X
 
 

Асеновградчани се оплакаха: Ромски деца нападат българчета

5847
photo of Асеновградчани се оплакаха: Ромски деца нападат българчета
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова
Поредно етническо напрежение у нас, този път в Асеновград, където масово се оплакаха от ромски нападения над деца. След ескалацията на напрежението между българи и роми в село Войводиново заради случая с пребития командос, асеновградчани започнаха масово да споделят в социалната мрежа за подобни инциденти между двата етноса. Обезверени от работата на полицията и съдебната система, обаче, всеки от оплакалите се във Facebook казва, че не е подал жалба в полицията.

Към днешна дата и според твърденията на гражданите става ясно, че нападения, от страна на роми спрямо български деца не са рядкост. Първа се осмели да сподели за случилото се Радина Атанасова - майка на 11-годишно момче от Асеновград. "Как да постъпи синът ми, прибирайки се от училище и незнайно защо е нападнат от ромски деца? Той е сам, а те са седем. Кой в случаят е по-силният?", пита обезпокоена жената.

Ромският протест срещу Каракачанов - защото дели българи и роми

Протест от няколкостотин души от ромски произход, предимно по-млади и буквално деца, се проведе пред Министерския съвет – с искан...

Пред екипа ни майката сподели, че синът ѝ се прибирал от училище, когато го пресрещнали ромите, които били приблизително на негова възраст. Ромските деца започнали да ругаят момчето с нецензурни думи, без причина, по негови твърдения. Постепенно детето започнало да върви по-бързо от "страх да не стане по-лошо и евентуално да не се стигне до физическа саморазправа". Ромите обаче го настигнали и ситуацията се повторила. Ругаели го и го плюели. Тогава синът на Радина блъснал едното ромче с ръце и се затичал към вкъщи. Майката решила, че няма да подаде жалба в полицията, тъй като не вярва в ефективността на институцията. Тя разказва, че неколкократно е подавала сигнал на телефон 112 за ромчета, които се скитат по улиците и не са на училище. А след поредно позвъняване ѝ било съобщено, че ще я санкционират, ако се обади отново по същия въпрос.

Шавер Касим пък разказа за Actualno.com, че през миналата година синът ѝ, също прибирайки се от училище, е бил пресрещнат от няколко деца от ромски произход. Те са поискали пари или цигари от него и са го изплашили, но момчето е успяло да избяга. "Нямаме нанесена телесна повреда. Не съм подала и сигнал никъде. Просто вече аз си го забирам от училище. И да бях подала сигнал, едва ли щеше да има полза. Всеки ден чуваме вече, че все повече си позволяват да пречат на децата ни", обясни ситуацията Касим.

Елиф Байрам се осмели да сподели чак сега за възникнал преди няколко месеца инцидент. Тогава по-малката ѝ сестра била нападната от четири ромски деца, отново прибирайки се от училище посред бял ден. Детето се е опитало да ги изплаши, за да си тръгнат, казвайки им, че баща ѝ я чака в колата по-горе и по-добре да я оставят на мира. Ромчетата, обаче, не се "хванали" и са ѝ взели всичките пари, които е носила у себе си. А отделно е останала уплахата. "Как може да се защити едно 16-годишно момиче срещу четирима роми? Това се случва на всяко трето дете. Не сме подали сигнал никъде. Тя беше доста изплашена. Просто вече отбягва улиците, в които се навъртат роми и винаги гледа да не е сама", жалва се Елиф.

Още няколко подобни истории споделиха накратко потребители в социалната мрежа, като предимно се споменава тормоз над деца. Жени пък се оплакват, че роми са опитвали да ги "пипат", докато си вървят по улицата. Проблемът с ромската интеграция и възпитание стои на дневен ред в цялата страна. В Асеновград той е особено наболял заради събитията от лятото на 2017 година, когато роми нападнаха гребци от местния спортен клуб по кану-каяк.

И в Троян протестират срещу ромско гето, има заплаха 100 000 роми да идат пред МС

След Войводиново, протест и в Троян – заради незаконни постройки и истинско ромско гето в града. Това е неолитно селище, от 40 го...

Припомняме, че тогава хиляди хора от цяла България се събраха на протест срещу ромските своеволия. След няколко съборени незаконни ромски постройки в пределите на града, множество посещения на бившия заместник-министър-председател Валери Симеонов и изграждане на полицейска приемна протестните действия бяха преустановени, а нещата притихнаха. "Но дали това не е просто подтискане на проблема, а не решението му?", се питат асеновградчани в момента, подчертавайки, че от дните на протестите досега ромите в града сякаш се чувстват по-защитени и си позволяват все повече своеволия и неприемливо поведение в институции и на обществени места.

Броят на ромското население в града видимо расте с всяка изминала година. Големината на незаконните сметища около махалата в Асеновград продължава да нараства, а отпадъците се чистят с парите на данъкоплатците. Заловени да изхвърлят боклук на нерегламентирани за целта места са едва шестима души. На пръв поглед не става ясно дали градскта управа на Асеновград е предприела реални превантивни мерки срещу евентуалното повторно избухване на нов конфликт.

Създаден е План за действие за интегриране на ромите (2018 г. - 2020 г.), който представлява общ анализ на населението в общината, образованието, възрастта, полът и разпределението по местоживеене на хората по населените места в региона, към декември 2017 г. Според документа, за опазване на обществения ред в районите с компактно ромско население в Асеновград полицейските служители редовно провеждат работни срещи с лидерие на ромите и живеещите в квартал "Лозница". Изнасят им се беседи и се осъществява поддържане на обратна връзка.

В село Боянци, което е населено с компактно ромско население, е създадено и действа читалище. Всички читалища развиват културна и просветна дейност чрез библиотеки, различни школи по изкуства и езикова подготовка. Те са едни от основните организатори на културни събития. Достъпът на ромите до дейността на читалищата и библиотеките не е ограничен и всички, които имат желание, могат да се възползват от това. В Планът за действие на интегриране на ромите са приложени и няколко приоритета, като "Образование" - за превенция отпадането на учениците от училище, "Здравеопазване" - за въвеждане на интерактивни сесии по здравно и сексуално образование в училищата с предимно ромско население, като част от задължителната учебна програма, "Жилищни условия" - за идентифициране и отреждане на подходящи терени - общинска собственост, за жилищно строителство, "Заетост" - за организиране на обучителни курсове за безработни лица, с цел  мотивация за активно търсене на работа и професионална ориентация и квалификация.

Незаконните къщи на ромите - история на безнадеждното

Тази история я описвам не за първи път, но си струва. Тя е илюстрация на един проблем, който периодично взривява обществото, противопос...

Но никъде не се споменава за справяне с точно битовата и уличната престъпност, от която страдат децата на асеновградчани. От местното управление не успяха в рамките на ден да ни кажат какъв е броят на съборените незаконни ромски постройки на територията на общината през 2017 г. и 2018 г., нито какво е планирано с цел ограничаване изграждането на такива, нито кога е извършена последната инспекция по въпроса и планирани ли са нови проверки за вбъдеще? Веднага, щом получи отговор, Actualno.com ще ви информира.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

12 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Че тая по какво се отличава от мангалите? Лъже като тях, кълне се в какво ли не като тях, проста като тях, а и мутрата и е като тяхната. Само дето партията и е объркала като си мисли, че тя ще работи. Тя е достатъчно проста и некадърна за такава дейност. Още повече ще ги прогони на улицата, а асеновградчани да му мислят. Има много да ги нападат и тероризират, докато образованието не си върши работ виж още ›› ата, а обслужва партийни интереси и поставя такива мърльовци на управленски постове в образованието. Търпение мили съграждани! След 20 години, когато друга партия е на власт и работещ директор дойде в това вече достигащо дъното училище, може да има промяна в поведението на ромските деца.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Ха честито инженер Киркова! Това е резултатът от работата на вашето протеже с ромските деца в училището. И все по-зле ще става, защото в стремежа си с цената на всичко да запазите поста и, вие забравяте за всички наболели проблеми свързани с тези деца. Колко от тях посещават училище и какво се прави по въпроса за обхвата им? Колко деца е успяла въпросната "много кадърна и можеща" директо виж още ›› рка да върне в училище? Защо все повече ромски деца се мотаят безцелно по улиците? Уведомена ли е агенцията за закрила на детето за системно отсъстващите от училище деца или е най-лесно да се отърват от тях като ги отпишат? Много въпроси на които трябва да отговарят ръководсвото на ромското училище и РУО. Дали обществеността ще дочака тези отговори? А къде са отговорните институции?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Нали новата ромска директорка щеше да ги върне в училище? Ето ви резултата от дейността и. Тя се чуди как да ги отпише и прогони от училище, вместо да ги върне там и това е резултатът - шляещи се по улиците ромски деца. А какво прави РУО през това време? Нали госпожата твърди през цялото време, че е предприела наказателна мярка срещу учителите и всеки ден ги проверяват експерти? Те не виждат ли, ч виж още ›› е учениците не са в училище? Какви мерки е предприела госпожа директорката и какви са констатациите на въпросните експерти? Докато институциите си затварят очите и замитат проблемите под килимчето, докато има политически чадър над подобни директори, проблеми ще има и ще стават все по-големи.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Както се казва в народната мъдрост - бий ги ,за да те уважават.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Проблема ни е, че ние сме се превърнали в жертви и то без никаква съпротива. И те усещат това! Въпроса е, трябват 10българина и да вкарат страха в циганите. Едно време в Казанлък, цигани след 17ч. не можеш да видиш. Не смееха да излизат и гледаха да не се отдалечават от махалата. Понеже се бяхме организирали и където видехме цигани и ги спуквахме от бой. Ама як бой, с колове и вериги, с боксове и виж още ›› бухалки. След като вкарахме страха на циганите, сме ги чакали край махалата им, по цяла нощ и никой не смееше да си покаже крадливата муцуна. Така се стигаше, че дори и да ни видеше някоя полицейска патрулка и се правеха, че не ни виждат и заминаваха на някъде. А е имало случай, когато са идвали и казват: един удър и от мене му праснете.Така, че се организирайте и бой докато мърдат! Никаква милост от нас!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Истината е, че властта въобще не се интересува от престъпността на циганите! Нито от мъките на българите! Вероятно скоро ще има голям бой, за да се види ясно истината! Вън партиите от властта в България!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Каролина Денчева 2 Каролина Денчева преди 4 месеца Профил на трол?
  След събарянето на незаконните жилища във Войводиново, в такива ужасни метеорологични условия, не може да се очаква нещо по-разлино от агресия от страна на ромското население в цялата страна. Сякаш този неразумен акт на управляващите, имаше за цел да засили и без това съществуващото мълчаливо етническо напрежение, може би, за да се засили повода за ексцесии срещу ромите от страна на правителствот виж още ›› о. Така по-лесно и с по-малко средства ще се извърши така наречената "интеграция", като се изключи факта, че потърпевши ще бъдат размирните граждани и от двете страни, но това едва ли представлява интерес за управляващите, след като техните деца учат в специализирани училища, с превоз до домовете, за което имат възможност да плащат по хиляди бонове на година. Кой ли мисли какви ще бъдат последствията от постъпките му за средностатистическия българин?...
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  До 2 . В Република България законите трябва да се спазват от вси4ки граждани ! Който не се съобразява с тях , трябва да полу4ава съответното наказание . Лишаване от свобода и пари4но обезщетение към държавата , или засегнатото лице. и нал-важното . ОСЕЗАТЕЛНО ПОЛИЦЕЙСКО ПРИСЪСТВИЕ И СТРОГИ НАКАЗАНИЯ И БОЙ ЗА ПОСЕГАТЕЛСТВО ВЪРХУ ПОЛИЦАЙ , ЖАНДАРМЕРИСТ , ЛЕКАР , У4ИТЕЛ И ОБИКНОВЕНИЯ ГРАЖДАНИН . И Д виж още ›› А СЕ СПРЕ ИЗБОРНИЯ ТУРИЗЪМ ! Уж бяхме тръгнали към културната Европа , а се пързаляме към Анадола !
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Жилищна , или каквато да е СГРАДА , се строи върху собствен парцел , или отстъпено право за строеж . съгласно подробен устройствен план , или 4асти4но застроително решение . С утвърден проект и от оторизирана строителна фирма ,при строго спазване на проекта , проследено от проектанта и водена техни4еска документация , с която се узаконява сградата , издава се нотариален акт и СЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ , ВО виж още ›› ДА , ЕЛЕНРГИЯ И т.н. Кажи ми умнико , кое от тези условия е спазено и това жилищни сгради ли са ?Има ли закони и кой не ги спазва !
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 1 Македонецъ преди 4 месеца Профил на трол?
  АМИ ОРГАНИЗИРАЙТЕ СЕ И ВИЕ И ГИ НАПАДАЙТЕ. ОКО ЗА ОКО ЗЪБ ЗА ЗЪБ.ВИЕ ВИЖДАТЕ В КАКВА НПО ПРЕВЗЕТА И ВРАЖДЕБНА ДЪРЖАВА КЪМ НАС БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД/ ЧЛЕН*5/ ЗАСЕГА НЯМА ДРУГ ИЗХОД. Ваш Октомври
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Защо му слагате минуси, защото ромеите са евтини гласоподаватели и никои не смее нищо да им каже. Омръзна ми да сме чужденци в държавата ни. Стига римско кражби, убийства, изнасилвания и прочее.
  : 3 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 4 месеца Профил на трол?
  И ако някой тръгне да ми пише за подклаждане на етническо напрежение ще го обява , че идва от Марс. Етническото напрежение се ПОДКЛАЖДА ОТ циганите/ките / и това са ФАКТИ и ако ще нпо да направи и 22 митинга още ФАКТИТЕ СА ФАКТИ. Партиите купуват гласове , парите за тази интеграция само са подхранили престъпноста и нпо дебне да не би случайно... Ето в такава държава живеем.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Седмичен хороскоп за 17-23 юни

Овен През тази седмица промяната за вас ще е просто необходима. Виждате ,че важни за вас дела буксуват, животът продължава, но вие стоите на едно...

Последно в Актуално