Георги Първанов: България се управлява от едно слабо правителство

15939
Георги Първанов: България се управлява от едно слабо правителство
Снимка: БГНЕС

С всеки изминал ден виждаме, че България се управлява от едно слабо правителство. Коментарът направи президентът на Република България в периода 2002-2012 г. и лидер на гражданското движение „Алтернатива за българско възраждане” (АБВ) Георги Първанов. Той изрази съмнението си, че всъщност България не се управлява от правителството, а служи за параван за реализацията на лични и корпоративни интереси.

„Правителството не се е захванало с нито един от тежките и сериозни проблеми и задачи на България и откровено казано на него много трудно би му било да отпочне тежкия дневен ред на страната, по простотата причина, че виждаме, че кворумът е рядко явление в българския парламент, би било събитие, ако сутринта до 9:30 часа оформи кворум, как ще работи?”, посочи Първанов. Той обясни, че основните решения се вземат в партийните централи.

Първанов: Предизборният дебат беше силно деформиран

Смятам, че предизборния дебат беше силно деформиран, каза Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002-2012 г., пред...

Като пример президентът посочи разпределението на 500 млн. за общините от партийните централи, за което правителството е подписало. „Раздаваме огромен брой пари за проекти за едни общини, които са малки, които със сигурност нямат по-голяма нужда от големите общини, ощетените са много и те са ощетени заради това, че там управляват други кметове”, посочи още Първанов. В тези общини живеят различни политически привърженици, и няма защо те да страдат като тази порочна практика е необходимо да спре.

Относно номинациите и кадровите решения, президентът изказа мнение, че всичко се решава в един тесен кръг, в който има представители на партиите, но е доминиран от други хора, където основата е личният и корпоративният интерес. „Тук даже не коментирам тежкия груб натиск, който има върху АБВ на всички нива – върху хора от администрацията, върху бизнеса, който по някакъв начин се е докоснал до АБВ, хора от интелектуалните среди. Само че, колкото повече мачкат, толкова повече ще растем”, посочи още Георги Първанов.

Ако управляващите смятат, че „България без цензура” може да бъде техен коалиционен партньор, който да оглави коалицията при евентуално разколебаване на „Атака”, това никак няма да е добре за страната. Това стана ясно още от думите на Първанов. Той добави: „И друг път съм казвал – Николай Бареков е продукт на същата политическа лаборатория, той е ГМО на тази лаборатория и това налага провеждането на предсрочни избори”.

Напоследък се разпространява внушението, че който гласува за АБВ, гласува за ГЕРБ. Между гражданското движение и ГЕРБ обаче няма никакви формални и неформални отношения. По този повод Първанов обясни: „Аз не съм се прегръщал и целувал на Орлов мост с Бойко Борисов. Давам този пример като илюстрация за братските коалиционни отношения между двете партии, те самите заявиха, че резултата им ще се брои заедно, БСП и ДПС се борят да имат повече, отколкото всички други”.

Първанов: АБВ има волята да промени България, ако избирателите ни гласуват доверие

На финала сме на една кампания, която е най-грозната и некоректната в цялата история на прехода. Това каза по време на среща с граждани...

Много по-силен и верен би бил изводът, че който гласува за БСП, за ДПС, който гласува за Сергей Станишев, гласува за Делян Пеевски. „Никой не се занимава с управлението на страната. Спомняте ли си в последните месеци новина, свързана с доброто управление? – Нищо добро не се е случвало”, допълни президентът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com