Костов: Евровотът създаде рискове за нова политическа криза

33660
Костов: Евровотът създаде рискове за нова политическа криза
Снимка: БГНЕС

 

Единствените спечелили от Европейските избори са ДПС и президентът Росен Плевнелиев. Коментарът направи в ефира на Дарик радио бившият лидер на ДСБ Иван Костов. Той допълни, че европейските избори са довели до критично спадане на доверието в българските институции и създадават рискове за нова политическа криза и предсрочно прекратяване на мандата на Народното събрание.

Според бившия премиер единствено партията, ръководена от Лютви Местан, би получила повече депутати, ако вотът беше и за Народно събрание. Всички останали парламентарно представени фракции губят.

Костов: Не подкрепяме импровизации за данъци

ДСБ няма да подкрепи никакви импровизации на тема вдигане на данъчна тежест, особено направени в последния момент и свързани с облага...

С непосредствени шансове за влизане в управлението на страната стават три нови формации - България без цензура, Реформаторският блок и АБВ. Те биха имали съответно 29, 18 и 11 депутати в Народно събрание, при положение че сега нямат нищо. Това само по себе си лишава от перспектива цялото досегашно мнозинство. "То няма шанс да се възпроизведе в следващия парламент", заяви Костов.

Другият, който печели по един странен начин от тези избори, е президентът. По този повод бившият лидер на ДСБ добави: „Той не участва в тези избори, спадът на доверието в останалите политически институции не го засяга, но едновременно с това той получи изненадваща силна подкрепа от вота, предвид обстоятелствата, че взе много категорична позиция за европейската интеграция и в полза на съюзническата позиция на България. Това беше в противовес на позицията, която заеха БСП, АБВ, Атака - изявена позиция срещу европейската интеграция и позиция в полза на Москва. Това означава, че всички изпълнители и възложители на тази пропагандна кампания, която Москва води в България, подведоха и жертваха цялата българска левица".

Оценката на Костов е, че някои партии са разчели неправилно предизвикателството на евроизборите и премоделираха кампанията си като я насочиха към проруски, евразийски позиции.

 

Костов: Двойната игра на ГЕРБ трябва да спре

"Правителството на ГЕРБ да спре всякакви контакти за възобновяване на проекта "Белене". Това призова лидерът на ДСБ Иван Костов. "Н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com