Секциите в Турция за изборите са 136, каза заместник-външният министър

22895
Секциите в Турция за изборите са 136, каза заместник-външният министър
Снимка: БГНЕС

Очаквано в Турция има най-много секции за гласуване зад граница. 31% от секциите в чужбина ще бъдат разкрити на територията на южната ни съседка, каза зам.-министърът на външните работи Катя Тодорова пред bTV.

Като абсолютен брой в Турция ще има 136 секции от общо 428 зад граница. На второ място е Испания с 56 секции, САЩ е с 42 секции, във Великобритания - 40 секции.

Осман Октай предупреждава: На 5 октомври изселниците ще гласуват по два пъти

Аз информация за среща между Ердоган и Лютви Местан нямам, но ако тя се е състояла, е много лош знак. Когато в предизборна кампания Тур...

Ще се гласува в общо 59 държави. На всички секции МВнР трябва да се осигури представител в комисиите, принтери, скенери, урни и тъмни стаички за всички секции в чужбина. За да се справи, МВнР разчита на доброволци от нашите общности.

Въпреки възможностите на закона да се откриват секции и при 40 заявления, разочаровани ще останат желаещите да гласуват наши сънародници в Ямайка, Непал и Перу. В Либия няма да се гласува, защото посолството ни беше изтеглено. Но и така секциите са двойно повече от предишните парламентарни избори, твърди Тодорова.

"В Испания за първи път ще има секция на Гран Канария, Санта Круз де Тенерифе, 4 секции в Австралия", каза тя. И коментира, че с оглед съвременните средства като електронното гласуване, финансов анализ ще покаже дали този начин на организация на вота в чужбина е най-подходящият възможен.

Проблемите

Изборният трол се озъби зловещо

Измама с изборните секции в Турция – това дали е новина? Новина е обаче, че вероятната шашма влиза в крак с технологията – ...

Един от най-важните проблеми, които могат да опорочат вота, е написването изборен списък "на място". Това се допуска от закона.

"Няма как да стане съчиняване или изписване на някакъв избирателен списък, тъй като имената се вписват в списъка на секцията извън страната от член на секционната избирателна комисия след представяне на лична карта и след представянето на декларация, с която декларира, че не е гласувал на друго място", подчерта говорителят на ЦИК Александър Андреев.

През 2009 г. Конституционният съд касира 18 хиляди гласа от 23 секции в Турция, точно защото нямаше нито едни гласувал от хората, подали заявление за откриването им и всички пуснали бюлетини бяха лица, дописани в списъците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com