АБВ иска нови закони в защита на работещите хора с увреждания

26115
АБВ иска нови закони в защита на работещите хора с увреждания
Снимка: БГНЕС

"Днес, в целия свят, хората в неравностойно положение протестират и искат да се чуе техният глас. В нашата страна първият основен проблем на хората с увреждания е безработицата”, коментира Ивета Станкова-Пенкова, кандидат за евродепутат от листата на коалиция АБВ, във връзка с отбелязването на Международния ден за протест на хората с увреждания.

Тя добави още, че в Кодекса на труда е предвидено работодатели, които имат повече от 50 служители, ежегодно да определят работни места, подходящи за тези хора. Практиката обаче показва, че работодателите в България не изпълняват тази разпоредба. След 2007 година има над 300 наложени глоби на работодатели във връзка с този закон.

Международен семинар по социални политики за хора с увреждания се проведе в София

На 24 април 2014 г. в сградата на Столична община се състоя международен семинар по социални политики за хора с увреждания. Обединяваща...

„Необходима е ревизия на сегашното законодателство, уреждащо отношенията между работник с намалена трудоспособност и работодател”, заяви Станкова-Пенкова. Това могат да бъдат различни стимули от страна на държавата към работодателя, като данъчни облекчения, поемане на социалните осигуровки на тези работници от държавата, отпускане на средства за оборудване на съответните работни места и други. Заетостта на младите хора с увреждания трябва да бъде приоритет в социалната политика на българското правителство. Тяхната трудова интеграция е изключително важна и може да им осигури независим живот”, подчерта Станкова-Пенкова.

Тя очерта и редица други проблеми, касаещи хората с увреждания и апелира за незабавното им решаване. Някои от тях са осигуряването на достъпна архитектурна среда за тези хора, улесняване на процедурата за добиване на помощни средства, като инвалидни колички, протези и други, отпускане на достатъчно средства за лични асистенти.

Според Александър Дубина, експерт от Центъра за психологически изследвания, има програма за работодатели, при която се отпускат до 20 хил. лева за техника и помощни рампи, а наетото лице работи на държавна издръжка до две години. Много от тези средства остават неусвоени, тъй като много работодатели не знаят за тези възможности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com