За какво гласуваме на 25 май

28550
За какво гласуваме на 25 май
Снимка: БГНЕС

На 25 май в България ще се проведат избори за евродепутати. В сложната ситуация, в която се намира страната, остава на заден план за какво всъщност гласуваме на тези европейски избори, защо са важни те и какво следва след тях.

Европейският парламент е основен орган на ЕС и изборът на негови членове е отговорна задача.

Понастоящем Европейският парламент действа като съзаконодател по отношение на почти цялото право на ЕС. Заедно със Съвета, Парламентът приема или изменя предложенията на Европейската комисия. Парламентът също така упражнява контрол върху работата на Комисията и приема бюджета на Европейския съюз.

ЕП има председател, който се избира за две години и половина, т.е. за половин парламентарен мандат, като може да бъде преизбран. Председателят представлява Парламента в неговите външни отношения, както и в отношенията с другите институции на Европейския Съюз.

След провеждането на тайно гласуване кандидатът, събрал абсолютно мнозинство от подадените гласове, се избира за председател.

Европейският парламент е единственият орган на ЕС, чиито членове биват избирани пряко. Неговите 766 членове представляват 500 милиона жители на ЕС. Те се избират веднъж на пет години от гласоподавателите в 28 държави-членки.

След като бъдат избрани, членовете на ЕП се обединяват според политическите си позиции. Те образуват политически групи, за да защитават по-добре своите позиции.

По-голямата част от работата по същество на Парламента се извършва в специализираните комисии, които подготвят доклади, които по-късно биват гласувани в пленарна зала.

Парламентарните документи се публикуват на всички официални езици на ЕС и всеки член на ЕП има правото да се изказва на официален език по собствен избор.

Политически групи

Местата на членовете на Европейския парламент в законодателната зала са разпределени по политически групи: членовете на ЕП се обединяват по политически, а не по национален принцип.

В момента в Европейския парламент има 7 политически групи. Те са:

- Група на Европейската Народна Партия (Християндемократи)

- Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския Парламент

- Група на Алианса на либералите и демократите за Европа

Само Информационно обслужване е кандидат за компютърна обработка на изборните протоколи

Само една оферта е постъпила в Централната избирателна комисия за изготвяне на информационни системи за компютърната обработка на про...

- Група на Зелените/Европейски свободен алианс

- Европейски консерватори и реформисти

- Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица

- Група „Европа на свободата и демокрацията”

Минималният брой членове за образуване на политическа група е 25, като трябва да са представени най-малко 1/5 от държавите-членки. Участието в повече от една политическа група е забранено.

Някои членове не принадлежат към нито една политическа група и заседават като независими.

Сидеров оглавява листата на "Атака" за евроизборите

Листата на "Атака" за евроизборите ще бъде водена от Волен Сидеров, обяви той пред Дарик радио. Започва да се изчерпва кредитът на дов...

Преди всяко гласуване на пленарно заседание политическите групи разглеждат докладите на парламентарните комисии и внасят изменения.

Позицията на политическата група се определя след вътрешно съгласуване, но никой член не може да бъде задължен да гласува по даден начин.

Евродепутатите

Европейският парламент се състои от 766 членове, избрани в 28-те държави-членки на Европейския съюз. От 1979 г. членовете се избират чрез всеобщи преки избори за срок от 5 години.

Всяка държава-членка определя своята избирателна система. Във всички държави-членки право за гласуване се получава на 18 години, само в Австрия - на 16 години. Следва да се отбележи, че европейските избори вече се характеризират с известен брой общи правила: всеобщо пряко гласуване, пропорционална система и 5-годишен мандат с възможност за преизбиране.

По правило, броят на местата се разпределя пропорционално на населението на всяка страна. Така всяка държава-членка разполага с определен брой места, като максимумът е 99, а минимумът - 6.

Варна и Добрич също издигнаха Пеевски за евродепутат

Варненската организация на ДПС също издигна Делян Пеевски за евродепутат. Предложението за кандидатурата му е дошло лично от нейния пре...

Членовете на Европейския парламент разделят своето работно време между Брюксел, Страсбург и своя избирателен район. В Брюксел те участват в заседанията на парламентарните комисии, на политическите групи, както и в допълнителните пленарни сесии, а в Страсбург - в дванайсетте месечни сесии. Успоредно с тези основни дейности те трябва да посвещават време и на своя избирателен район.

Членовете на Европейския парламент се обединяват в зависимост от политическата си ориентация, а не по националност.

Членовете на Европейския парламент понастоящем получават същата заплата, каквато получават народните представители в страната, в която са избрани съответните членове на ЕП. Все пак, през м. септември 2005 г. беше приет Правилник за положението на членовете на Европейския парламент, чрез който се изравняват различията в заплатите.

Съществува Кодекс за поведение на членовете на Европейския парламент. Той влезе в сила на 1 януари 2012 г. Той задължава членовете на ЕП да представят подробна декларация за финансовите си интереси. Членовете на ЕП също така са задължени да декларират присъствието си на организирани от трети страни събития, при които възстановяването на разходите за тяхното пътуване, настаняване или дневни разноски, или прякото изплащане на подобни разходи се поема от трета страна.

Месечното възнаграждение на членовете на ЕП съобразно единния устав през 2011 г. възлиза на 7.956,87 евро преди облагане с данъци. Негов източник е бюджетът на Парламента и след облагане с европейски данък и приспадане на осигуровка за злополука то става 6.200,72 евро. Държавите-членки могат да го облагат и с национални данъци. Основното възнаграждение е определено в размер на 38,5% от основното възнаграждение на съдия в Съда на Европейските общности.

Членовете на Европейския парламент получават редица надбавки, чието предназначение е да се покрият разходите, свързани с осъществяването на техните парламентарни задължения.

Първанов прогнозира предсрочни избори наесен

Предсрочен парламентарен вот наесен прогнозира на пресконференция в Кърджали Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/. Днес...

В тях се включват:

Надбавка за общи разноски - 4 299 евро на месец.

Пътни разноски - на членовете на ЕП се възстановява реалният размер на билетите, закупени с цел присъствие на такива заседания, след представяне на фактура, като максималната сума, която подлежи на възстановяване, е цената на самолетен билет за бизнес класа, железопътен билет за първа класа или 0,49 евро за км за пътуване с автомобил, плюс фиксирани надбавки

Годишна надбавка за пътуване - максимум 4 299 евро.

Дневна надбавка („надбавка за престой“) - 304 евро, а ако заседания се провеждат извън ЕС, надбавката е в размер от 152 евро.

Понастоящем България има 18 евродепутати в ЕП, но през май ще бъдат избрани 17.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com