ЦИК също бистри Бобов дол и може да каже коя е партията, купуваща гласове

28363
ЦИК също бистри Бобов дол и може да каже коя е партията, купуваща гласове
Снимка: БГНЕС

Изглежда ми като контролиран, купен вот. Това каза заместник-главният прокурор Борислав Сарафов след като Нова телевизия предаде на прокуратурата материала си за купуване на гласове в Бобов дол.

Сарафов заяви, че информацията помага много. Но всичко зависи от работниците – ако никой от тези, които е притискан, не говори пред прокуратурата, няма как да има обвинение. Освен нарушение на изборното законодателство, в случая може да има обвинение за принуда – по Наказателния кодекс.

Борисов: В момента върви чудовищно купуване на гласове и всички знаят, че това е БСП

Тези избори са важни като всички избори и местните, и парламентарните, и президентските, и европейските, всички избори са важни. Това к...

На въпрос ще се стигне ли до съд за поръчалата купуването на гласове партия, говорителят на ЦИК Цветозар Томов каза, че ако се докажела вината на човека от репортажа, партията да отрече и нищо да не се случи.

Томов потвърди, че по случая има сигнал и пред ЦИК. Той е от партия. Заради това ще има заседание днес от 14:00 часа. Томов се съгласи, че случаят е ужасен. Той раздели нещата на две – правосъдната система трябва да разследва престъпление, а ЦИК трябва да вземе мерки, за да осигури възможността хората там да гласуват свободно.

Смешна е ситуацията, при които журналистите разкриват такива неща, за да показваме на МВР и прокуратурата такива брутални неща, каза разследващият репортер Васил Иванов. Той припомни как преди година, в рамките на журналистическо разследване, е купил 700 гласа и делото е едва на първа инстанция. „Купуването и продаването на гласове е престъпление” звучи като да си пуснем клип: „Не минавайте на червено”, каза Иванов.

От Нова телевизия уточниха, че могат да кажат коя е партията. А от ЦИК казаха, че също могат да кажат името, ако на днешното си заседание вземат решение, че има нарушение на изборното законодателство, потвърди Томов.

Прокуратурата се самосезира за контролирания вот в мини Бобов дол

Прокуратурата реагира светкавично и се самосезира след репортаж за контролиран вот. Със скрита камера репортер на Нова телевизия показа...

Припомняме, че вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в прав текст, че всички знаят, че въпросната партия е БСП.

Ако по този случай няма сериозни осъдителни присъди, не знам вече какво може да се направи, категоричен беше Калин Славов от „Прозрачност без граници”. Тази форма на натиск е ефективна заради липсата на преброителни центрове. Ако те съществуват, не може да се види от коя секция кой как е гласувал, а сега може и „работодателят” получава информация от Секционната избирателна комисия и знае неговите служители как са гласували.

По отношение на твърдението на Георги Кадиев как може да се манипулира с преференция чрез т.нар. „пин код” Лазаров призна, че теоритично може да се случи. Той увери обаче, че няма как да се разбере индивидуално кой как е гласувал.

Сгъвайте си бюлетината в тъмната стаичка – след това няма право никой да ви я отгръща, предупреди Томов. Славов обаче посочи, че след решение на съда късно следобед вчера (21 май) няма значение дали на бюлетината има или няма номер - тя е валидна.

МВР откри гореща линия за сигнали за изборни престъпления

Министерството на външните работи официално обяви гореща линия, на която може да се подават сигнали за всякакви нередности около европе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com