X
 
 

Приемен родител пред Actualno.com: Деца на 3 г. бяха хранени с боза, в шише с биберон

4093
photo of Приемен родител пред Actualno.com: Деца на 3 г. бяха хранени с боза, в шише с биберон
Снимка: Actualno.com/Боряна Петрова
Да бъдеш приемен родител е призвание, ценност, благородство. Не всеки би могъл да приеме непознато дете в дома си и в същото време, да му дарява любовта си. Към момента професионалните приемни семейства на територията на община Асеновград са девет. В четири от тях са настанени деца, а други три са подали заявления за почивка. Има и едно ново утвърдено професионално приемно семейство, което чака да му бъде предложено дете за настаняване. Друго, пък, е изразило желанието си да бъде заличено от списъка, за което е подадено заявление към Регионална дирекция „Социално подпомагане“-Пловдив. Едно от професионалните приемни семейства в Асеновград отглежда двама малчугани. Съотношението по пол на децата, настанени при такива родители, е в разпределение: четири момчета и три момичета. Те са на възраст от 5 месеца до 5 г. От началото на 2018 г. до средата на този месец са осиновени общо четири деца, които са били настанени в приемни семейства в община Асеновград.

Днес се срещаме с асеновградчанката Боряна Петрова, която вече години наред е приемен родител. Тя сподели с екипа на Actualno.com своята кауза, емоциите и мислите, които попадат в ума й ежедневно, наблюдавайки как пред очите й расте едно малко човече...

Кога и как се случи така, че решихте да станете приемен родител?

Решението взех постепенно. Едната причина е, че децата ми вече са големи. Реших, че докато ме зарадват с внуци, ще отглеждам малчугани, които имат нужда от топлина и семеен уют. Друга причина е, че няколко пъти се срещах с приемни майки и с децата, които са настанени при тях, и от разговорите се увлякох по това.

Мислили ли сте някога да се откажете от тази кауза и защо?

Все още не съм мислила за отказване.

Как реагираха Вашите близки на това решение?

Получих пълната им подкрепа?

Каква бе реакцията и на Вашите деца, когато разбраха за каузата, в която се включвате?

Имам две деца, които са на 27 г. и 29 г. Зарадваха се на решението ми.

 

 

Какво представлява професията "приемен родител" за Вас?

24-часова грижа за чуждо дете, което е в риск.

Кога едно семейство може да твърди, че е готово да бъде приемно?

Когато всички членове в семейството са готови да променят обичайните си навици и режими.

По колко време обикновено отглеждате дете и откъде ги извеждате?

Първото ми настанено дете бе през 2016 г. - едно от трите, които майката и бащата бяха изоставили за отглеждане при една баба. Малчуганите бяха недохранени, неглижирани, без адекватно облекло за зимния период и т.н. Точно това дете живя с мен две години. После бе осиновено от семейство в чужбина, заедно с братчето и сестричката си. Вторият малчуган, който отглеждам, е от 10 месеца при мен. Детето е жертва на домашно насилие, също неглижирано и отглеждано от случайни хора. В момента се работи за реинтеграцията му.

 

 

В случай на интерес, от страна на родители да осиновят дете, как се постъпва - какви са критериите, по които се определя дали то да бъде дадено точно на тях, и съответно - каква е процедурата?

Всеки втори българин не би станал приемен родител

Българите биха станали приемни родители срещу заплащане, но в същото време не одобряват получаването на пари за тази социална услуга. Т...

Приемният родител не участва в избора и преценката за осиновител. В отдел “Закрила на детето“ всеки месец се следи за развитието на малчуганите, настанени в приемни семейства. Прави се профил, събират се снимки, извършват се медицински изследвания и се вписва в регистър за осиновяване. В такъв са записани и кандидат-осиновителите. Функция в тази насока изпълнява „Съвет по осиновяванията“, който разглежда досиетата на кандидатите и тези, на децата, като за всяко дете търси подходящ осиновител. Водеща роля тук играе и интересът на детето.

Тежко или сладко е да си приемен родител и защо?

И едното и другото. При настаняване на детето, първоначално се оформя един период на напасване, взаимно опознаване, изграждане на доверие. И двете деца, които гледам и гледах не знаеха български език. Говореха на турски. Слагаше им се памперс, а бяха вече на 3 г. Хранени бяха с боза в шише с биберон. С второто дете ми бе по-тежко, тъй като то е живяло в семейство, в което върху него се е извършвало насилие. Най–хубавото нещо от приемната грижа е да виждаш постиженията на малчугана, неговото развитие, успехът от преодоляване на страха и болката. Ей така, докато си стоиш, да дойде и да те целуне. Да видиш в очичките му любовта и доверието, които изпитва към теб. Тъжно е, че не може да ти обясни всичко това с думи, защото, първо, не знае език и, второ, с малкия свят в главичката си, не знае какво да ти каже. Но пък къщата ти се озвучава от детска глъч. Ето и един друг подобен прочувствен момент. Не се бяхме срещали от доста време със съседка и един ден тя вижда дете с мен и дъщеря ми. Пита: „А, това дете на кого е?“, като очаква отговор да е на някое от моите деца. Докато отговорим, обаче, малчуганът с нас бързо и с гордост казва: “Аз съм приемно дете!“. Да си приемен родител е много отговорно, но и децата се отплащат с любов за това.

 

Интервю: Атанаска Маркова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Гледат делото срещу Петър Москов за турс...

На 18 април Специализираният апелативен наказателен съд ще заседава по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов, предаде БГНЕС...

Последно в Актуално