Адвокат Менков: Бойко Борисов е задържан за изнудване, ще прекара нощта в ареста (ОБЗОР)

13983
Адвокат Менков: Бойко Борисов е задържан за изнудване, ще прекара нощта в ареста (ОБЗОР)
Снимка: БГНЕС

“Аз не разбрах в какво е обвинен Борисов. Написани са някакви общи разпоредби, според които става дума за изнудване. Текстът от закона е за изнудване, но не пише нито кого, нито кога, нито в какво точно се изразява изнудването". Това заяви адвокат Менко Менков след като се срещна с експермиера Бойко Борисов, който по-рано беше отведен в сградата на ГД "Национална полиция". Именно заради това юристът счита, че още няма законово обвинение срещу Борисов.

Менков уточни, че Кирил Петков е бил разпитан в качеството му на свидетел. "Не съм запознат с никакви материали, освен с протокола за обиска в дома и заповедта за 24-часовото му задържане. Никой друг, освен Петков, не е разпитван“, допълни Менков.

"Няма и не може да има повдигнато обвинение. Прокуратурата е разбрала за случващото се от медиите. Досъдебното производство е образувано при условията на неотложност. Става въпрос за проверка, образувана по сигнал на т.нар. Движение БОЕЦ", посочи защитникът. 

Сигналът е подаден на 10 декември по разпечатка от медиите. "Този сигнал беше депозиран до вътрешния министър тогава, извършена е проверка, която не е докладвана до Прокуратурата", подчерта адвокат Менков. И допълни, че първото и единствено действие по разследването, извършено до момента, е разпит на министър-председателя Кирил Петков. "Борисов не е разпитан сега, няма как да бъде, защото няма дори разследващ полицай", посочи адвокатът.

По думите му инспектор от "Националната полиция" е издал заповедта за 24-часово задържане. "Можем да я обжалваме в 7-дневен срок пред Административния съд и ще го направим", категоричен беше Менков.

Ивайло Мирчев: Истината - Гешев пази Бойко, а Бойко държи Гешев

PR-ът на ГЕРБ преди малко спомена името ми в национален TV ефир и обясни, че "днес идват за тях, но утре ще дойдат за нас". Ами не, ням...

Владислав Горанов също е задържан, потвърди Менков. В момента се изготвят документите за задържането му за 24 часа. Очаква се и Севделина Арнаудова да бъде задържана, но още тече претърсването в дома ѝ. 

По думите на адвоката за нито едно от претърсванията няма разрешение от съда, тъй като полицейските органи ги извършват в условията на неотложност. "По закон са длъжни в рамките на 24 часа да предявят действията си пред компетентния съд, за да може той да реши дали ще одобри тези претърсвания, или не", каза още адвокатът.

Той беше категоричен, че в това разследване не участва Европрокуратурата и не става дума за никакви евросредства, каквато беше първоначалната информация. "Вероятно министър-председателят вчера при срещата си с г-жа Кьовеши, е казал, че ще последват някакви арести, защото нещо трябва да се прави. Но Европейската прокуратура и европейски делегирани прокурори не участват в това разследване и не става въпрос за никакви евросредства", посочи Менков. 

По-рано от ГДНП изтече информация, че Бойко Борисов, Владислав Горанов, Менда Стоянова и Севделина Арнаудова са проверявани по разследване на сигнали за 120 случая за злоупотреби с евросредства. От родната прокуратура пък обявиха, че не са уведомени от МВР за течащо разследване срещу български политик.

"В момента вътре не тече нищо - там дори няма разследващи полицаи. Има само полицейски органи, които се държат изключително професионално, без никакви опити за оказване на какъвто и да било натиск. Така че натискът трябва да се търси на друго място", подчерта защитникът. На въпрос дали и Менда Стоянова е задържана, Менков отговори: "Нямам информация за нея". 

АФП: Бившият премиер Борисов е задържан след разследване за злоупотреба с помощи от ЕС

62-годишният бивш министър-председател на България Бойко Борисов беше задържан късно тази вечер заедно с други членове на партията му в...

Проверявана от полицията е и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. По-рано тази вечерта вдигна телефона и каза пред Клуб Z: "Не сме арестувани. Има само претърсване и изземване, търсят документи, свързани с евентуална връзка между Васил Божков, Бойко Борисов и Владислав Горанов." Самият Васил Божков написа във Facebook, че след сигнала и дадените от него показания пред европейската прокуратура от последния месец, днес най-накрая се е стигнало до арести.

По-рано адвокатът на Бойко Борисов заяви пред журналисти, че очаква на бившият премиер да бъде наложена мярка "задържане под стража" за 24 часа в ареста. Той допусна, че след това ще бъде искано задържане за още 72 часа. 

Още: Ако вземат и да осъдят Бойко Борисов...

След новината за течащата срещу Борисов акция и претърсване на дома му, пред къщата в Банкя се събраха симпатизанти на партия ГЕРБ. Сред тях имаше бивши министри и депутати. Томислав Дончев и Даниел Митов заявиха пред медиите, че арестът е с маниера на Гестапо, а Тома Биков изригна "Всеки ден ще е така, докато тая дамаджана е в МВР и този смешник Кирил Петков е министър-председател". Пиарът на партията също беше пред дома на лидера на ГЕРБ, като обяви, че Борисов е арестуван като в комунистическа държава.

Арестуваха Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова?

Бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и бившата шефка на правителствената информационна служба Сев...

Градусът на емоциите ескалира, след като стана ясно, че бившият премиер ще бъде отведен в Главна дирекция "Национална полиция". Симпатизантите му опитаха да направят жива верига, за да попречат на действията на полицията, но в крайна сметка автомобилът с Борисов премина край тях.

Мнозина от присъстващите пред дома му потеглиха и към сградата на ГДНП. Там трима от депутатите на партията опитаха да влязат в сградата с мотива, че искат да се уверят, че всичко със задържаните е наред, но не бяха допуснати от охраняващите полицаи. Бившият здравен министър и депутат проф. Костадин Ангелов пък призова всички симпатизанти на ГЕРБ да се съберат в 9:00 часа на 18 март пред Министерския съвет.

Новината за задържането на премиера предизвика лавина от коментари в социалната мрежа Facebook. Мнозина заподозряха връзка между арестите и посещението на европейският главен прокурор Лаура Кьовеши в България. Други пък реагираха с хумор на случващото се.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com