Възможна ли е коалиция "Вежди Рашидов"? Говори политологът Страхил Делийски (ВИДЕО)

9699

В 48-ото Народно събрание е възможно да се сформира редовно правителство, съставено от същите партии, които подкрепиха Вежди Рашидов за председател на парламента - ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход". Това заяви в Студио Actualno политологът и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" Страхил Делийски. Той смята, че това "ще бъде ужасяващо мнозинство, но е възможно". 

Делийски очерта всички възможни варианти за коалиция и определи мотивите на всяка една от парламентарно представените формации да влязат във властта. За ГЕРБ каза, че са с "дълбоко клиентелистки отношения" и всеки ден извън изпълнителната власт е удар по доброто възпроизвеждане на тези отношения. "Те ще направят всичко възможно това да се случи", а същото според него важи и за ДПС: "Рискът ГЕРБ да останат още година извън властта, е много по-голям от това ГЕРБ да участват в управление с ДПС".

Според политолога БСП могат да участват в коалиция с ГЕРБ и ДПС, защото "Борисов е добър в прелъстяването – знае как се обещава и какво да обещае". "ПГ на БСП ще направи това, което Корнелия Нинова желае - тя може да се включи в едно мнозинство и да каже, че това е отговорната позиция", смята Делийски.

Относно "Продължаваме промяната" той смята, че "там не става въпрос за политика, а за пиар". "От поведението им ми се струва, че се виждат като субект, който ще атакува. За тях не е чак толкова важно присъствието във властта и на базата на тяхната бебешка политическа възраст, те ще предпочетат да изчакат с надеждата, че евентуален провал на статуквото ще им поднесе народната любов на тепсия".

„Възраждане“ могат да си повишат още "цената", позиционирайки се антисистемно, и ще печелят от политическата импотентност на другите партии. ДБ са в нещо като предизборна кампания, а "Български възход" може да "асистират" за мнозинство, смята политологът.

Страхил Делийски коментира и декларацията, която контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси, излъчена от ГЕРБ, ще внесе в Народното събрание. "Формалната роля на контактната група е нищожна, опасявам се да не се създаде прецедент всеки буден гражданин, който иска НС да гласува нещо, да подава подобен тип декларации под формата на контактна група. Тези хора не са и субекти в политическия смисъл на думата".

Според него разговорът за смяна на конституционния модел на управление представлява "камъни в градината на президента". "Идеята за президентска република не води автоматично към авторитарно управление, каза Делийски и допълни, че по темата "не трябва да се размахват байраци и плашила".

Вижте още във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика