Мариян Беляков, „Пампорово“ АД: Очаквам много силен сезон, имотните сделки в курорта са рекордни

9688
Мариян Беляков, „Пампорово“ АД: Очаквам много силен сезон, имотните сделки в курорта са рекордни
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Преди старта на новия зимен сезон за условията, промените, очакванията и готовността за него разговаряме с изпълнителния директор на „Пампорово“ АД - Мариян Беляков.

Г-н Беляков, има ли специфика в подготовката за новия зимен сезон на Пампорово, какво ще е различно от миналия сезон като здравни изисквания?

Спецификата за настоящия зимен сезон с нищо не се различава от предходния. Изискванията са същите и се надяваме да успеем да се справим за 18-ти декември, за когато сме планирали откриване на сезона.

На 18-ти отваряте ски зоната, планирате ли някакви събития за този ден или заради пандемията ще се въздържите от официалности?

Въздържаме се от официалности. Мисля, че е така трета година подред. Не е времето за помпозност, за фанфари и мегаломански изяви. Просто ски зоната ще отвори и ще заработи като всеки нормален ден.

С целия си капацитет ли ще стартирате – всички лифтове и писти, с целия персонал?

Все още не може да се каже в какъв капацитет ще стартираме, защото има време до тогава. В голяма степен това зависи от атмосферните условия. Ще направим всичко възможно да подготвим колкото се може повече писти. Що касае персонала - по всяка вероятност ще бъде почти на пълния си капацитет.

Оръдията за сняг работят ли?

Няколко дни работеха и те зависят изцяло от това дали имаме ниски температури, добра влажност и не особено силен вятър. Във всеки момент, в който атмосферните условия позволяват, оръдията работят.

На всички писти ли имате оръдия?

Почти на всички, включително тази година и на детския плац в ски център "Малина". Още един-два участъка имаме вече с оръдия, които бяха трудни в годините, а не са особено дълги, но ключови за ски курорта.

Последните няколко лета инвестирате упорито в базата, този път усилията ви в какво бяха насочени?

Всяка година трябва да доинвестираш в това, което си инвестирал, тъй като обектът трябва да се развива. Винаги след първите 1-2 години виждаш неща, които си пропуснал, които по-добре може да се направят. Виждат се недостатъците и дефектите, респективно доинвестираш, за да ги отстраниш. Ние не сме изключение от тази практика. Нашата инвестиция в по-добра хотелска база, в по-добра ски зона, в по-добра инсталация за изкуствен сняг - всичко продължава. Смятам, че тази година ще бъдем на още по-добро ниво.

Получихте ли вече разрешение за строеж на балнеолечебен комплекс в местността Караджова нива край с. Беден?

Все още не сме, но го очакване напролет. Тогава този минерален комплекс ще бъде част от цялата продуктова политика на „Пампорово“ АД. Най-накрая ще успеем да затворим цикъла - ски, минерална вода и летни активности. Минералната вода ще завърши всичко, което се опитваме да направим последните години, за да постигнем една цялост на предоставените услуги. Самият комплекс ще бъде много модерен, сред природата, перфектно балансиран и съчетан с всички природни дадености около него.

Това първата ви инвестиция ли е извън Пампорово-Мечи чал?

Погледнато така - да, защото самата ски зона Пампорово-Мечи чал е доста обширна. Зависи как го разглеждаме. Извън територията на курорта - да.

Балнеолечебен комплекс ви е съвсем нова дейност?

Да, но тя до голяма степен ще бъде в корелация с всички медикал програми, които стартирахме това лято.  

Рекапитулацията ви какво показа след първия в историята на курорта пандемичен ски сезон, как се задържахте над водата или не е било битка за оцеляване?

Всъщност курортът Пампорово успя да се справи изненадващо добре в първия пандемичен сезон. Така се стекоха обстоятелствата, че по това време пандемичната обстановка беше сравнително спокойна. Някак си инерцията, която курортът беше набрал в последните години, оказа влияние. Имам индикации поне до момента, че същото ще се случи тази зима, дори в по-добри размери и показатели.

Сериозно ли говорите, да не би да имате повече заявки!?

Имаме много по-добри заявки от миналата година по това време. Индикациите са доста окуражаващи, доста оптимистични и при едни нормални условия - без катаклизми, сезонът ще бъде по-добър от миналия. Въпреки, че имаше спад, той не беше толкова сериозен, както очаквахме. Това е благодарение най-вече на нашите съграждани от България, чието доверие получихме за пореден път. Най-много българи карат ски в Пампорово. Надяваме се на тяхната подкрепа и тази година. Ние от своя страна правим всичко възможно да бъдем максимално балансирани между цени, непрекъснато нарастващи оперативни разходи и качество на услугата, която предоставяме. И тази година ще бъдем на ниво. Пистите на Пампорово ще бъдат най-добрите не само в България, а в целия регион.

На практика вие казвате, че е имало спад, но е нямало срив?

Да, така е. Очаквахме срив от 80%, но беше доста по-малък. Не следва да се оплакваме. Вече въпросът е как ще се случат нещата до края на настоящия сезон, тъй като наистина разходите за оперативна дейност са нараснали между 100% и 300% в различните сегменти. В никакъв случай цените не могат да бъдат увеличени в подобно съотношение. Маржовете се стесняват все повече и повече и тази година сигурно ще е въпрос на оцеляване, пренастройване, адаптиране. Предвид обаче пазарните индикации към момента и това, че имотният пазар в Пампорово се раздвижи изключително много през последните 12 месеца, рекордно за последните 15 години, аз съм голям оптимист за новия сезон.

А как си обяснявате увеличените заявки, тъй като ситуацията изглежда доста по-сложна спрямо началото на миналия сезон?

Тя изглежда по-сложна, в същото време е и доста по-проста. Ако има добра координация между държавните институции и бизнеса, сезонът ще е добър, без кой знае какви затруднения. Смятам, че и пандемията налеква. България е едно от най-благоприятните места в Европа, независимо кой какво говори. Просто трябва да бъдем адекватни и балансирани в това какво искаме от бизнеса, какво е постижимо, да вземаме предвид особеностите на зимния ски курорт. Той е много по-различен от всеки друг вид туризъм.

А има ли я координацията между властта и бизнеса?

Аз виждам едно желание в държавните институции нещата да бъдат максимално адекватно регулирани. Има чуваемост. Може да се води нормален диалог с властта в момента. Виждайки тези сигнали, съм обнадежден за нормален сезон, в който да се търси разумният, здравословен баланс, да не се преиграва с нито един аспект от ситуацията. Да, трябва да спазваме правилата, доколкото е възможно, но все пак това са живи хора, не е машина - да натиснеш един бутон и тя да прави нещо безусловно. Като с всеки жив организъм е нужен здравословен баланс, за да функционира той нормално за себе си и околните.

Възможно ли е увеличените резервации да се дължат на факта, че премина първоначалният шок от пандемията, започнахме да привикваме с нея?

Категорично това е една от причините. Другото е, че сега сме по-подготвени. Реагираме по-добре, организираме се по-добре. Да, коства ни повече ресурс, но нищо вече не ни изненадва. Хората сякаш свикнаха да живеят с тази реалност. Зимата е идеално време да го прекараш в планината, да дишаш чист въздух. Зимните спортове са нещо прекрасно. Неслучайно толкова много хора се отправят към курортите ни. Това е спорт на открито. Времето в по-голямата си част е слънчево, небето е синьо - абсолютна красота. Зимно време е рай в нашите планини, още повече Родопите са с най-много слънчеви дни в годината. Какво по-хубаво е да сме зимно време в планината - дали ще караме ски, шейна, дали ще се разхождаме или ще отидем на поход, няма значение. Хората много добре претеглят плюсовете и минусите. Може би най-много здраве има през зимата в планините. Аз не мога да се сетя къде може да има повече здраве. Много се радвам, че се прояви разум и отпаднаха зелените сертификати. Няма нещо, което да ме убеди, че въвеждането им е правилно и логично. Зад всяко нещо трябва да стои здрава човешка логика.

Споменахте за сериозно раздвижване на имотния пазар. Какво по-конкретно имате предвид?

Толкова много апартаменти, които години наред не се продаваха в Пампорово, сградите стояха безлюдни, в момента апартаменти се изкупуват масово. Започнаха да се довършват незавършени сгради – апартаментни комплекси, хотели. Цените на имотите се вдигнаха. Това е ясна индикация, че курортът и регионът се развиват. Това ще означава допълнителни легла, допълнителни данъци за общините, допълнителна консумация на различен вид услуги. Ще значи цялостно раздвижване, облагородяване, модернизиране, урбанизиране на територията на комплекса.

Туризмът допреди година беше структуроопределящ отрасъл за България, според вас той запази ли значимостта си и в пандемията?

Този отрасъл е имал такава значимост от времето на социализма, та до ден-днешен. Дори си мисля, че днес този ефект е още по-голям. Силно подценяван през последните 25-30 години. Силно омаловажаван. Това трябва да се промени веднъж завинаги. Толкова много индустрии и бизнеси по периферията са свързани с туризма и всяка дейност, която произлиза от различните  му видове. Всеки секторен туризъм има своята особеност и той развива региона и държавата по собствени механизми. Културният туризъм е едно, летният туризъм - друго, ски туризмът - трето, медикал туризмът - четвърто, религиозният туризъм - пето. Всеки от тези аспекти вкарва по различен начин пари в икономиката. Според мен реалният ефект върху брутния вътрешен продукт от цялостния туризъм е много повече от това, което се извежда като процент. Би трябвало да е умножен поне по две. Ако е бил 17-18% последните години, за мен той е поне 35%. За някои от елементите не си даваме сметка колко са свързани. Макар да са невидими, те са свързани.

Получи се изпреварваща информация за поскъпване на лифткартите с около 40%, но днес съобщихте, че цените са като миналата година, това фалшива новина ли беше или реагирахте на гневните коментари?

Не, никога  не сме се водили по гневни коментари. В крайна сметка всяка услуга, чиято цена се повишава, води до недоволство у някои. В държавата, както виждате, поскъпна всичко. Няма как да се очаква, дори от нас, при които основната туристическа услуга идва точно от най-енергоемките ресурси - ток, газ и горива, с които да подготвим ски зоната, да не повишим цените. Но, въпреки че са завишени с над 130% всички оперативни разходи, не можем да отидем на такъв процент ценово завишение. 40% увеличение не е коректна информация. Стартираме с миналогодишните цени до 28-ми декември. След тази дата ще видим как се развива ситуацията, какво показват сметките, но в никакъв случай не трябва да се очаква нещо драстично. Ще бъдем максимално обрани, балансирани. Ще направим така, че хората да не усетят кой знае колко поскъпването на цените при нас. Преди 28-ми ще обявим как продължаваме, но не се очакват драми и катаклизми. От тази година въвеждаме нещо съвсем ново. Увеличаваме с 45 минути времето за каране с полудневна карта. Тя няма вече да започва в 12,30 ч. на обед до 16,30, а ще започва в 11,45 часа. Това е добавена стойност към продукта и мисля, че хората ще го оценят. Освен това, при покупка на лифт карта през безконтактните устройства - новата pick-up система, се получава още 3% отстъпка от цената на лифт картата.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...