Учен от ромски произход предупреждава за голяма опасност от етнически конфликт

20908
Учен от ромски произход предупреждава за голяма опасност от етнически конфликт
Снимка: Getty Images / Guliver

Добри резултати и успех в житейските пътища се достига чрез много усилия, труд и желание. И това не е тайна за никого, но все пак е въпрос на гледна точка.

Днес Ви срещаме с Асен Колев - асеновградчанин от ромски произход, завършил АОНСУ в София, в специалност "Теория и управление на идеологическата дейност". През 1985 г. е защитил докторска дисертация по въпросите на етническите групи в България, в БАН. От 1988 г. до 1989 г. Асен Колев е специализирал в Московския държавен университет „Ломоносов” по въпросите на етно-религиозните проблеми и на исляма в Ташкент, Узбекистан. През 1994 г. по покана на фонд "Маршал" асеновградчанинът е изпратен на специализация в САЩ, с цел да се запознае с американския опит за работа с различните етнически малцинства.

В момента Асен е член на Националния съвет по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет (МС). В научно отношение пише учебно помагало с работното заглавие "Етно-психологически аспекти на националната сигурност в България". Задачата, която си е поставил, е да открие финансов ресурс, с който да подпомогне отпечатването на изданието и смята, че то ще бъде в помощ на държавните, общинските и други институции. Според него, именно служителите в тези структури, както и българските граждани (българи, роми, турци и т.н.) трябва да мислят повече за интересите на България, а не само за своите. Асеновградчанинът казва, че е възникнала сериозна криза в междуетническите отношения и ако това не бъде осъзнато и "не се вземат мерки, държавността в България се поставя в реална опасност".

Преди да започне да отговаря на въпросите, отправени от Actualno.com, Асен Колев се обърна с призив към всеки, който чете това интервю, да забрави етническия си произход и религия и да разсъждава като човек. "Считам за необходимо да кажа неща, които не се коментират и не се пишат никъде. Някои сигурно ще ги заболи от тях, но когато става въпрос за сигурността и интереса на държавата ни, трябва да се кажат. Патриотизмът и национализмът нямат етнически измерения и никой няма право да ги ползва против интересите на България. В момента някои партийни лидери са готови да запалят етническа война в България, в името на своите користни цели. Подобни хора нито са патриоти, нито са националисти. Те са врагове на държавата ни", заяви Асен Колев.

Ето какво още сподели той.

От какво семейство произтичате, как сте израснали, по какъв начин сте възпитаван и кое е най-ценното, на което са Ви научили вкъщи?

Сега не е модерно да се казва, че човек е произлязъл от бедно и работническо семейство, но в моя случай това е така. Макар и бедни, гладни, неграмотни и с шест деца, родителите ни възпитаха в труд, уважение и най–ценното качество – да бъдем почтени и честни.

Кое Ви мотивира да продължите образованието си?

Трудно може да се каже какво ме е мотивирало да продължа образованието си, защото моите родители бяха неграмотни и освен една скъсана тетрадка, нищо друго не съм имал. Но мисля, че ще бъде интересно да спомена един конкретен случай от моя живот, свързан с образованието ми.

Бях IV-ти курс в Търговската гимназия и мисля, че беше месец април 1967 година. Трябваше да си изкарам карта за пътуване за автобуса от Асеновград до Пловдив. Сутринта  се събра цялото ни семейство и майка ми каза на баща ми: "Дай му 5 лева, за да си извади карта за пътуване". Баща ми изкара 5 лева и каза: "Това са последните 5 лева за семейството ни – имаме възможност с тези пари или хляб да купим, или да ги дадем за карта". От уважението, което имахме към родителите си, аз не можах да му кажа дай тези 5 лева. Тогава големият ми брат каза: "Абе, оставете го, няма да стане ходжа. Дайте да купим хляб". А баща ми се обърна към мен и каза: "Ето ти тези 5 лева. Ако се учиш, все едно си спестяваш пари в банката. Ако не се учиш – ето ти коня и каруцата". От притеснение така съм стискал тези 5 лева – в Пловдив видях, че са мокри. Но, за да не ги развалям, истината е, че рискувах и от Асеновград до Пловдив пътувах гратис. Същият ден към 11:00 ч. ми прилоша в класната стая – от глад, защото не бях ял вечерта и сутринта. Имах една много красива съученичка - Станка Рашкова, която дойде до мен и попита какво ми е. Казах, че съм гладен и нямам още 25 стотинки, за да си купя карта за пътуване. В рамките на минути я видях, че тича – носи две банички, като ми даде и 1 лев за картата. Знам, че в момента е счетоводителка и бих се радвал да се видя с нея.

Разказвам този случай по–подробно, за да акцентирам върху няколко съществени за мен особености. Не е необходимо родителите винаги да са грамотни и богати, за да имат положително отношение към образованието на децата си. През този период между учениците нямаше разделение и противопоставяне на етническа основа, а напротив – съпричастност. В подобни класове учителите помагаха на по–бедните ученици, но разбира се, това го правеха много внимателно и с уважение.

Наясно сте какво се случва в България в момента - междуетническа криза ли е това, според Вас, която ще отмине, или проблемът би могъл да се задълбочи и защо?

Наясно съм с това, което се случва в България, защото много внимателно следя всички събития, анализирам ги и извеждам необходимите изводи от тях. Това не е междуетническа, а политическа криза. Защото някои политически лидери, за да вкарат един евродепутат, са готови на война. Няма емигранти, за да се заяждат с тях, а с турците не искат да се занимават, защото ги е страх. Най-лесните жертви са ромите и много лесно на техен гръб могат да натрупат политически дивиденти. До този момент кой излезе да каже истината за това, което се случва във Войводиново? Никой! Антициганското говорене през 2019 г. ще се задълбочава, защото тази година има избори за европарламент и за местно самоуправление. В момента вече политическите партии нямат програми, обещания, даже не се опитват и да излъжат избирателите. В момента политиката е на база антиговоренето.

Споменахте, че е "страшно" в пловдивския ромски квартал "Столипиново" - какво имахте предвид?

Не само в пловдивския квартал „Столипиново”, но в момента страшно става и в други ромски квартали на различни градове в България - ”Изток” в Пазарджик, ”Лозница” в Асеновград, "Лозенец” в Стара Загора, ”Шести” в Нова Загора, ”Надежда” в Сливен. Страшно става, защото хората от обособените квартали, след като видяха какво беззаконие беше приложено към жителите в село Войводиново, вече не вярват на местните институции и се готвят да се защитават, особено ако има външен фактор, който застрашава живота на децата им. За съжаление тази дистанция ще се увеличава, ако не се вземат необходимите мерки от местните и държавни институции и общински служби.

А какво се случва в момента в ромските махали на Асеновград и Пловдив, а ако сте наясно - и в други градове - създава ли се напрежение и защо?

Има напрежение почти във всички обособени етнически квартали в Южна България, защото поради изборите се очаква изкуствено създадено напрежение в градовете Чирпан, Стара Загора, Нова Загора, Сливен, село Маноле - община Марица и т.н. Винаги са съществували конфликти, и то на битова или личностна основа между ромите и българите, но такова напрежение никога не е имало в България. Определени политически партии, ако нямат готов конфликт, то по изкуствен начин създават противопоставяне, за да го ползват за политически цели. Иначе те знаят, че няма повече да ги има, защото им писна на българските избиратели от тях.

Казахте, че сигурността в страната е застрашена - защо мислите така и как може да бъде предотвратена евентуална ескалация на още по-сериозен конфликт между българи и роми?

Да, сигурността на държавата ни е в опасност, защото някои политици не си дават сметка, че си играят с огъня. Имаше една група за "бързо реагиране" в пловидвския квартал "Столипиново". Срещнахме се с много хора от село Войводиново и те казаха много интересни неща. Разговаряхме с много хора, за да падне напрежението и да не се организират отряди за противопоставяне. На този етап съумяваме, но нас ни притеснява при един случаен инцидент да не се разпали етнически конфликт в Пловдив. За да не се стигне до по–сериозен конфликт, всички държавни и общински институции трябва да осъзнаят своята отговорност. Това се отнася и за областния управител, като представител на държавната власт. Аз се радвам, че в квартал "Столипиново" има хора като Яшар Асан, Шенко Пъздъров и други, които са по–големи патриоти от много патриотари.

Кои предразсъдъци за ромите Ви дразнят най-много?

Факт е, че в голямата си част етническите групи са бедни и много трудно живеят, независимо от внушенията, които се правят "отвън". Някак си хората това го приемат, защото разбират, че държавата ни се намира в трудно икономическо положение. Но не могат да свикнат с подчертано негативното и дискриминационно отношение към тях. Често ги наричат "мръсни цигани", "крадци", "убийци" и т.н., т.е. един е крадецът, но това се обобщава за цялата етническа общност. Това обижда хората и в момента те вече не вярват на институциите. Не вярват, че ще се намесят и ще има равенство. Какво, според Вас, е изгонването на хората от ресторант, недопускането в летни басейни и други? Не е ли дискриминация в съвременна европейска държава?

Кои, според Вас, са трите начина за успешна интеграция на ромите?

Те не са три, а повече. Необходимо е да се промени отношението на институциите към различните етнически групи. Да спрат медиите да лансират циганската престъпност и да използват в заглавията си термини като цигани, роми. Нашата страна през 2007 година подписа декларацията на Европейския съюз за ограничаване на речта на омразата. Има и Закон за защита от дискриминация. Общинските и районните администрации трябва да уважават проблемите на всички граждани и да спомагат за тяхното решаване. В момента има над 15 проекта, които се реализират в квартал "Столипиново" в Пловдив. Нека да се видят резултатите от тях, но не на база документите, а чрез срещи и разговори с потребителите на тези услуги. Има различни центрове за подкрепа, помощ и консултации. По документи всичко е наред. Според тях, всеки ден се обслужват по 15–20 души, а реално изобщо не се знае какви са проблемите на хората в тези обособени квартали. Не се знаят и не ги интересува. Необходимо е да се засили контрола върху учебните заведения и обвързването на постигнатите резултати с финансирането им. Има ученици, завършващи осми клас, които не знаят да четат, пишат и не могат да говорят на български език. Нашата държава дава милиони левове за образование, а няма почти никакви резултати. Малкото, което трябва да се направи, е засилването на контрола върху обучението, работа с родителите и стимулиране на учениците.

Вие, лично, чувствали ли сте се дискриминиран някога - ако да, кога се е случило това и по какви причини?

Не се чувствам дискриминиран в тази форма, но от погледа на сервитьора, кондуктора и други се разбира, че има проблем. Преди 10 дни в автобус №26 дадох 2 лева кондуктора и понеже поисках да ми върне 1 лев, за малко щях да бъда изхвърлен от автобуса.

Срещахте ли трудности при професионалното си израстване, заради етническата Ви принадлежност - ако да, какви?

Трудности винаги има и трябва да положим два–три пъти по–големи усилия, за да постигнем това ниво, което останалите български граждани имат. Ще дам един пример от 2006 година. След разговор с тогавашния президент Георги Първанов имаше възможност да бъда включен в екипа му като експерт по етническите въпроси. В Пловдив, обаче, се намериха двама-трима души, които да попречат на това, използвайки неправомерно своето служебно положение. Аз не съжалявам, че нещата не се получиха, но е неприятно хора, които са свикнали цял живот да бъдат на безплатна софра, да ти попречат.

Защо ромите се женят рано и малки момичета раждат още в ранна възраст - това ромска традиция ли е, или целта е друга?

Ранната женитба не е традиция, а плод на желанието на майките на тези деца по-рано да станат баби и да гледат внуци. Ако се приложи закона в това отношение и медиите го коментират, много бързо тази практика ще спре. Защото, всъщност, родителите са виновни, макар че казват, че нищо не знаят.

Защо е важно образоването на ромите?

Образованието е важно, защото е необходимо да се знае добре български език и хората трябва да са грамотни, за да може сами да могат да си попълват различни документи, например. Освен това, на база смесено обучение ще се социализират по-лесно, трябва да се усвояват добре платени професии, а и грамотният човек не може да се манипулира на база етнически произход, религиозна принадлежност и по естествен начин се формира позитивно отношение към българите и България.

Как обществото приема Вас и семейството Ви и срещате ли затруднения при комуникацията с хората в институции и обществени места - получавате ли необходимото качествено обслужване?

Моето семейство няма проблеми, защото тримата ми синове, съпругите им и осемте ми внуци са много възпитани български граждани. Те работят и добре се грижат за семействата си. Моята съпруга и аз така възпитавахме синовете си, че сега и техните деца са пълноправни български граждани, с образование и самочувствие. Това, което научих от майка ми и баща ми, се предава на внуците ми. Тези качества са трудолюбие, положително отношение към образованието, уважение към хляба и България като наша родина.

Каква оценка по шестобалната система може да дадете на държавното и съответно - на местното управление в Асеновград и защо?

Моята оценка за държавата и общинското управление в град Асеновград е шестица. База за тази оценка е, че не се допусна през 2017 година да се стигне до етнически конфликт. И държавното управление, и общинското ръководство, и служителите на МВР заслужават тази оценка, защото тя е на база реално отношение и принос.

Какво трябва да се случи, за да се промени масовото отношение на хората към ромите, както и обратно?

В момента не само една значителна част от българите мразят етническите групи, но започна и обратния процес. Още по-тревожно е, че хората от етнически обособените квартали започват да мразят и България, което е много сериозен проблем за сигурността и териториална цялост на страната. Необходимо е централната власт, президентството, медиите и други органи и институции да започнат да прилагат позитивна политика, за да се промени отношението към различните етнически и религиозни групи в България. Това е в интерес на всички български граждани и на България, но трябва да се осъзнае като отговорност, преди всичко от българите, като мнозинство и след това от малцинството.

Смятате ли се за успял, каква е тайната на успеха и какво е усещането да си единствен успял сред хиляди роми в Асеновград, какво си мислите и си казвате често в тази връзка?

Аз и моето семейство сме успели, защото живеем в нормални условия, нормална семейна среда, което аз много ценя и уважавам. Тайната на успеха е почтеност, последователност, готовност да помогнеш на бедния, да не си алчен, както и всеки ден да отделяш по час-два да четеш, за да си информиран. Основното, което всеки човек трябва да знае, е, че независимо от трудностите на живота и обстоятелствата е необходимо те да се преодоляват и да се върви напред.

Мислили ли сте да се занимавате с политика и защо - а през 2019 г. предстоят избори за Европейски парламент и местни избори - какво бихте искали да кажете на бъдещите управляващи - кметове и евродепутати?

Не съм мислил да се занимавам с политика, защото се занимавам с научна работа и според своите скромни възможности давам своя дял за сигурността на държавата ни чрез анализите и предложенията, които правя до съответните държавни институции. Бъдещите евродепутати, сегашните депутати и кметове трябва да са убедени и да работят за интересите на България. Те трябва да работят за единението на българската нация, а не за разделението и противопоставянето на етническа, религиозна, политическа и друга база.

В заключение Асен Колев разказа, че в пловдивския квартал "Столипиново" масово се говори, че нападателите на командоса в село Войводиново вече са осъдени. Според слуховете, пълнолетният е получил 10 години затвор, а непълнолетният му брат - 3 години условна присъда. Това разпалило още повече страстите в квартала. Справка показа, че към момента срещу двамата мъже все още дори не е внесен обвинителен акт и те все още са с мерките "задържане под стража". В тази връзка Колев заяви, че случаят в село Войводиново е антимодел, който се използва от определени политически партии преди изборите, за да се манипулират българските избиратели. Асеновградчанинът твърди, че ромските къщи там са били разрушени без да се спазват съответните процедури, "и то в зимен период, а в същото време, съгласно Конституцията на Република България тези граждани са защитени от закона за периода от 1-ви ноември до 1-ви април".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

“Отговорите“: Със Стефан Софиянски, Весела Чернева и Емануил Йорданов (ВИДЕО)

Служебното правителство се занимава с кадруване и скандали: Весела Чернева в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Държавните пари за храм "Св. Патриарх Евтимий" още ги няма: Иван Димитров и отец Лъчезар Попов (ВИДЕО)

Нищо няма да излезе от проверката за натиск върху Живко Коцев: Емануил Йорданов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю