Председателят на ОИК София за "Арена Армеец": Няма хаос. Това е чиста спекулация

7512
Председателят на ОИК София за "Арена Армеец": Няма хаос. Това е чиста спекулация

Няма хаос. Всичко започна и ще завърши по реда си. Това заяви Диляна Иванова, председател на Общинската избирателна комисия (ОИК) на София във връзка с липсата на организация на изборния процес в зала "Арена Армеец", където е разположена Общинската избирателна комисия на столицата, предаде БГНЕС.

Днес медиите записваха и показваха хора, които се оплакваха от изключително лоша организация в зала „Арена Армеец”, където се събират изборните протоколи на Секционните избирателни комисии, а на по стените и прозорците на залата имаше надписи „SOS” и „Заложници”. Малко преди 17.00 ч. медиите бяха допуснати в залата да снимат.

Гласуването на местните избори ще е сложно, от ЦИК препоръчаха обучение на гражданите

Гласуването на местните избори наесен ще е сложно. По тази причина от ЦИК препоръчаха гражданите много внимателно да се информират как ...

На неколкократните въпроси, ако според Иванова не е имало хаос, то какво се случи в последните около 20 часа, председателката на ОИК заяви, че „всяко нещо, което споменавате като хаос, е чиста спекулация”. Тя отрече хората да са седели около 30 часа и заяви, че първата секционна комисия е дошла след 22.00 ч., а последната в 8.00 ч. днес.

"Не мога да кажа нищо лошо за организацията, за съпорта, който получаваме от всички органи, няма никакво напрежение и никакъв хаос вътре”, заяви тя в отговор на въпрос щом няма хаос какво се случва.

Положението е трагично, заяви пред БНР Илия Симеонов, председател на една от общинските избирателни комисии в Студентски град в град София, който се намира в зала "Арена Армеец". "Вече има някаква по-добра организация, но тя закъсня и хората са много изнервени", заяви малко по-рано днес той.

Има кетъринг обслужване и напитки, и каквито и да е било безалкохолни от самото начало, поясни Симеонов. "Имаше организация, но лошото е, че всъщност компютърното обслужване на приемането на документите от изборите се оказа крайно неудовлетворително и недостатъчно", обясни той.

Румен Петков от АБВ: Процесът на издаването на протоколите в "Арена Армеец" в опорочен

Опорочен е процесът на издаването на протоколите и тези неща не могат да не будят тревога. Това коментира по повод хаоса в зала "Арена ...

Обещана помощ от ЦИК няма, заяви и Александър Василев, който също е в зала "Арена Армеец". "Напрежението е страшно голямо – разхождат се хора, които не им е добре или са болни", каза той. Василев обясни, че в залата има само два медицински екипа и една линиейка, както и че липсва информация кога хората, заключени там, ще си тръгнат.

"Системата постоянно я спират или забива – според техните думи сървърът се претоварва. ЦИК има определени бройки, примерно 832-ма в момента стоят от поне 15 минути", каза още Александър Василев. "Отвън, където е терасата за пушене, стоят десет полицая и на входовете също, плюс Жандармерия, пожарникари и катаджии, а самите бюлетини ги охраняваме кой –ние, участниците в секционна избирателна комисия", каза той.

Междувременно от Реформаторският блок (РБ) обявиха, че ще поискат на оставката на председателя на Централната избирателна комисия Ивелина Алексиева заради липсата на организация на изборния процес в зала "Арена Армеец", където е разположена Общинската избирателна комисия на София.

Единственото решение хората да си тръгнат е чрез увеличаване на броя пунктове, които приемат изборните книжа от хората от секционните избирателни комисии. Това каза пред журналисти в зала „Арена Армеец” омбудсманът Мая Манолова, във връзка със създалата се ситуация с преброяването на бюлетините от проведените местни избори. Манолова обясни, че е прекарала 2 часа в „Арена Армеец”, за да разговаря с хората от СИК-овете. „Това наистина са много отговорни хора, които запазват самообладание и търпение. Това, което е очевидно обаче е, че е необходим по-голям капацитет, който да приема изборните книжа. За съжаление срещата ми с председателя на ОИК – София не завърши с успех, тъй като тя отказа да включи ресурса от експерти, с който разполага нейната комисия в този процес”, допълни омбудсманът.

Зелените искат хуманитарна помощ за членовете на СИК-овете в "Арена Армеец"

Във връзка с продължаващият процес на преброяване и въвеждане на данните от местните избори в София и нечовешките условия, в които се н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com