Президентско вето няма да спре хартиената бюлетина - Димитър Ганев за "Отговорите" (ВИДЕО)

9130

Президенско вето върху промените в Изборния кодекс за хартиената бюлетина ще бъде по-скоро символично и няма да спре процеса. Това каза политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд" в предаването на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова":

Струва ми се по-вероятно президентът Румен Радев да наложи вето. Въпросът е, че така наречената "хартиена коалиция" очевидно изглежда доста силно мотивирана, а тя разполага с мнозинство от 125 народни представители. Ветото, като знаем, се преодолява със 121 депутати. Така че дали ще се наложи вето ми изглежда в крайна сметка като символен акт, без да може да стопира по някакъв начин процеса, който вече е стартирал – завръщането на хартиената бюлетина.

Оформят се два варианта за възможен кабинет в това Народно сърбание: Първият е да се стъпи на някаква евроатлантическа платформа тип ГЕРБ, "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ). Вариант, който се отхвърля абсолютно ясно и категорично от и ПП, и от ДБ. Водеха се все пак такива преговори, имаше такъв вариант, имаше къде да се стъпи. Това е офертата на ГЕРБ, като по този начин постига две неща при такава коалиция и затова е желана от ГЕРБ. Първо пълно излизане от политическата изолация, в която партията влезе през 2020 г., с протестите. И второто – справяне с основния си политически опонент – ПП. По простата причина, че ПП, общо взето цялото й политическо съдържание в последните 7-8 месеца се концентрира около това да се позиционира като антиГЕРБ партия, т.е. партия, която е срещу ГЕРБ. Това е второто постижение на ГЕРБ срещу тях, защото просто на другия ден повече от половината електорат на ПП си заминават. В този смисъл ПП са в капан, защото те не могат да взаимодействат с ГЕРБ дори и да искат. Дори лидерите да искат това, те трудно биха го направили, защото просто ще си изпъдят, грубо казано, половината партия.

Втория вариант за съставяне на някакъв кабинет е кабинет на партиите на т.нар. статукво. Да го кажем, дали "хартиената коалиция", дали коалицията "Рашидов" , няма голямо значение. Все пак в "хартиената коалиция" не влиза "Български възход", а в коалицията "Рашидов" влезе. Доколкото виждам от посланията на "Български възход", те биха колаборирали при подобен кабинет, но тук вече проблемите са няколко. Основният проблем е на ГЕРБ. Представете си следната ситуация – коалиция с традиционни опоненти на партията ти – БСП и ДПС. Това е изключително трудно обяснима коалиция, която няма да се възприеме добре вътре в средите на ГЕРБ. И няма да се възприеме добре като цяло в обществото. Ще тръгне с изключително ниска обществена подкрепа, без кредит на доверие. Ще остане горчивия привкус, че тук сме се събрали само и само да консомираме властта. И то в сложна социално-икономически ситуация, все още не можеща да се успокои инфлация, огромно социално напрежение, което може да се покачи още повече през зимните месеци. И всичко това 11 месеца преди провеждането на редовните местни избори в края на октомври 2023 г.

Още – във видеоматериала:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю