Владимир Шопов: За 2-3 години България ще бъде енергийно разкачена от Русия (ВИДЕО)

30834

За 2-3 години България ще бъде енергийно разкачена от Русия. Това каза в Студио Actualno политическият анализатор и европеист Владимир Шопов.

За ареста на Бойко Борисов

Към настоящия момент нямаме достатъчно информация за снощните арести на бившия министър-председател Бойко Борисов и негови приближени. За мен ще са ключови две неща. Първото е свързано с това наистина доколко е подготвено и на какъв етап е разследването, а второто – до каква сетепен европейската прокуратура или европейските делегирани прокурори наистина са участвали в него. И в крайна сметка дали то ще доведе до някакъв реален резултат.

За съжаление в българската политическа история доста често сме били свидетели на такъв тип арести-фойерверки, които след това не приключват с нищо. Това е същественият въпрос и той ще определи европейският отзвук на случващото се. Ако нямаме добре проведено разследване, със сигурност Европейската народна партия (ЕНП) ще застане зад ГЕРБ и обратно, ако наистина е добре проведено разследване с резултат и има намесени европейски средства, тогава разбира се ГЕРБ няма да може да разчита на съществена политическа подкрепа от Европа.

За войната в Украйна

Има някакви наченки за дипломатически изход от ситуацията. Разбира се на фона на предисторията на тази война и тази инвазия, не е много разумно да хвърляме надежди за скорошен изход от случващото се. По важно е да погледнем по-широкия контекст, защото така или иначе тази война ще приключи рано или късно и ще бъде намерено някакво дипломатическо решение. То обаче няма да бъде дългосрочно устойчиво по няколко причини. Първата е, че Русия е в много тежка политическа и международна изолация. Загуби всякакво доверие и тя наистина оттук нататък би следвало да се третира като един непредвидим партньор. На второ място е много важно да отбележим, че в съвременната политическа история на Украйна на няколко пъти бяха давани гаранции на страната, и през 1994-а от западните държави и Русия, и през 2014-а, забележете, от Китай в един малко познат двустранен договор. И те не сработват. Така че вторият голям въпрос е как точно изглеждат гаранциите и как точно ще бъдат решени институционално. На трето място, и това се вижда и в момента, държавите, които продължават да бъдат в междинното пространство, щеизползват политическия момент и да се приближат до Европа и НАТО.

И не на последно място има една динамика, която доведе до тази поредица от конфликти. И това е желанието на обществата в Молдова, Грузия, Беларус и Украйна да се европеизират, да живеят по различен начин и да се опитат да получат гаранции за това. Тази война ще засили тази тенденция.

Как кризата в Украйна ще се отрази на бъдещето на ЕС и НАТО

НАТО след 2014 г. оказа безпрецедентна подкрепа на правителствата в Украйна за страна, която не е член на алианса. В немалка степен устойчивостта, която виждаме на украинската армия, се дължи на тази подкрепа през годините на всякакви нива. В момента много се коментира въпроса за дефанзивните оръжия, с основания разбира се, но има много неща, които не се коментират. Въобще цялостната тактическа и стратегическа готовност на украинската армия, разработването на различни сценарии. Украйна в момента се защитава през няколко различни сценария, не просто с противоракетни установки.

И в ЕС, и в НАТО предстои много дълбоко преосмисляне как те изглеждат оттук нататък и това вече се вижда. Разбира се в настоящия момент най-вече на ниво отбрана и сигурност. В резултат на тази война НАТО ще изнесе много по-напред своите защитни сили, ще има преход от сдържане към реална готовност за отбрана. Очаква се вълна от инвестиции и по линия на НАТО, и по линия на ЕС в отбранителни способности и т.н.

В европейски контекст специално, в енергетиката се случват безпрецедентни неща. В момента се изготвя реален петгодишен план за почти пълно разкачване на европейската енергийна система от руската. Да не забравяме, че тогава, когато определена държава започне да заема някъде около 10-15, максимум 20% от снабдяването, тя губи силната позиция, която всъщност има. Европа само да намали наполовина сегашната си зависимост, Русия ще изпадне в крайно тежка ситуация. И второто нещо – в Гъция съвсем скоро беше взето решение за създаване на втори терминал за втечнен газ. Със завършването на интерконекторите, вече в български контекст и с удвояването на капацитета на Чирен, България в рамките на 2-3 години на практика ще бъде енергийно разкачена, особено на фона на това, че ядрени реактори с китайски и руски технологии няма да могат да се правят.

Евразийската ос. Отношенията Русия-Китай и войната в Украйна

През последните години Русия и Китай изградиха това, което на аналитичен език се нарича геополитическа ос. Причините за близостта на двете страни са, че и двата автократични режима се притесняват от демократизация в собствените си държави и на собствените си континенти. И двата режима искат да разширят зоните си на влияние в различен мащаб и с различни амбиции. И двете държави, поне допреди войната в Украйна виждаха в Запада слабост, което от стратегическа гледна точка е погрешен анализ. Москва и Пекин наистина оттук нататък ще бъдат основни партньори. Ситуацията в Украйна създава доста рискове за Китай.

Какви са рисковете и доколко и как Пекин ще помогне на Москва ще узнаете от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю