АБВ пита: Защо управляващите партии не си подават отчетите за евроизборите?

20201
АБВ пита: Защо управляващите партии не си подават отчетите за евроизборите?
Снимка: АБВ

"Коалиция АБВ е единствената политическа формация, регистрирана за предстоящите избори за Европейски парламент, която стриктно спазва всички разпоредби на Изборния кодекс", пише в прессъобщение от Алтернатива за българско възраждане. 

В чл. 171, ал. 3 и 4 от ИК  е предвидено партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, да предоставят пред Сметната палата отчети в 5-дневен, съответно 7- дневен срок. Към момента АБВ в срок и съгласно нормативните изисквания подава своите отчети в Сметната палата. Нито една от другите партии, коалиции и инициативни комитети не прави това в предвидените срокове, твърдят още от АБВ.

Коалиция АБВ пита: Защо никой от другите политически субекти не изпълнява законовите разпоредби и не спазва законоустановените срокове? Защо парламентарно представените партии – БСП, ГЕРБ, ДПС и АТАКА приеха Изборния кодекс, а не го изпълняват? Това ли е национално отговорното поведение на тези партии – да приемат закони и да не ги изпълняват? В такъв случай какво ни гарантира, че партиите в парламента не нарушават и други закони и нормативни актове? Това коментира юристът Ангел Ризов, кандидат за член на ЕП от листата на АБВ.

От АБВ задават и други въпроси: Коя политическа сила е готова да разкрие изцяло пред обществото информация за средствата, с които осъществява предизборната си кампания, както направи АБВ? Коя политическа сила освен АБВ е готова и ще подпише Антикорупционния договор, предложен от Асоциация „Прозрачност без граници“ (Transparency international), при положение, че не изпълнява законите на Република България?

"Един от принципите, зад които коалиция АБВ застава, е, че трябва да се спазва върховенството на закона и че всички са равни пред него. България се нуждае от нов тип политика с реално работещи и отговорни политически субекти на всички нива и във всички институции. Ние от АБВ, с личен пример, ще докажем, че е възможно да се прави по-качествена, по-отговорна и законосъобразна политика", допълват още от коалицията.

Правителството на Орешарски трябва да си плаща за извършени противообществени действия, смята Румен Петков

Правителството на Орешарски трябва да си плаща освен за извършените противообществени действия, и за натрупаните финансови борчове. То...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com