Осман Октай: Радев има мераци за президентска република и дискредитира партиите (ВИДЕО)

11894

Третият мандат връчен на БСП се превърна в новината, която вълнува всички тази седмица. На гости в Студио Actualno е политическият анализатор Осман Октай - бивш депутат, един от основателите на ДПС и ОДС, наричан политически ясновидец, защото почти всичко, което казва в своите анализи, се сбъдва. 

В интервюто той сподели, че осъжда действията на президента Румен Радев от последните месеци около връчването на мандатите:

"Неслучайно в публичното пространство се стига до гласове от неговото обкръжение, че е възможна промяна на устройството на държавното управление. Възможна е президентска република. Моите изводи са, че има такъв мерак и затова се дискредитират партиите".

"Всъщност аз нито съм Нострадамус, нито предсказател, нито гледам на кълбо. От 90-а година, познавайки политическата игра и поведението на определени политически играчи, които винаги съм наричал "посредници на задкулисието" още от кръглата маса, периодично историческите събития се повтарят. Независимо, че играчите и посредниците са различни. За това за мен няма нищо ново, което да се случва на политическата сцена последните 33 години", започна анализа си той пред нашата камера.

Според Октай най-голямата драма на България е политико-олигархичния модел, който е успял да отврати хората от демокрацията. Там намира той причините да не сме все още правова държава, това е и причината милиони българи да си тръгнат от страната. Още: "Галъп": Половината от българите не искат президентска република

"Енергията от протестите от 2020 г. раздруса съзнанието на много хора и получи огромна гражданска подкрепа. Това разтревожи този политико-олигархичен модел, системните партии, които са в силна прегръдка през тези 32 г. Тази енергия за промяна определя цялото поведение на задкулисието и те се чудят как да я овладеят. Първият опит да се овладее тази енергия беше чрез проекта на Слави. След това беше слизането на президента, който иституционализира тази подкрепа. За това такива като нас влязохме в инициативния комитет на президента - за да обединим усилия в полза на тази младежка енергия за промяна. Този процес на институционализиране на тази енергия ще продължи следващите 5-10 г.", каза още той.

По думите му - едно е да се опиташ да подкрепиш тази младежка енергия, друго е да се опиташ да я яхнеш или да я унищожиш. Според анализатора има такива опити до ден днешен, сега виждаме дори в поведението на прокуратурата през последните години са участници в този процес. "Те играят за едно преструктуриране на политическото пространство. Избирателно удрят едни, избирателно пускат определени информации, избирателно скриват определени неща", заяви той.

По нататък в разговорът ни стана ясно защо изчезна добрия диалог между президента и "Продължаваме промяната". Според Октай ПП просто са отнели на Радев възможността да управлява със служебно правителство, което е в основата на влошените им отношения.

"Днес осъждам президента, публично като общественик, не само като член на инициативния комитет, за това, че цялото му поведение е дискредитиране на парламентаризма. През цялото време атака и дискредитиране на партиите пред гражданите… вече мога да правя изводи от моите разговори както на четири очи, така и в присъствието на други хора в неговия кабинет", категоричен беше Октай.

Според него едно дясно обединение може да спечели изборите. "Може да се случи и трябва да се случи. Не говоря само за ПП и ДБ, Кирил и Асен не ги познавам даже. Говоря за всякакви малки десни партии и големите трябва да се обединят. Тогава ще привлекат много повече енргия към себе си, социолозите не го казват това. Ако десните не направят такова обединение, ще ядат бой от задкулисието. Бойко ще се върне на бял кон, не като премиер, няма да направи кабинет, обаче отново ще изпаднем в много тежка криза", прогнозира той.

Защо президентът бави връчването на мандата толкова много този път и го връчи светкавично предния?

Възможна ли е президентска република и как ще се стигне до нея?

Кога ще влезем в Шенген?

Кой и как ще спечели следващите предсрочни парламентарни избори?

Защо се прие обратно хартиената бюлетина?

Отговорите на тези въпроси ще откриете в цялото ни интервю.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

“Отговорите“: Със Стефан Софиянски, Весела Чернева и Емануил Йорданов (ВИДЕО)

Служебното правителство се занимава с кадруване и скандали: Весела Чернева в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Държавните пари за храм "Св. Патриарх Евтимий" още ги няма: Иван Димитров и отец Лъчезар Попов (ВИДЕО)

Нищо няма да излезе от проверката за натиск върху Живко Коцев: Емануил Йорданов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю