Може и да има процес в Страсбург заради "Арена Армеец"

4628
Може и да има процес в Страсбург заради "Арена Армеец"
Снимка: БГНЕС

Продължилият над две денонощия хаос в „Арена Армеец” в София няма да остане без последствия. Вече 119 членове на секционни избирателни комисия от столицата са подали жалба в прокуратурата за незаконно задържане, информира в. „Сега”.

Все още не е ясно дали прокуратурата ще започне разследване за действията на ОИК. От държавното обвинение заявиха, че по жалбите трябва да се произнесе наблюдаващ прокурор. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обаче каза, че няма основание да се търси отговорност за незаконно задържане. "При едно противозаконно задържане трябва да има умисъл. Трябва да се прави разлика между противозаконно задържане и организационни неуредици", заяви той.

Манолова: Няма съвършен закон, не е съвършен и Изборният кодекс

Няма закон, който да е съвършен, не е съвършен и Изборният кодекс. Няма проблем дефектите, които той е показал да бъдат поправени. Това...

Известният правозащитник Михаил Екимджиев обаче предупреди, че ако българската прокуратура остане безмълвна, то справедливост може да раздаде Съдът по човешките права в Страсбург.

Задържането на членовете на СИК-овете стана факт след изрично разпореждане на председателя на ОИК София Диляна Иванова, твърдят потърпевши. Дотук няма решение тя да бъде наказана заради организацията в залата. Това е станало по обяд в понеделник (26 октомври), когато вече е имало опити на хора да излязат извън залата, за да потърсят храна и напитки по свой вкус. Хаосът доведе дотам, че 12 души влязоха в болница заради здравословни проблеми.

Иначе стана ясно, че Диляна Иванова е назначена от ГЕРБ, твърди ЦИК. Няма обаче официални документи, които да показват кой е гласувал за това решение. Иванова има предишен опит в провеждането на избори - член е на ОИК-София при вота "2 в 1" през 2011 г. и е секретар на софийската РИК 24 на парламентарните избори миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com