Пролетен фестивал "Наследство“

7657
Пролетен фестивал "Наследство“

Традиции, обичаи, храни и различни предмети ръчна изработка ще включва пролетният фестивал „Наследство“, посветен на пролетните традиции на етносите в България.

"Песенни реликви" - фолклор и новаторство в зала "България"

На 28 март 2015 година, от 19:00 часа в зала „България“ Софийската филхармония ще представи един различен поглед към българ...

Събитието ще се проведе на 19 април, организатор е Сдружение „Глобално творчество“ със съдействието на Министерството на културата и Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет.

Фестивалът „Наследство“ е инициатива на сдружението, посветена на Европейската година за развитие с мото "Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще“ и е част от Международното десетилетие за сближаване на културите /2013 – 2022 г./.

Идеята е да предоставим форум за споделяне на ценности на различните етнически общности у нас - традиции, обичаи, храни и различни предмети, ръчна изработка. На 19 април в „Серендипити – пространства за общуване“ очакваме граждански организации, културни и образователни институции от София и десетки гости, сред които поне 80 деца от различни етноси. 

Ще има изложба на ръкоделия, работилница за изработване на празнични предмети, свързани с пролетта, изложба и дегустация на пролетни, пасхални и други традиционни храни, презентация за обредните хлябове  и концерт.

"Брала мома къпини" - хит в японските дискотеки

Българска народна песен стана тотален хит в японските дискотеки и клубове. Родното парче “Брала мома къпини” в изпълнение н...

Основна целева група са децата и младежите. С участието си в този фестивал младите хора ще могат да развият чувствителност към нематериалното културно наследство, ще придобият умения за изработване на празнични артефакти, ще повишат знанията си за различните пролетни празници и обичаи сред различните етнически общности. Този Фестивал на пролетта ще бъде подтик за промяна в нагласите на всеки участник или посетител към различното и общото в празнуването, повод за сближаване, приемане и взаимно уважение от различни етноси  и бежанците у нас.

Поканили сме и някои общности на бежанци, които ще привлечем посредством Съвета на жените бежанки в България – организацията, която ги представлява. Имаме надежда този акт на равнопоставено  включване в празника да им покаже готовността на българското общество да положи усилия за приемане и съвместно съжителство.

С реализирането на този проект сдружението има благородната амбиция да намерим съмишленици и да обединим усилия със сродни граждански организации и институции с оглед на бъдещи съвместни дейности, развитие на политики на етническа толерантност и разбирателство, създаване на условия за съхранение и представяне на традиционното културно наследство на различни етнически групи.

Очакваме ви на 19 април (неделя) от 10.00 до 18.00 ч. в "Серендипити – Пространства за общуване“, бул. „Цар Борис III“ № 99-101 сп. (трамвай № 5 - „Красно село“).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com