Actualno.com представя обещанията на политиците - ДПС плюс Бареков

38711
Actualno.com представя обещанията на политиците - ДПС плюс Бареков

Дваж крой, веднъж режи. Този принцип е особено важен преди избори за тези, които смятат да гласуват. В България обаче, но не само у нас, да бъдем честни, често се избира на база някакви лични впечатления. И след това се чудим защо стана така.

За да не се чудим, добре е да видим кой какво обещава и дали може да го изпълни. Затова през тази седмица (29.09.14 – 03.10.14) Actualno.com ще представи предизборните програми на всички партии, присъстващи в момента в анкетата ни „За кого ще гласувате на изборите?”. Разделяме ги по определен признак – декларирана принадлежност към политическото пространство, както и мащаб на одобрение според популярните социологически проучвания. Правим го и заради факта, че особено лидерите на най-големите партии – ГЕРБ, БСП и ДПС, не желаят да се изправят пред избирателите и да защитят програмите си в дебат. След като явно политиците нямат какво да ни кажат в очите, да видим поне какво е записано в програмите на партиите им. Дойде ред и на две партии, които имат нещо общо в анкетата на Actualno.com – намират се на дъното ѝ, но повече социологически агенции им дават добър шанс да влязат в парламента. ДПС е сочена за трета сила, докато „България без цензура” на Николай Бареков, според различни проучвания, събира около 4 до 6% подкрепа.

Старите политици няма как да разследват далаверите си, убеден е Радан Кънев

Ще се подложа на полиграфа на Антони Тренчев, макар че идеята не ми харесва. Не с полиграф, а по делата си личи дали си бил корумпиран ...

ДПС

Заради политическата нестабилност в България, икономиката ни е пета година в депресия. Това е основната теза, с която партията на Ахмед Доган и Лютви Местан започва предизборната си платформа. И не забравя да изтъкне като „безспорен факт”, че кабинетът Орешарски, който се крепеше на подкрепата на ДПС, предприе конкретни мерки за бизнеса. Движението посочва и три акцента, които трябва да са основа на работата на следващия парламент – да има съгласие между политическите партии по националните приоритети, това съгласие да прерасне във властта и съответно формата ѝ – еднопартийна или коалиционна и какви да са приоритетите. Но за ДПС съгласието минава през „приемственост на политиката на кабинета Орешарски за малките населени места”, които да бъдат интегрирани.

На първо място в същинската програма на ДПС е стои „Прозрачност и отчетност на управлението”. А основата, според Движението, е оценка на въздействието на нормативните актове на властта (ОВОбС), която е задължителна според Закона за нормативните актове. Контролът трябва да се упражнява от парламента, смята ДПС.

По отношение на икономиката ДПС залага на възстановяване на средата за инвестиции от времето на Тройната коалиция. Движението препраща към периода 2005 – 2008 година и големия ръст на преките чуждестранни инвестиции, които, според проучвания на Центъра за икономически изследвания на покойния Александър Божков, идваха основно в покупка на имоти. Как обаче сега ще бъдат върнати инвеститорите е основен въпрос. ДПС иска и по-малка административна тежест върху бизнеса, както и въвеждане на електронното правителство. Движението настоява за по-голям контрол върху офшорните фирми и държавата да плаща навреме задълженията си към бизнеса по проекти, по които е страна. Интересен акцент е и декларацията „да се ликвидират изкуствените монополи”. Освен това ДПС настоява за извънредни мерки за усвояване на евросредствата и изпълнението на проектите с европейски пари по програмния период 2007 – 2013 година. И иска да паднат всички пречки пред визовия режим за чуждестранните туристи.

Във връзка с енергетиката, ДПС иска въвеждане на Третия либерализационен пакет, където основният принцип е разделението на производството на енергия от разпределението ѝ, да се реформира подпомагането на ВЕИ сектора и да има достъп до електроснабдяване за всички. Движението иска и удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”, изграждане на 7-ми блок и строеж на „Южен поток”, но само в съзвучие с европейското законодателство на ЕС.

Actualno.com представя обещанията на политиците - днес вляво

Дваж крой, веднъж режи. Този принцип е особено важен преди избори за тези, които смятат да гласуват. В България обаче, но не само у нас...

При финансите исканията на ДПС не се различават много от тези на големите партии вдясно – запазване на валутния борд до влизането ни в еврозоната, нисък бюджетен дефицит (българският стандарт е 2% от БВП годишно, а на ЕС – 3%) и „реална регулация на банковия сектор” от БНБ.

За селското стопанство ДПС настоява в краткосрочен план да бъде предвидена помощ за производителите на тютюн, а в дългосрочен – 50% увеличение на помощта за малки селски стопанства (до 300 декара) и повече пари за млади фермери (до 40 години). Предлага се и двойно увеличение на плащанията, обвързани с производство плюс повече национални доплащания за производство на плодове, зеленчуци, мляко и месо. За тютюна също се иска повече и в дългосрочен план, освен в краткосрочен, като ще бъде внесен Закон за тютюна и тютюневите изделия.

В социалната сфера главните цели на ДПС са по-високо ниво на заетост, по-високи доходи за работещите, интеграция на хората с увреждания, реформа в пенсионната система. Специално за доходите ДПС предлага автоматичен механизъм за ръст на минималната работна заплата, който да се изработи на база производителност на труда, средна работна заплата, инфлация и регионални особености. Помощите за отопление също са акцент, но за разлика от ГЕРБ, ДПС не се ограничава с определен брой нуждаещи се. Партията на Борисов обещава тройно по-висока помощ за 500 хил. семейства.

В сектор „Образование” приоритетът на ДПС е „приспособяване на образователната система към условията на пазара на труда”. ДПС се насочва първо към средното и професионално образование, като иска бюджетите за училищата в малките райони да са съобразени „със специфичните условия и разходи”. За учителите Движението предвижда заплата, „близка до средната за страната”. За висшето образование партията, подобно на почти всички големи, иска финансиране според качество на образованието и „реализацията на завършващите студенти”, както и единни държавни стандарти за получаване на научни степени и длъжности.

При здравеопазването ДПС иска демонополизация на НЗОК, конкуренция между здравноосигурителните фондове, задължителна национална здравна карта, електронно здравеопазване, гъвкаво договаряне на отстъпки и баланс между генерични и иновативни лекарства.

Actualno.com представя обещанията на политиците - център-дясно

Дваж крой, веднъж режи. Този принцип е особено важен преди избори за тези, които смятат да гласуват. В България обаче, но не само у нас...

В сектор „Правосъдие” ДПС настоява за избор на Главен съдебен инспектор към ВСС, анализ за реформата в съдебната система, приемане на нов Наказателен кодекс. Както и ГЕРБ, и Реформаторският блок, ДПС иска приоритет борба с битовата престъпност. И иска Закон за националната сигурност. За финал ДПС заявява, че се противопоставя на опитите за „ислямофобия” на обществото.

България без цензура (ББЦ)

На фона на непрекъснатото „облъчване” с политически материали, програмата на ББЦ, оповестена в сайта им, всъщност е доста скромна като големина на текста, без да има особени обяснения как тези цели ще бъдат изпълнени. Ето ги обещанията на Николай Бареков и подробностите към тях, озаглавени „План 2014-2018”.

