Скрита камера улови купуване на наблюдатели в полза на Бареков

32328
Скрита камера улови купуване на наблюдатели в полза на Бареков
Снимка: БГНЕС

Нов сигнал за нечестна игра на европейските избори – този път свързан с името на „България без цензура” на Николай Бареков.

В деня на евроизборите (25 май) в Нова телевизия идва сигнал, че фирма за бързи кредити е предлагала да се стане наблюдател за вота за 50 лева от името на ББЦ. Според Изборния кодекс наблюдателите не трябва да бъдат вербувани от партии и не им се плаща, за да са наблюдатели.

Вотът от Ленкница за евроизборите - 100% за ДПС

Изборният алъш-вериш при купуването на гласове на последните избори в България – тези за Европейски парламент, потресе цяла Бълга...

При предаване на парите е заснето със скрита камера. Правят се списъци с имена и всеки, взел 50 лева, се разписва.

Каква е целта на купуването на нблюдатели – има няколко варианта. Едината хипотеза е простичка – директен купен вот. Втората е евентуално манипулиране на изборните протоколи, след като наблюдателите не са независими, а са там заради политическа партия.

По отношение на фирмата за бързи кредити също има два варианта – това се случва със знанието на шефовете ѝ или става въпрос за няколко служители, които сами са се организирали и са работили с ББЦ. Служителката, която е записана със скрита камера, категорично отрича, че е купувала наблюдатели, въпреки записа.

Официален отговор има от фирмата – че тя не е замесена и че ако има доказателства за нейни служители, които нарушават Изборния кодекс, те са готови да съдействат. При показването на писменото копие на отговора се вижда името на фирмата – Easy Credit. От ББЦ пък казват, че трябва да се провери сигнала и тогава да има коментар.

Каракачанов: Бареков вярваше, че като обещае на ромите образование, те ще гласуват за него

Кампанията на коалицията между „България без цензура” и ВМРО е категорично под 2 млн. лева. ВМРО е дало малко над 500 хил. ...

Същеврменно и bTV показа случай от Пловдив, при който търговец на гласове твърди, че ББЦ са давали по 20-тина лева, за да се гласува за Бареков. ББЦ не били единствената партия, която купувала гласове, но единствена не платила на търговеца на гласове. Другите си платиха, а на мен ми оставиха една химикалка с лого на ББЦ, казва търговецът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com