В Кърджали младежи четоха стихове и есета на 21 езика

1852
В Кърджали младежи четоха стихове и есета на 21 езика

С нестандартна акция младежи в Кърджали отбелязаха Международния ден на майчиния език днес, предаде БГНЕС.

Ученици от различни гимназии се събраха в Арт-галерия КРЪГ и четоха собствени и чужди творби на 21 езика. Авторски стихове и есета представиха Еда Мехмедали, която вече говори 5 езика и неотдавна получи награда за превод от Европейската комисия, родената в Алжир Розмари Туаби, Гюнел Сюлейман, Ивана Гачева, Добрина Митовска, Мартина Драганова, Елеонора Кирекчиева, Васил Христов и др.

Слаб интерес към балотажа в Кърджали, комисиите скучаят

Високите температури в Кърджали изглежда пратиха избирателите по разходки, но не до урните, към 13:00 ч. активността им достигна 17,3%....

Рапърът Богомил Тодоров показа модерния стил на няколко езика. Денят е отбелязан за първи път от ЮНЕСКО през 1999 г., чества се от 2000 г. насам и е официално признат от Общото събрание на ООН през 2008 г. с резолюция, с която призова всички свои държави-членки да насърчават опазването и защитата на всички езици, използвани от народите на света, припомни Радост Николаева, председател на Арт-движението КРЪГ.

„Експертите смятат, че без мерки за защита и насърчаване на използването на малцинствените езици, половината от езиците, които се говорят днес, може да изчезнат в близките 50 години. Международното признаване на датата произхожда от единственото събитие в съвременната история, при което младежи са загубили живота си, за да отстояват правото да използват родния си език. На 21 февруари 1952 г. четирима студенти са били убити от пакистанската полиция и армия в Дака /бивш Пакистан, сега Бангладеш/, заради кампания да използват майчиния си бенгалски език по време на Движението за бенгалски език“, посочи Николаева. След миналогодишната акция, посветена на 21 от най-старите езици в света, тази година Арт-движението с младежи от Кърджали представиха експериментална изложба с визуални материали по текстове, написани на няколко европейски езика, а също и на турски, корейски, японски, арабски, бенгалски, иврит, арменски и латински. Във визуални композиции са превърнати и няколко оригинални турски маанета, преведени на български, френски и английски с повтарящия се мотив “Моята любима е като каймак”, който съществува и във фолклора на Палестина, уточни Николаева.

Стихове на няколко езика са изписани върху скулптурна фигура на момиче. Собствени миниатюри от керамика и висящи от тавана до пода инсталации с изписани на 21 езика „дом“, „дърво“ и „любов“ показа 19-годишният Иван Георгиев. Той поясни, че те носят посланието на немски археолози, открили близо до Луксор, Египет, най-старите намерени досега писмени знаци върху керамични и глинени плочки от 3400 г. пр. Хр.

Днес в Арт-галерията звучаха стихове и есета на английски, френски, немски, шведски, италиански, турски и български в почит към езиковото многообразие по света, в който днес съществуват 6 909 езика, а горещият дебат за най-стария между тях продължава да се води между изследователите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЪРДЖАЛИ:

Агресията в училище не спира: Непълнолетен е задържан

Крумовградско село си избра кмет с 1 глас

Милко Багдасаров се отказа от мястото си в общинския съвет в Кърджали

Новият кмет на Кърджали говорил с Доган, иска по-прозрачно управление

Кърджали има нов кмет, но пак от ДПС

Обелиск на толерантността между религиите ще строят в Кърджали

Делян Пеевски в Кърджали: Вашата задача е да сте победители, ние се ангажираме с подобряване на живота на хората в общините*

Всички кандидати за кмет и общински съветници на местните избори 2023 в Кърджали

Хасан Азис с първи коментар защо Доган няма да го издигне за кмет Кърджали (СНИМКИ)

Мълнии причиниха два пожара в община Момчилград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Кърджали