ГДБОП потвърждава за DDOS атака срещу ключови държавни сайтове

10450
ГДБОП потвърждава за DDOS атака срещу ключови държавни сайтове
Снимка: БГНЕС

Източници от Главната дирекция за борба с организираната престъпност обясниха, че атаката срещу сайтовете на български държавни институции става чрез заразени с вирус компютри в целия свят. Антимафиоти обясняват, че за момента неизвестен подател е изпратил вирус до стотици хиляди имейл адреси в различни държави, информира БНР.

След активиране на вируса на практика, изпращача може да контролира действията на компютрите от разстояние. Така, в даден момент той е задал на няколкохиляди компютъра да направят заявка за влизане в страницата на съответният сайт, което води до неговото пълно блокиране (DDOS атака). Тази схема е била приложена и на първия тур на местните избори и днес.

Редица сайтове, наред с този на ЦИК, са блокирани*

Сайтът на ЦИК окончателно отказа, след като по-рано днес (1 ноември), работеше, макар и бавно. Най-вероятно става въпрос за хакерска ат...

Все още обаче не е ясно дали първоизточника на хакерската атака е на родна територия или не. Ясно е само, че всички посещения в блокираните сайтове стават от интернет адреси, които не са в България. Това допълнително затруднява работата на службите у нас по разкриване на авторите. Работата по случая ще продължи и в следващите дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com