Меглена Кунева пред Actualno.com: Не можем да натоварим учителя с проблемите на цялата държава (ВИДЕО)

4262
Меглена Кунева пред Actualno.com: Не можем да натоварим учителя с проблемите на цялата държава (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Темата "Образование" се превърна в първия предизборен лайтмотив на кажи-речи всички по-сериозни партии преди изборите. Какво обаче беше свършено в образованието до момента, ще го бъде ли антикорупционният закон и кой трябва да излъчи новия български еврокомисар - Actualno.com разговаря с бившия министър на образованието и науката и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

Как ще подходи Реформаторският блок (РБ) в предизборната кампания по отношение на идеите, които имате, свързани с образованието?

Мисля, че и ние имаме сериозна история с доказателства за това дали наистина е важно образованието за РБ. По времето, когато Даниел Вълчев беше министър, ние имахме бюджет от 4,5% от БВП на държавата. После спадна под 3,9%. Бюджетът е един от индикаторите, които показват какво е приоритет на държавата, а вътре в този бюджет трябва да кажем кое е най-важното. Защото, ако всичко ти е приоритет, значи нищо не ти е приоритет.

По отношение на училищното образование за мен е изключително важно години наред да държим темата за българския учител – за заплащането, за работата му, за иновативните методи. Защото нашата държава винаги се е възраждала през учителите. Децата са тези, за които се грижим, но моторът на този процес са учителите. Радвам се, че това прозчуча ясно на първия учителски събор, където се събраха 12 000 души. Няма такова усещане – да застанеш пред толкова водачи на нацията.

По отношение на висшето образование трябва силно да наблегнем на качеството. Да съкратим приема, да се концентрираме там, където има качество. Университетите знаят как да се състезават, за да може това да се постигне. По отношение на науката и нейната свързаност с практиката стои доброто усвояване на тези средства, на които много разчитаме, по оперативните програми и не само. Всъщност има много голяма възможност за научни проекти, ние трябва да се състезаваме за тях и българските учени да са подготвени. Образованието трябва да бъде пропускът за живот и за ред в нашата държава и то трябва да се оглежда във всяка една друга тема. Не можем да натоварим учителя с проблемите на цялата държава. Обратно, цялата държава трябва да бъде натоварена така, че да реши проблемите на учителите.

Кунева видя мръсна игра за европарите за наука, иска ГЕРБ да каже за учителските заплати

Една от лъжите, които плъзнаха покрай ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", е, че тя е спряна. Програмата не е спряна, но за...

Смятате ли, че новият образователен закон облекчи административно редовия учител?

Вижте, аз дисциплинирано въведох в сила новия закон, защото имаше много работа в министерството, която трябваше да се свърши. Спомняте си, имаше проблем с учебниците, ненаписани стандарти, какво ли не! Работихме много, за да се случи този закон. Дали е идеален - нека видим след две, три, пет години. Нека да го оценим, да видим как работи и ако има необходимост, да кажем какво бихме променили. Засега ние трябва да въведем колкото се може повече електронни форми, за да може да се намали т. нар. бумащина в училището и да направим процеса лесен. Всеки иска да има колкото се може по-малко бумащина, но единственият начин това да се случи, е като поставим много ясни критерии, като видим кое е важно, кое не е важно и като въведем съвременни технически средства, с които това да се облекчи.

На изборна тема. Какво ще се случи, ако не се появи кандидат, който да реализира обществената поръчка за машинното гласуване?

Действително това е една тема, за която правителството ще излезе със своя формулировка. Чух няколко коментари, че вотът все едно ще се осъществи, макар и без машинно гласуване. Жалко, пропусната възможност... Просто никой не може да се подготви, за да осъществи това машинно гласуване в страната. Толкова по-зле.

Законът за корупцията - какво следва за него в новия парламент?

Кунева отговори на Денков за парите за образование от Брюксел

Силно съм изненадана от некоректния прочит на писмото на ЕК и опитите за прехвърляне на отговорност по повод установените от европейски...

Сигурна съм, че Реформаторският блок ще продължи активни действия по работата на антикорупционния закон.

Има ли нужда този закон да се преформатира по някакъв начин, за да се "хареса" на всички политически сили в парламента?

Аз съм направила два варианта на този закон. Винаги един текст може да бъде подобряван. Винаги можем да си кажем какъв е общият знаменател, който ще събере най-много гласове. Това е нормално. Аз не съм човек, който не разбира какво означава да направиш дори и компромис, но да имаш един текст, който да ти разреши да минеш не с десет крачки напред, колкото си мечтал, а може би с девет.

Ако законът е слаб, това няма да помогне на никой. Тези т. нар. анонимни сигнали, които събудиха толкова негативизъм - не разбирам защо. Ако само това е препъникамъкът, ще намерим начина да го осъществим. Но аз мисля, че законът като цяло не е искан. И като гледам какво се случва и по оперативни програми, и по други поводи, започвам да разбирам защо и колко дълбоко законът за антикорупцията е отхвърлян от политици, които не искат да бъдат проверявани. Но друг начин няма. Ако искаме изобщо хората да имат малко от малко доверие към това, че страната се управлява както трябва, ние трябва да дадем пълен достъп до това, което прави всеки един политик. То впрочем не е толкова драматично, което се изисква в закона: да, ще проверят имуществото ти, да, ще видят дали имаш конфликт на интереси. Нищо страшно.

Буксува ли кандидатурата на българския еврокомисар?

Меглена Кунева: Контрол - това е рецептата за нашата държава

Задачата на министър Денков е да проверява. Това е задачата не всеки следващ министър. Контрол- това е рецептата за нашата държава. Бе...

Правителството трябва да поеме инициативата. ГЕРБ и г-н Борисов не направи това в качеството му на премиер в оставка. Аз го разбирам, ГЕРБ са предлагали три пъти комисар: веднъж предложиха госпожа Желева и два пъти предложиха госпожа Георгиева. Четвърти път вероятно им се е сторило много.

Служебното правителство няма пречка да предложи (кандидатура за еврокомисар - бел. ред.), но явно ще се стовари твърде голяма отговорност на един новопостъпил президент, защото той определя служебното правителство, макар че госпожа Георгиева при втория си мандат беше предложена от служебно правителство. Тоест това не е практика, която да противоречи на каквото и да било. Това са политически решения. Аз мога само да съжалявам за това, че България няма кандитатура. Такъв случай от създаването на Европейския съюз няма. Много жалко.

Вижте още от разговора с Меглена Кунева във видеото

Интервю на Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю