Татяна Ваксберг: Заради Украйна ще бъдат заведени много дела, не за едно престъпление (ВИДЕО)

43485

Сега е моментът да се запитаме дали ще има международен трибунал за военните престъпления в Украйна, по интересно е, че отговорът в развитие ще е основна тема в международните отношения през следващите 10 години. Това каза в Студио Actualno журналистката от „Свободна Европа“ Татяна Ваксберг. Това, което следва да очакваме, са множество дела, не едно дело, не на едно място и не за едно престъпление, а множество, които ще се развиват в следващите години.

Какви са възможностите пред правосъдието в един случай като Украйна? Това, което имаме като вече започнали процедури, ще видите колко са много.

Първата възможност, която вече е в ход, е проверката на прокурора на Международния наказателен съд, който още в самото начало на войната пристигна в Украйна със своя екип и започна на място да проверява вероятността да бъдат извършени военни престъпления и престъпления срещу човечеството. След като извърши тази проверка, той трябва да направи съответното заключение, за да представи своите открития на съда и да поиска разрешение да започне разследване. Такава е процедурата. Това е едната възможност. Международният наказателен съд е постоянно действащ съдебен орган, той се намира в Хага. И може би с това се обяснява факта, че на много митинги, ществия, протести в последните седмици навсякъде по света виждаме един надпис: „Путин в Хага“. Може би се има предвид, че там се намира този съд.

Втората възможност възникна преди броени дни, може би седмица. Това е резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която беше гласувана единодушно, нямаше против, имаше само един въздържал се. Тази резолюция съветва държавите-членки да създадат извънреден съдебен орган, който обаче да разследва само едно престъпление, което се предполага, че е извършено в Украйна и това е престъплението агресия. Защо трябва да се създава нещо извънредно, при положение, че Международният наказателен съд и той може да разглежда това престъпление?

Причината е посочена в самата резолюция на ПАСЕ и тя е в това, че за да започне подобно разследване Международният наказателен съд трябва да получи разрешение от Съвета за сигурност на ООН. А в този орган Русия има право на вето и в самата резолюция се казва, че най-вероятно Русия ще използва това вето, с което ще направи невъзможно разследването на това престъпление. По тази причина ПАСЕ съветва група държави единомишленици, това е цитат, да създадат такъв извънреден орган и да го базират в Страсбург, Франция.

Моторът на такъв извънреден трибунал е Полша, заедно с трите балтийски страни. Тук по някакъв начин косвено се намесва и България, защото именно Полша отправи покана към България, изпращайки я до Висшия съдебен съвет (ВСС), страната ни да изпрати свои експерти, които да участват в разследванията и подготовката. И на това кадровият орган на съдебната власт в България отговори, че го е приел за сведение. Това не е европейско, това е недостоен отговор, който държи България в изолация не само от световните процеси въобще, но и от професионалното развитие на собствената й материя. Това е изолационистко решение, което ме стъписа. България има традиционна репутация на страна, която не може да се справи със своето правосъдие, а тук тази репутация беше пренебрегната от страна на Полша и въпреки нея беше предложено на България да участва в нещо, което ще бъде валидно следващите 10 години. Това не е просто нещо, в което българските професионалисти ще извършат действия, които да подпомогнат международното правосъдие. Това е също така работа, която ще повиши техния собствен капацитет да извършват по-добре разследвания в страната си.

Другите възможности, които съществуват, в момента с пълна сила навлизат в новините. Това са възможностите на всяка отделна страна да завежда дела, като се позовава на принципа на универсалната юрисдикция. Този принцип позволява на държавите да разследват военни престъпленя и престъпления срещу човечеството, геноцид и т.н., дори при положение, че жертви и извършители на това престъпление не са нейни граждани, а и самото престъпление е извършено на друго място, нямащо отношение към съответната държава.

В кои страни не могат да се гледат такива дела, ще узнаете от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Скритите и явните руски послания след "победата" на Путин: Анализ на Елена Поптодорова (ВИДЕО)

Може би ДПС е повлияло на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Социологът Яница Петкова в "Студио Actualno" (ВИДЕО)

“Отговорите“: С архимандрит Никанор, доц. Наталия Киселова и Цветомир Петров (ВИДЕО)

Има ли риск за България заради мигрантите: Говори Тихомир Безлов (ВИДЕО)

Сигурността и бюджетът на София - какво предстои: Цветомир Петров в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще получат ли ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още време за преговори: Доц. Наталия Киселова в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Масите срещу елита - защо приличаме на племена, а не на общност: Социалният философ Николай Ценков (ВИДЕО)

Как Кремъл корумпира цяла Европа и "Турски поток" се оказа руски? Говори Руслан Стефанов (ВИДЕО)

Новите правила за саниране: Енергиен експерт обяснява как точно ще спестяваме (ВИДЕО)

Възможно ли е друго управленско мнозинство? Говори политологът д-р Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...