По екзит пол - ГЕРБ печели съкрушително в най-големите градове

22554
По екзит пол - ГЕРБ печели съкрушително в най-големите градове
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ печели в най-големите градове в България, при това без балотаж. Това показват данните от екзитполовете на различни социологически агенции. Избирателната активност към 18:00 часа е 45.6% според "Алфа Рисърч", като се очаква вдигане максимум с 2-3%, информира БНР.

София, Варна, Бургас и Стара Загора остават с досегашните си кметове, като всички те бяха кадидати на партията на Бойко Борисов. В столицата Йорданка Фандъкова взема между 56-60% при избирателна активност малко над 25% в 15:00 часа. Към 18:00 часа според "Алфа Рисърч" обаче Йорданка Фандъкова е с малко над 45%. Втори е кандидатът на Реформаторите Вили Лилков с 8,9% - 14,5%, а кандидатът на БСП професор Михаил Мирчев е с 8,2% - 12%.

Малко са гласувалите българи в Солун

Малко са българите, които са упражнили своя глас в Солун, това коментира българка, която живее в Гърция. Около 17:00 ч. тя е била едва ...

В Бургас победата на ГЕРБ е съкрушителна. Там досегашният кмет Димитър Николов има над 85% подкрепа при над 44% избирателна активност към 15:00 часа. Втори е червеният кандидат Евгений Мосинов, станал известен покрай разследванията на „Биволъ” за заменки по Черноморието, включително в полза на семейството на депутата от ДПС Йордан Цонев. Той събира около 6-7%. Трети е кандидатът на Патриотичния фронт Бойко Миразчийски.

Във Варна ГЕРБ също печели и изглежда ще е без балотаж. Там сегашният кмет Иван Портних взема около 53 - 58% от гласовете при 29,88% активност към 15:00 часа. Втори е кандидатът на Реформаторите Чавдар Трифонов с около 13%, а трети засега е кандидатът на „Атака” и бивш общински съветник Костадин Костадинов.

В Стара Загора ГЕРБ е най-близо до резултата, инкасиран в Бургас. Там досегашният кмет Живко Тодоров взема над 70% от гласовете, т.е. няма да има балотаж.

В Пловдив Иван Тотев води с 36,6%, като там балотажът изглежда сигурен. Втори е Славчо Атанасов от Патриотичния фронт, с 19,6%. Трети е Георги Гергов с 12,4%.

В Кърджали резултатът също е ясен. Там по екзит пол печели досегашният градоначалник Хасан Азис с 53%. Втори е Илия Илиев с 27,7%. Избирателната активност към 15:00 часа е 38%.

Възрастна жена влезе да гласува с попълнени бюлетини

Възрастна жена беше засечена да влиза в изборната стаичка в секция в село Стража, община Търговище, с готови бюлетини. За това потвърди...

В Хасково печели кандидатът на ГЕРБ Георги Беливанов, с 49,5% т.е. има шанс да няма балотаж. Втори е досегашният кмет Георги Иванов, с 29,6%. Трети е Мюмюн Мюмюнов от ДПС, с малко над 11%.

Интересен факт е, че до момента в Плевен няма точни данни от екзит пола. Появиха се и спекулации, цитирани от БЛИЦ, че може да има нагласяване на числата.

По отношение на референдума със сигурност е премината границата от 30% активност, сочат екзитполовете. Около 70% от гласувалите са дали предпочитания да има електронно гласуване. Иначе по официални данни от ЦИК към 13:00 часа активността на плебисцита е едва 14,8%, т.е. референдумът е невалиден. 13:00 часа обаче е твърде рано за категорична прогноза.

Иначе нечувано нарушение направи Агенция ПИК. Точно в 18:01 сайтът, който официално е собственост на Недялко Недялков, обяви резултати в тотален противовес на закона. Същото направиха от БЛИЦ, но в 18:30 часа. И двата сайта са считани за част от медийната империя на Делян Пеевски. По закон първи резултати може да се казват след края на изборния ден, обикновено в 19:00 часа, защото може да има удължаване на деня до 20:00 часа в някои секции. Точно в 18:40 по Нова телевизия Милен Цветков също съобщи резултат - този от Бургас.

Ромите в Сливен против "електрическото гласуване" и партия "референдум"

Опашки от нетърпеливи да пуснат бюлетините избиратели се образуваха още от сутринта на 25 октомври пред секциите в Шесто основно училищ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Гергьовден
Пожелания за Гергьовден

Всеки познава поне един човек с името Георги или Гергана, които празнуват имен ден на 6 май - ето кои са най-хубавите пожелания за Гергьовден. Най-хубавите...