Венецът в платформата на ББЦ, която не е разделена на сектори, а по графи „с грижа за”, е обещанието за 150 хил. нови работни места годишно до 2022 година, което означава 1 млн. работни места след осем години според Бареков и компания. Простата сметка показва, че 150 хил. умножено по 8 години прави 1 200 000 места. Следва „създаване на предпоставки и условия” за увеличение на минималната работна заплата до 550 лева. Присъства и искане за създаване на фонд „Чиста земя” за безлихвени кредити за земеделци. За земеделците се предвижда и „създаване за условия за коопериране”, както и специални тържища за прекупуване на зеленчуци с цел износ (не е ясно защо няма да има и за плодове). Тържища на български стоки обаче ще има във всички български курорти. Също безлихвени кредити ББЦ обещава за „младежко предприемачество”, а за бизнеса като цяло е предвидена „Агенция за развитие на България”, в която ще се обслужват „на едно гише” инвеститори в земеделието, високите технологии и производството. В този отрязък на програмата е и въвеждането на казарма и трудово-образователна повинност за необразовани хора – без основно образование. По закон обаче в България си длъжен да имаш основно образование.

Хубаво и изпълнимо обещание на Бареков е да намали партийните субсидии с 90%. Ако е на власт, ББЦ ще въведе задължително гласуване, както и ще предложи образователен ценз за гласуване. Партията иска и „ударно въвеждане на електронното правителство”.

АБВ предлага Фонд за помощ на бизнеса и по-строги критерии за създаване на партии

Лошият профил е основният проблем на българската икономика. Това заяви заместник-председателят на АБВ Ивайло Калфин по време на среща с...

Бареков гръмко обещава да отвори КТБ „до един месец след изборите”, ако вземе властта, както и да влезем в Европейския банков съюз. Той иска и данък за всяка покупка на стойност над 1 млн. лева, без да казва колко процента ще е налогът. Иска и падане на данък сгради за сградите, построени след 1991 година. А най-голямото обещание по отношение на данъците е да спре данък „смет” за всички български домакинства за една година. Данъчни облекчения са обещани и при дарения за развитие на спорта, както и при дарения за развитие и съхранение на културата. С фондовете също няма спирка – ББЦ иска фонд 20/20, който да дава по 20 млн. лева за инвестиции „във всички български области с предимство на по-бедните региони”. По отношение на енергетиката нещата са кратки и ясни -  строим нови ядрени мощности с чуждестранен ресурс. А основната икономическа цел е 3% растеж през първия му мандат начело на България и 5% през втория.

Не е забравено и образованието – 20% по-високи учителски заплати, а бюджетът за образование да стане 7% от БВП. Висшето образование пък ще се обвърже с „поръчка на кадри от частния сектор”. ББЦ иска и създаване на Северозападен университет.

В социалната политика блестят няколко обещания – 350 лева помощ при раждане на второ дете, 2000 лева еднократно за раждане на първо дете и 1000 лева еднократна помощ за сключване на първи брак от студенти и висшисти. Не е изрично уточнено, но изглежда 350-те лева за второ дете няма да са еднократна помощ – не е ясно „колкократна” ще са. С всички обещания за пари за деца, ББЦ обаче иска и „минимален образователен ценз за вземане на майчинство” – основно образование. Бареков не е забравил и пенсионерите – 20% повече за тези, които вземат „най-ниските пенсии”, без да е уточнено какво значи „най-ниски”. Зададен е все пак някакъв стандарт – „ускорено изравняване” на минималните български пенсии с тези в Испания, Кипър и Гърция. Тук е и обещанието за безплатни лекарства за деца, майки, пенсионери, хора с увреждания.

Явно с мисъл за коалиционния партньор „Лидер” ББЦ обещава защита на миньорското съсловие чрез въвеждане на ранното пенсиониране, увеличение на заплатите и високи критерии за безопасността на труд.

За здравеопазването Бареков иска поне 1% ръст на бюджета, въвеждане на електронна здравна карта и специализация на медицински сестри и лекари в полагане на грижи за пенсионерите от ЕС в луксозни санаториуми. Обещава и повече полицаи за борба с битовата престъпност, включително в крайни квартали, както и залесяване на площите, които са пострадали от пожари и незаконна сеч.

Мирослав Каракашев за Actualno.com: По-богатите трябва да допринасят с повече

По-заможните да допринасят повече за държавата и обществото чрез въвеждане на прогресивна данъчна система с елемент на семейно подоходн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com