Кметът на Крумовград: Идването на „Дънди Прешъс Металс“ е положително за общината

6955
Кметът на Крумовград: Идването на „Дънди Прешъс Металс“ е положително за общината
Снимка: Анита Чолакова

Себихан Мехмед е завършила висше образование по специалност „Математика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ – Пловдив. Има следдипломна квалификация “Управление на образованието” в ИПКУ “Анастасия Тошева“, Стара Загора. Работила е като учител по математика и специалист “Училища“ в Община Крумовград. Била е секретар на общината, а от 2003 година е кмет на Крумовград.

Г-жо Мехмед, как се промени животът в Крумовград с идването на златодобивната компания "Дънди Прешъс Металс"?

Промени се в положителна посока за хората и бизнеса. За хората в контекста на това, че има надежда за работни места, а за бизнеса - че има настанявания в домове и апартаменти, отделно хранене, превозване, поддържане. Всичко това даде глътка въздух на живущите в община Крумовград.

Колко хора са назначени вече?

Доста, но не са за постоянно. Има много хора, които са назначени в строителството. От една година насам работи фирма, която прави взривните работи и подготвя основите на фабриката. Втора фирма налива бетона. Всички те наемат работници от община Крумовград и ако няма, разширяват територията на търсене в Кърджали и по-нагоре. Лека-полека се разширява и монтажната дейност. Всичко това води до наемане на работници от фирмите подизпълнители на обекта. Отделно самата фирма "Дънди Прешъс Металс" започва да набира служители, които отиват на обучение във фабриката в Челопеч. Преобладаващото мнозинство от тези хора, които в момента се набират, са от местното население – така, както бяха поставени условията от общината и от мое име. Бройката не мога да Ви я кажа, защото те подават информация за всяко работно място и при нас, в администрацията. Качва се на сайта ни и се разгласява по околните кметства и микрорайоните. Тази седмица -на 5 април примерно, изтича срокът за около 20 човека, които ще бъдат наемани. Другата седмица ще наемат монтажници. Тази бройка непрекъснато се променя.

Вие какви условия сте постави, имали ли сте изисквания за по-високи заплати или нещо подобно?

Не. Това си е фирмена политика и ние не можем да се бъркаме. Това, което ние сме имали като претенции не само сега, а още по време на общественото обсъждане на доклада по ОВОС, е мнозинството от хората, които ще работят в тази фабрика, да бъдат от Крумовград. В справката, която са ми подали към края на март месец, е, че директно наети в "Дънди“, не при подизпълнителите, са 112 служители, от които 14 жени. Индиректно наетите и при подизпълнителите са повече. Има си сключени договори с местни фирми за строителни дейности, за общи работи, консултантски услуги, храна, пране.

А Вашите впечатления от досегашната дейност на фирмата какви са от гледна точка на коректност?

Протест пред здравното министерство заради златната мина в Крумовград

"Москов, спри арсена от мината в Крумовград" - това ще бъде призивът, който ще ехти между 9:30 и 11:00 часа днес пред здравното министе...

Не мога да дам оценка. Мога да кажа само, че това, което е договорено, си го изпълняват. Имам предвид в меморандума за разбирателство между община Крумовград и "Дънди Прешълс Металс". Той беше подписан в началото на 2015 г. По него те имат задължения, които широко бяха обсъждани в Общинския съвет, в общността, училища, читалища, НПО. Засега те си изпълняват задълженията. В този контекст мога да кажа, че те са коректни.

За какво сте се договорили?

Ние имахме много големи претенции към тях. Основно от тях искаме опазване на околната среда, да не се влошава качеството на подземните и повърхностните води. Другото е това, което Ви казах - да има приоритет при наемането на местни работници и подизпълнителите да бъдат при възможност от Крумовград. Отделно имахме искане към тях и наскоро проведохме бизнес форум с цел прозрачност на условията, при които се избират кандидати за подизпълнители при функционирането на фабриката. Целта беше да уведомим всички местни фирми, че има възможност да подадат заявления за работа към тях. Искахме да се проведе проучване на здравния статус на хората в момента и всяка следваща година от производството. Искахме да има анализ на праховите частици в момента и данните да бъдат съпоставени с тези впоследствие. Искахме подкрепа за инфраструктура, здравеопазване, образование, култура, спорт. И те го правят. Имаме споразумение ежегодно да получаваме дарение, което разпределяме с решение на Общинския съвет. Примерно за болницата миналата година имаше дарение, за училищата, за културата, читалищата, за спортните клубове също имаше дарения.

За каква сума е споразумението?

За 500 000 лв. всяка година. Когато стартира фабриката, те имат готовност за подкрепа на малкия и среден бизнес чрез създаване на фонд. Идеята е след като фирмата си тръгне от Крумовград, да има устойчивост на работните места. С гаранционния фонд, който те ще създадат, малки и средни фирми да се развиват сами при определени условия - да ползват кредит при нисколихвен процент, опрощаване на част от сумата. Аз съм препоръчала средствата от този фонд да отидат в две направления - за изграждане на една мандра и малка консервна фабрика. Знаете, че основно за Крумовград беше тютюнопроизводството, но в последните години политиката е да не се толерира тютюнопроизводството. Обратното е. Има референтен период, в който тютюнопроизводителите се подпомагат, за да се преориентират към друг поминък. Такова пренасочване е зеленчукопроизводството. Може да се направи една фабрика примерно за консервиране на чушки, които се отглеждат по поречието на река Крумовица.

Призив към Москов за проверка на мината в Крумовград заради отравяне с арсен

Спрете арсена в Крумовград. С този призив се обръща Български център за зелена икономика, ПП Зелените – Пловдив към здравния мини...

Какви инвестиции са реализирани досега от "Дънди Прешъс Металс?

Не мога да кажа. Знаем само, че те се движат по първоначалния план за инвестиции. Доколкото ми е известно, тази година е планувано ноември най-късно да започнат първите проби за експлоатация на фабриката. Ще има открит рудник, който ще се взривява и потрошената скална маса ще се привежда в експлоатационна фабрика. За нея говоря, че ще започнат пробите към края на годината. Концесионният договор е за 10 години.

Как преценявате значението на тази фирма за общината като кмет?

Разбира се, че има значение когато дойде един инвеститор и подаде ръка на безработното население. Освен "Дънди", през 2017 г. се появи още един инвеститор - "Теклас", чиято основна база е в Кърджали. Те закупиха терен в община Крумовград от 28 декара. В края на април, здраве и живот, пускат цех със 150 работници. Там ще сглобяват готовите материали, които ще се отливат в Кърджали за определени марки коли.

Ще останат ли безработни в Крумовград, когато двете бизнес структури заработят?

"Дънди Прешъс Металс" замрази златодобива в Крумовград

Компанията „Дънди" - Крумовград уволни 45 работници и специалисти заради невъзможността да започне добив на злато в района. При...

Безработни ще има винаги. Но процентът тази година драстично намаля. По последни данни безработицата е 9%, а преди бяхме на 13-14-15%. И все още върви процесът на наемане. А безработни винаги ще има, защото има доста отдалечени населени места в общината. От центъра до едната периферия е 50 км, до другата пак е 50 км. И възрастни хора пред пенсия ще си останат безработни вероятно. Но младото поколение в града и наоколо ще си намерят работа.

Какви инвестиционни проекти сте планирали за тази година?

По капиталовата програма голямата инвестиция е реконструкция на площад "България". Проектът е на финална права, чакаме да бъде одобрен на Експертен съвет и откриваме обществената поръчка. Тя е на стойност 1,5 млн. лв. Половината сума е с решение на Министерския съвет, а другата е от общинския бюджет. Работим и по европейски програми. В момента се реализират всички предвидени енергоефективни мерки по ОП "Региони в растеж". По края сме на определени обекти. Нов облик ще добият много административни сгради като Районно полицейско управление, Гранично полицейско управление, Пожарна безопасност, СУ "Васил Левски", детска градина "Юрий Гагарин". Отделно имаме сключен договор с ДФ "Земеделие" за оборудване и вертикална планировка на най-голямата ни детска градина "Митко Палаузов", където имаме 280 деца. Готвим и проекти по новата покана на ПРСР - за улици, за реконструкция на парка. Подготвяме и вертикална планировка на училището, което санираме.

Каква е общата стойност на тези, които са в процес на изпълнение?

Над 5 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЪРДЖАЛИ:

Агресията в училище не спира: Непълнолетен е задържан

Крумовградско село си избра кмет с 1 глас

Милко Багдасаров се отказа от мястото си в общинския съвет в Кърджали

Новият кмет на Кърджали говорил с Доган, иска по-прозрачно управление

Кърджали има нов кмет, но пак от ДПС

Обелиск на толерантността между религиите ще строят в Кърджали

Делян Пеевски в Кърджали: Вашата задача е да сте победители, ние се ангажираме с подобряване на живота на хората в общините*

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Кърджали

Хасан Азис с първи коментар защо Доган няма да го издигне за кмет Кърджали (СНИМКИ)

Мълнии причиниха два пожара в община Момчилград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали