Миле Кекин, фронтмен на хърватската рок банда Hladno Pivo: Образованието и свободата на личността са фундамент

2384
Миле Кекин, фронтмен на хърватската рок банда Hladno Pivo: Образованието и свободата на личността са фундамент

Hladno Pivo са институция в цяла бивша Югославия. Почти 30 години, от създаването си през 1987 г. до сега, те пълнят зали и стадиони в Загреб, Сараево, Белград, Любляна, Скопие и всяко знайно и незнайно място на Балканите. Където, о, изненада! 15 000 човека се събират да гледат не непременно емблематичните юго-фолк величия, както сме свикнали на наша земя - а показват подкрепа към локалните рок банди! В тур разписанието на Hladno Pivo най-после дойде ред и на София, а ние потърсихме фронтмена на бандата Миле Кекин, за да му зададем няколко въпроса за загрявка преди утрешното им първо гостуване в столичния клуб Mixtape 5.

Здравей Миле,

Предстои първият ви концерт в България, а свирите на Балканите вече почти три десетилетия. Как така чак сега се случва първата ви среща с българската публика?

Е, точно това се питаме и ние! Как така сме свирили в Скопие толкова много пъти и никога досега в България. Може би има общо с факта, че България никога не е била част от Югославия, или пък няма. Живеем в пост-фактологична ера, така че всичко е възможно.

Живял си в Германия до 13-тата си година. Животът в чужда държава повлия ли върху светогледа ти?

Ами да, неизбежно е. Роден съм чужденец в чужда страна и това определено оказва влияние върху светогледа на човек. Струва ми се трудно да бъдеш националистки задник след като си изпитал на свой гръб какво е да бъдеш част от малцинствата.

Кога реши да останеш завинаги пънкар? (по заглавеито на едно от най-култовите парчета на Hladno Pivo „Für Immer Punk“)

Пънкът е единственият музикален жанр, в който можехме да се изявяваме в ранните ни години. Направихме кавър на немската пънк банда Die Goldene Zitronen, а тяхната версия бе кавър на парче на Alphaville. Бяхме решили да се позабавляваме като направим кавър версия на кавър версия и това се превърна в първия ни малък хит. В днешни дни обаче пънкът е само част от стиловете музика, които свирим.

Откъде идва името Хладно пиво? Има ли специална история?

По времето, когато бяхме скаути, аз и китаристът ни Зоран, около 16-годишни, вървяхме из Словения в търсене на базовия ни лагер. Когато най-накрая пристигнахме, намерихме цяла каса бира, изстудяваща се в реката. След първата глътка някой възкликна: „Няма нищо по-добро на света от една студена бира“. Помня живо този момент, та оттам се почна.

Във фокуса на групата са социалните и политическите теми. Кои са основните ценности, които защитавате?

Свободата ни да не бъдем част от масата, свободата да намираме веселата страна във всичко, свободата на жените да гласуват, свободата да не вярваме в богове, политици и митове.

Според теб кои са най-големите проблеми на съвременните демократични общества?

Най-големият проблем в момента е релативизацията на истината, знанието и науката. В комбинация с липсата на образование това като нищо може да доведе до нови световни войни.

Би ли станал политик, за да коригираш тези проблеми? И в тази връзка, вярваш ли в силата на гражданското общество да провокира социална промяна?

Вярвам, че най-добрите гардове на свободата и демокрацията са образованите и уверени хора. Ето защо Hladno Pivo свири на протестното шествието за по-добра образователна система. Досегашната бе съсипана от новото националистическо правителство на Хърватска, което не иска от нас да мислим, а да вярваме в алтернативни доводи, богове и папи.

Кой момент от кариерата на групата би посочил като най-големия ѝ успех?

Двойната покана за концерта на Hladno Pivo отива при..

Остава само месец до концерта на хърватските пънк-рокаджии Hladno Pivo в Mixtape 5. Както обещахме, Actualno.com ще зарадва един от ва...

Фактът, че можем да живеем и да се издържаме от музиката, която обичаме.

Коя е любимата ти бира? Като група, носеща „бирено“ име, имате ли и ваша марка бира? Или бирените спонсори, които ви подкрепят са по-важни?

Аз лично обожавам крафт бира и вече нямам търпение да видя какво предлага София в тази област. Все още нямаме бира на наше име, така че ще трябва да я сварим възможно най-скоро :)

Имаш ли конкретни очаквания при първата си среща с българсктие фенове? Дали ще бъде като в другите държави на Баланите/Екс-Югославия?

Очаквам да видя усмихнати и щастливи лица, както и някои наистина добри барове, за които ми сподели моят приятел Shemso 69 от групата Brkovi, които свириха в София преди няколко месеца.

За първи път в България култовата хърватска пънк-рок банда Hladno Pivo с концерт през февруари

На 25 февруари в голямата зала на клуб Mixtape 5 за първи път у нас гостува едно от култовите имена на западно-балканската рок сцена &n...

До скоро, приятели!

Hladno Pivo са в голямата зала на Mixtape 5 утре, от 20 ч.

Билети: на касите на Eventim и онлайн на https://goo.gl/UDnen1

Интервю на Елиза Стоева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю