Румен Петков за Actualno.com: Управляващите внушават, че в ДАНС са редовни, а в МВР - боклуци

18520
Румен Петков за Actualno.com: Управляващите внушават, че в ДАНС са редовни, а в МВР - боклуци
Снимка: БГНЕС

"Двойният стандарт в МВР е нелеп". Това заяви бившият вътрешен министър и лице на АБВ Румен Петков в интервю за Actualno.com. Той коментира сагата с гласуването на новия закон за МВР. Румен Петков е категоричен в позицията си, че не е нормално в рамките на 9 месеца той да бъде променян на няколко пъти. Според бившия депутат от БСП кабинетът на Пламен Орешарски няма никаква визия за стратегическо развитие на този сектор.

"Какво означава Дирекцията за специализирано проследяване и подслушване да я извадиш от МВР с аргумента, че там са се правили нарушения, но да я оставиш в ДАНС", попита Румен Петков чрез Actualno.com. "Това означава, че в ДАНС управляваш с нечистоплътни средства. Тоест или Делян Пеевски управлява ръчно ДАНС и има интерес дирекцията да бъде вътре, или казваш: "Вие в МВР сте боклуци!" - и не вярваме нито на мистистъра, нито на главния секретар, нито на директорите на национални служби и областни дирекции. А вие в ДАНС сте много редовни хора. Този двоен стандарт е нелеп, когато става дума за националната и обществена сигурност на Република България. Затова трябва да се направи цялостна оценка, цялостен анализ и да се търси решение не на парче. Защото решенята на парче са вредни и практиката в България го показва".

Прокуратурата иска по-голяма власт в разследванията

За да се намали възможността да се издава следствена тайна, прокуратурата и следствието трябва да повишат капацитета си за разследване,...

Според Румен Петков, България не е кой знае колко неподготвена по отношение на работата на МВР. "Има вече една водена широка дискусия за всички проблеми и слабости, каза той. - Има закон за Националната разузнавателна служба и закон за Службата за охрана и цялостно устройване на институционалните взаимоотношения в това число за съвета за сигурност към Министерски съвет, който в момента как да кажа, е със статут на наблюдател на Варшавския договор. Нали помните, че имаше един съвет, който даже и не съветваше едно време".

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ С РУМЕН ПЕТКОВ МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com