водите ли статистика по отношение на прфила на туриста във Враца и региона?

За щастие, през миналата година има ръст на чуждестранните туристи и все повече чужди туристи избират Враца като допълнителна дестинация в своите посещения в България. Това е край, който е запазен от сериозно бетонно строителство, във Враца туризмът е изключително екологичен, чист. Няма пренасищане на мегакомплекси както в други градове. Изключително просторно място за туризъм, за екотуризъм, за кулинарен туризъм, за исторически туризъм. Успоредно с това изключително запазена природа, което все пак за чуждестранните туристи е сериозно изискване и се радвам, че се забелязва като ценност и даденост.

Интервю на Румен Скрински

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Новините: Най-важното за деня, 21 юни

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини от изминалия ден, 21 юни. 160 000 ЛВ. ОТИВАТ НА ПЪРВО ВРЕМЕ ЗА МЕ...

missing image
Какво се случва с организма ни когато сп...

Напоследък манията по нисковъглехидратната диета набира все повече сили. Хлябът е забранен. Пастата – надценявана. Диетолозите ек...