Избори по Ганьовски: ЦИК не може да пипне медиите, пускащи екзитполове във Facebook

30240
Избори по Ганьовски: ЦИК не може да пипне медиите, пускащи екзитполове във Facebook
Снимка: БГНЕС

Може или не може електронните, а и не само, медии в България да пускат през целия изборен ден предварителни резултати от екзитполовете на своите Facebook страници. Оказа се, че може, но ЦИК не насърчава нарушаването на закона – поне по думите на говорителя на Комисията Цветозар Томов, който направи специален коментар по темата за Actualno.com.

Съгласно чл. 205, ал 5 от Изборния кодекс резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите не могат да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната. Неизпълнението на това задължение представлява нарушение, за което е предвидено административно наказание, глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лв., а когато нарушението е извършено повторно глобата или имуществената санкция е в размер от 5000 до 10 000 лв. съгласно разпоредбата на чл. 475 от Изборния кодекс.

От ЦИК казват, че няма съществени нарушения на Деня за размисъл

Няма съществени сигнали за нарушения в деня за размисъл до този момент. Това каза за говорителят на Централна избирателна комисия Алекс...

Според тълкувателно решение на ЦИК от края на тази седмица обаче, социалните мрежи и блоговете не представлят доставчици на медийни услуги. На наш въпрос към г-н Томов означава ли това, че ако във Facebook страницата на Actualno.com пускаме например класация за цветя (гербер, червена роза, стрък тютюн, синчец и т.н.) и с колко процента израстват през днешния ден след обилно наторяване преди края на изборите т.е. 19:00 часа, говорителят на ЦИК отговори, че Комисията никога не е вземала тълкувателно решение, с което да препоръчва нарушаването на закона. И веднага след това г-н Томов призна, че ЦИК не може да пипне социалните мрежи, защото няма как да докаже кой е пуснал даден пост във Facebook страница на конкретна медия. "Трябва да се научим да спазваме закона, а не само да търсим начин да го заобикаляме", категоричен беше говорителят на ЦИК в заключение.

Междувременно изпълнителният директор на „Прозрачност без граници” Калин Славов заяви пред Bulgaria on Air, че само ден преди изборите 30% от членовете на СИК са били сменени. Новите членове не са обучени добре – някои дори не знаят, че при упражнен вот трябва да откъснат номерчето в долния край на бюлетината, за да бъде отчетена тя като валидна, твърди Славов.

Позиция на редакцията: Actualno.com ще се съобрази с Изборния кодекс и няма да го наруши само защото ЦИК не може да ни накаже, ако пуснем резултати от екзитполове директно във Facebook страницата ни. Оставяме на съвестта на колегите ни от другите електронни медии да действат както намерят за добре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com