АБВ се прицели в Достена Лаверн заради информация, че е осъдена във Франция

32714
АБВ се прицели в Достена Лаверн заради информация, че е осъдена във Франция
Снимка: БГНЕС

Какво означава да сложиш в листата си човек, който видимо ще бъде осъден? Не говоря въобще за поведението на Достена Лаверн, какво означава да крие дете от другия родител? Това каза по време на посещението си в Плевен Румен Петков от АБВ, коментирайки кандидат-евродепутата на БСП, която е осъждана в Страсбург.

Достена Лаверн е дъщеря на доцента по политология Мария Пиргова. Във Facebook се появи информация, че тя е осъдена във Франция заради укриване на дете от другия родител. Това означава наказание от до 1 година затвор и до 15 хил. евро глоба. Пиргова обаче отрече дъщеря ѝ да е съдена и казва, че може да се обърне към съда „заради този компромат”.

Заради абитуриентите в София няма да има тотална алкохолна суша за евроизборите

Абитуриентските балове се оказват причината в София все пак да може да се употребява алкохол по време на изборите за Европейски парламе...

"Това, което искам да кажа на манипулаторите и онези, които се уплашиха от моята кандидатура и прибягнаха до подобни клевети, е, че моето съдебно досие е чисто и във Франция, и в България. И нищо не стои като пречка аз да стана евродепутат, представител на България в ЕП. А и да стана и какъвто си искам политик, детска учителка и каквото си поискам. Става дума за една манипулация", заяви Достена Лаверн след публикациите, предаде БГНЕС.

Ако е вярно, че Достена Лаверн има присъда, която не е административна, а е за престъпление, по силата на френското законодателство тя не може да бъде член на Европейския парламент. В това беше категоричен и лидерът на листата на АБВ за евроизборите Ивайло Калфин, предаде Агенция "Фокус".

Личният ми опит показва, че дори и от асистентите на депутатите в ЕП се изисква свидетелство за съдимост и да имат чисто съдебно минало, каза още Калфин. По думите му много е важен българският закон и това е принципния въпрос, защото той възникна и по друг повод и не беше променен с новия Изборен кодекс. В България за член на парламента не може да се кандидатира само този, който е в затвора. Може да си осъждан много пъти, включително и в чужда стана или да си чужд гражданин осъждан в друга страна, в България може да се кандидатираш, обясни Калфин. По думите му в повечето страни това е просто недопустимо. Това е една от промените в българския закон, която трябва да се въведе, каза още Калфин.

„Тук за морални думи може да става въпрос, но от морално-етична гледна точка, това е унизително за България. БСП казва - ще изпратим в Страсбург да ни представлява човек, който е осъден в Страсбург. Това е унижение за държавата, за българските граждани, те да бъдат представлявани от човек, който ще бъде осъден и вторият аспект на безпокойството е правният, защото по силата на френското законодателство това е осъдителна присъда, а не административна мярка. По силата на френското законодателство не може да бъде депутат, тя е френски гражданин. В нейната биография е записано, че е с двойно гражданство - френско и българско. По тази причина не знам дали ще бъде анулирана листата на БСП, защото с незаконен член там, това е въпрос на психика, но във всички случаи тя няма как да влезе в Европарламента”, допълни още Румен Петков.

Бареков пропищя за натиск, кълне се, че вече бил трети и всичко друго ще е манипулация

След като вчера лидерът на "България без цензура" Николай Бареков обяви, че кани още един депутат на ГЕРБ да дойде при него, при това б...

Тук въпросът е кое е мотивиращото, защото тя е непозната на Националния съвет на БСП, тя е непозната на 9/10 от националният съвет. „Кое ги е мотивирало тях да гласуват за нея, да не би затова, че нейни близки постоянно сипеха клевети и хули по президента Георги Първанов, по АБВ”, заяви още Румен Петков.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com