Кметът на Приморско: Пазарът изисква да има преместваеми обекти

5346
Кметът на Приморско: Пазарът изисква да има преместваеми обекти
Снимка: Община Приморско

Бъдещето на туризма по Черноморието отново се превърна в щекотлива тема, след дискусия със заинтересовани страни, организирана от министъра на туризма Николина Ангелкова. На срещата стана ясно, че особено кметовете по Черноморието ни не са съгласни с пълното премахване на т.нар. преместваеми обекти. По тази тема и за ситуацията в Приморско - Actualno.com разговаря с кмета на черноморската община Димитър Германов.

Г-н Германов, какво е Вашето становище по идеята за пълно премахване на преместваемите обекти по морските плажове?

Моето становище е, че радикалните и крайни мерки няма да постигнат добър ефект. Логично е да бъдат премахнати, но не всички и не на всяка цена. Пазарът в настоящия момент изисква съществуването на преместваеми обекти. При едно добро регулиране от страна на държавата - Министерството на туризма, областната управа, и ако бъдат дадени правомощия на общините да контролират, ефектът ще бъде по-добър.

Въобще общините имате ли някакви правомощия на този етап?

Скиците се съгласуват в Министерството на туризма и после минават на одобрение през общината. Това са нашите правомощия. Плажовете са изключителна държавна собственост. Ние нямаме правомощия да контролираме и в последствие работата на тези обекти. Това е държавна функция. А е факт, че ние като общинско ръководство сме най-близо до тези обекти. Когато има проблеми и оплаквания, те стигат първо до нас и ние можем по най-бързия начин да реагираме. Наясно съм, че така се натоварваме с по-голяма тежест и отговорност, но редно е да стане така. Тоест, да не бъдат премахвани на 100%, а да въведат регулации, съответно по-голям контрол, частично възложен и на общините.

Според Вас, доколко с предложените промени в Закона за Черноморското крайбрежие биха се решили проблемите по цялата ивица, или това е невъзможно с един закон?

Всеки от курортите по българското черноморско крайбрежие има своята специфика. В този смисъл не би трябвало да се гледа еднакво на всички. Би трябвало да има по-диференциран подход. Налагането на един строг закон няма да има добър ефект според мен.

А какъв подход би бил по-добър?

Да не бъде на 100% изпълнено предложението, дадено от работната група за премахване на преместваемите обекти. Доколкото зная, то касае и населените места, които се явяват национални курорти. Приморско и Китен попадат там. На територията на тези два града голяма част от приходите през туристическия сезон се формират именно от такъв тип обекти. Второ, голяма част от бизнеса на населението на община Приморско идва от този тип търговия. А пазарът се регулира от търсенето и предлагането. Постепенно и бавно редуциране на тези обекти - да, но изведнъж няма да е полезно. А как да стане - като се регулират законите. В случая говорим за Закона за устройство на черноморското крайбрежие - да не бъде приложен по този начин.

А вариант за поетапно преминаване от преместваеми към постоянни обекти?

Не. Трябва да си има преместваеми обекти, но те да бъдат регулирани и контролирани - по отношение на визия, начин на работа. Да имат една добра визия и услугата, която се предлага в тези обекти, да бъде удобна и приятна за потребителите ѝ.

На какъв етап е проектът за изменение на Общия устройствен план на общината?

Екологичната оценка се обжалва в момента. Така че сме на етап съдебни дела. В момента Общият устройствен план е спрян. Черноморска община без ОУП си е нещо много неприятно. Ние не можем да работим нормално. Никой не знае кога ще приключи делото.

Какви нови елементи на регулация се предвиждат в него - зони, населени места?

МРРБ предприе действия по промяна на ОУП на община Приморско. В него няма разширяване на зони. Дублират се голямата част от старите и даже редуцират част от параметрите в стария ОУП. Няма градоустрояване и урбанизиране на големи територии, каквито информации бяха излезли в публичното пространство. Не, Приморско има голям процент защитени територии и си ги запазва. Политиката на общинското ръководство е в тази посока – общината да си остане зелена. Смятаме, че балансът между човешките дейности и природата трябва да бъде запазен. Това е нашето отношение и промяната, която се прави, няма такива модели.

В такъв случай какво искат с промяната от МРРБ?

Те възложиха промяната, но тя е свързана по-скоро с нови елементи на законодателството - така че ОУП да бъде изцяло съобразен с промененото законодателство, в т. ч. и европейското. Бенефициент е общината.

Тогава приемаме, че имате сега действащ ОУП?

Не е съвсем така. При положение, че тече промяна, сегашният план спира да действа.

Кои са най-важните проекти, които реализирате в община Приморско?

Ремонтирани са няколко основни улици в Приморско, Китен и в малките населени места. Инвестираме усилено в инфраструктура, защото тя е елемент от туристическата услуга. Направили сме сериозни инвестиции, които са видими. Една голяма част от тях са със собствени средства. Възползвали сме се и от възможността, която дават европейските фондове през различните програми. В момента текат процедури по един от най-важните обекти - водният цикъл на стойност 20 млн. лв. Средствата са осигурени от Оперативна програма "Околна среда". Предвидена е реконструкция, разширение и модернизация на пречиствателната станция за отпадъчни води в Китен. Предвижда се изграждане на трето стъпало на пречиствателната станция за отстраняване на азот и фосфор.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю