Кметът на Кюстендил: Санирахме 30% от сградния фонд при най-ниска цена на квадрат

3154
Кметът на Кюстендил: Санирахме 30% от сградния фонд при най-ниска цена на квадрат
Снимка: БГНЕС

Петър Паунов е трети мандат кмет на Кюстендил. Той проведе специално обществено допитване, за да решат избирателите дали подкрепят кандидатурата му за трети мандат, а резултатите бяха 5147 гласа "за" и 192 "против". Той е юрист по образование, работил е като адвокат в Кюстендил и София. Три пъти го избират за кмет с подкрепата на широка дясна коалиция.

Г-н Паунов, в началото на годината сключихте меморандум с "Национална компания Индустриални зони" ЕАД. Има ли развитие с терена от 190 дка?

Теренът е собственост на общината, а Националната компания го включва в своята програма, която предоставя на всеки инвеститор. Оттук-нататък очакваме конкретни намерения от инвеститори, за да може да се предвижда инфраструктура, в която да се инвестира.

Освен осигуряване на терена, общината какви други ангажименти има?

Всичко е в зависимост от конкретните намерения на инвеститорите. Засега става въпрос за чист терен, който е с необходимите комуникации. В зависимост от вида на инвестициите, ще бъде осигурена различна инфраструктура. Това е ангажимент и на държавата, и на общината, партньорски. Но зависи дали ще е складова база, дали ще е някакъв производствен процес, дали ще е развлекателно съоръжение – според намеренията на потенциалния инвеститор, който се очаква да бъде открит съвместно с Националната компания.

Предвидено ли е да се прави обща фирма между общината и държавното дружество?

На този етап не. Само при конкретна заявка ще се решава какво трябва да бъде осигурено от общината, какво ще инвестира държавата.

С изпълнението на кои европроекти сте заети като администрация на този етап?

По "Региони в растеж" работим най-усилено – изграждане на парк"Галерията", благоустрояване на речното корито над река Банщица - над 40 дка, саниране на сградата на областната дирекция на МВР, сградата на общината, ПМГ, началното училище, детски градини. Подготвяме саниране и на още две училища - Трето и Шесто основно. Имаме работа по инфраструктурата на всякакви нива и, разбира се, с акцент към енергийната ефективност.

Жилищни сгради ще санирате ли със средства от ОП "Региони в растеж"?

Да, пет жилищни сгради, на обща стойност около 2 млн. лв. И всичко е в напреднала фаза. Единствено очаквам да стартира Фондът на фондовете, за да можем да включим в проект Градския театър, и той да бъде саниран цялостно. С това инвестиционната ни програма ще бъде изпълнена на 100%.

Спечелените от общината проекти по тази програма на каква обща стойност са?

18,5 млн. лв., като сме договорили над 70% от нея, само театърът ни остава договорим, за да проведем процедурата, но трябва да стартира Фондът на фондовете.

Вероятно ще разчитате на икономиите, реализирани от програмата, с които да финансирате резервни обекти?

Солидни икономии са реализирани, които предстои да бъдат преразпределяни през 2019 година. Надяваме се, че можем да разчитаме и на допълнителен ресурс.

А колко сгради санирахте в Кюстендил по Националната програма за енергийна ефективност?

53 сгради чрез 36 сдружения.

Това в челната петица ли ви нарежда в страната по брой?

Аз не съм по статистиката, но, благодаря на Бога, мисля, че се справяме добре. Жилищните общности бяха много активни. Слава Богу, процедурите минаха добре. Всички са доволни, до момента не сме имали забележки по изпълнението, което за нас е ключово.

В началото на този процес срещнахте ли негативното отношение, с което много Ваши колеги се сблъскаха - недоверие, че всичко, което се прави, ще е безплатно за тях и после ще да им вземат жилищата?

В интерес на истината, тук не можа да се усети. Очевидно първоначалните срещи са били проведени по най-правилния начин и сме спечелили доверието на общностите. Ние самите бяхме изненадани от изключително солидната активност. 53 сгради са над една трета от сградния ни фонд, който можеше да бъде саниран, и той е вече обновен. Много активно се включиха сдруженията. По време на самата работа попаднахме на много добри специалисти в областта на паспортизацията. Получихме много коректна информация. Това ни позволи да направим много коректни количествено-стойностни сметки и всъщност, за наше щастие, се оказа, че в съотношението цена/качество Кюстендил е в челниците. Мисля, че по официална информация, изисквана от МРРБ по време на служебния кабинет, община Кюстендил е с най-ниска цена на квадратен метър. Средната цена при нас не надхвърля 117 лева на квадрат. Ние сме доста под средната за страната. Най-хубавото е, че мина спокойно и нямаме никакви оплаквания от работата.

По ОП "Регионално развитие" ли е най-солидната инвестиция в инфраструктура, която правите в настоящия си мандат?

Да, и това е обяснимо като мащаб. Надяваме се при преразпределението на икономиите да можем да санираме още една част от жилищните сгради.

Удовлетворяват ли Ви темповете, с които се прави промяната в града?

Разбира се, че винаги може да е по-добре. Но човек трябва да бъде достатъчно смирен и реалист. Мисля, че се получава добре с реалистични темпове и с необходимата устойчивост. Аз съм бил упрекван особено за туризма - защо не рекламираме истерично. А с годините се наложиха и водещите мероприятия, и добро име във всяко от звената, които развивахме. И когато това се случва с необходимата устойчивост, вече има значително по-солиден хоризонт. Иначе често бързите издигания са свързани с много резки падания.

Кои са най-големите предизвикателства пред Вас година и 4 месеца преди края на сегашния мандат?

Ключово е това, което е и националният приоритет - добра икономическа и образователна среда, балансирана социална инфраструктура, за да може всеки човек да намери реализацията си на място с полезните си идеи. И да не се налага децата да ходят по самолетите.

След празника на черешата какви други летни събития предвиждате?

О, календарът ни е зашеметяващ! Кюстендилско лято е ежедневно с по 7-8 мероприятия за всяка възраст - с изложбите, с галериите, с летните концерти. Разбира се, с традиционния кинофест, който ще бъде през целия август месец - всеки петък и събота. Август месец е празникът “Панагия - Въздигане на хляба". След това, в края на септември идва Празникът на плодородието. Благодаря на партньорите ни. Програмата е изключително добра и всеки може да се наслади, всеки е добре дошъл.

Идват ли много хора?

Празникът на черешата протече зашеметяващо за всички - и за гости, и за домакини. От цял свят имахме гости. Когато имаш стил, рано или късно той се оценява.

Ще си позволите ли да оцените едно от събитията като най-доброто?

Не е редно, но като най-касово от събитията се утвърждава Празникът на черешата.

Автор: Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю