По-важно е да завършим изборите, отколкото дали ще подадем оставки, заявиха от ЦИК

3149
По-важно е да завършим изборите, отколкото дали ще подадем оставки, заявиха от ЦИК
Снимка: БГНЕС

По-важно в момента е да завършим местните избори и да решим ситуацията в "Арена Армеец", отколкото дали ще подадем оставкa. Това заяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова на извънреден брифинг.

"Лично няма да си подам оставката, докато не приключат изборите, след това не е никакъв проблем", каза и Цветозар Томов. Повод за репликите на двамата говорители на ЦИК бяха отправените по-рано днес искания за оставка от почти всички политически сили.

ОИК да разкрие още 20 пункта за приемане на документи, настоява Манолова

Това, което се опитах да убедя председателят на ОИК-София и се надявам, че ЦИК ще вземат като решение, е да се разкрият още 20 пункта...

"Още на 15 октомври ЦИК е разрешила на общинската избирателна комисия в София да назначат над 136 сътрудници, а тази вечер са били изпратени и 20 от сътрудниците на централната комисия", съобщи Камелия Нейкова, цитирана от "24 часа". Този допълнителен персонал има за цел да помогне за по-бързата обработка на протоколите в "Арена Армеец".

ЦИК е приела специално предложение от Министерски съвет да бъдат изплатени допълнителни възнаграждения на членовете на секционни комисии и също така хората да получат право на платен отпуск във вторник.

Вероятно в закона също има пропуски, допуснаха говорителите на ЦИК. "По принцип на всички местни избори само в София има проблеми. Забележете, че на парламентарни избори София се обслужва от 3 районни комисии, докато на местни същият обем работа се извършва от 1 общинска. Вероятно може да се обсъди да бъдат направени 24 районни комисии на местни избори, както се избират 24 районни кмета", заявиха от ЦИК.

48 часа е законовият срок, в който трябва да бъде обявен резултатът на територията на изборните райони, напомниха още на брифинга.

ГЕРБ: Цялата ЦИК да си подаде оставката

След като по-рано днес Реформаторският блок поиска оставката на ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК) заради хаоса в "...

"Ако се наложи, ще бъдат изпратени още сътрудници от ЦИК в зала "Арена Армеец". Не е възможно членове на ЦИК да отидат да подпомогнат дейността първо, защото ЦИК е органът, който приема протоколите от общинските избирателни комисии и няма как да работи в две качества и второ, защото в почти цялата страна всички ОИК са приключили своята работа, като в половината от тях протоколите са обработени на 100% и те пристигат при нас. Така че работата е денонощна и непрекъсната и при нас в ЦИК", коментира Нейкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com