Работни ателиета в рамките на "Театър в аванс"

18878
Работни ателиета в рамките на "Театър в аванс"

I. „Да бъдеш актьор в Шекспиров спектакъл“

Начало: 14:30 ч.

Продължителност: 90 минути

Уъркшопът на Йосиф Шамли „Да бъдеш актьор в Шекспиров спектакъл“ ще се проведе на 8-ми ноември 2014 (събота) в кино „Влайкова“ (гр. София, ул. „Цар Иван Асен ІІ” №11) от 14.30 ч.

Кратко съдържание по темата:

1. Върху какво да се съсредоточим, когато започваме работа върху Шекспирова пиеса.

допълнителна информация, свързана с темата и сюжета на текста /необходимата обща култура на изпълнителя/

Начално търсене на жанровите параметри

Преводът – обща информация за съществуващите други преводи на текста

Точен анализ на действието на всеки от героите, съпоставен със свръх задачата, поставена от режисьора

Добрата артикулация и верните логически акценти в мерената реч

Ролята на мизансцена и как той обслужва логиката на действие на героите

Политически и исторически факти в Шекспировите пиеси и как те влияят върху анализа на действието

2. Кратко изложение върху Аристотеловата идея за равнопоставеност на тезите в трагическия текст, както и няколко думи за комичните Шекспирови персонажи.

3. Сравнение на съвременен текст и сюжетните му взаимовръзки с произволно посочена Шекспирова пиеса и нейните сюжетни взаимовръзки / „Август: община Осейдж“ от Трейси Лец и „Крал Лир“ /.

4. Възможно ли е изграждане на плътен психологически портрет / образ / в Шекспиров спектакъл.

5. Свръх интерпретация на текста / плюсове и минуси /.

6. 450 години ни делят от времето на Шекспир, доколко сме се променили като хора оттогава и кои ценности от миналото време са валидни и сега

7. За свободата да бъдем себе си в класическия текст

Йосиф Шамли завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство “Кр. Сарафов” в класа на проф. Здравко Митков.

Носител е на Наградата Аскеер ’95 за Поддържаща мъжка роля за Били Бибит в “Полет над кукувиче гнездо”.

Сред театралните му роли са: Войцек във “Войцек” от Г. Бюхнер в ДТ- Сливен, Луцифер в “Каин” от Дж. Г. Байрон в Родопски драматичен театър, Големият Каратанас в “Черното руно” от И. Добчев и М. Младенова, Корифеят в “Сънят на Одисей” от Х. Мюлер в ТР “Сфумато”, Били Бибит в “Полет над кукувиче гнездо” от Д. Васерман в ДТ – Пловдив. От 2003 г. е в трупата на Народния театър “Иван Вазов”, където негови роли са: Файл в “Човекът, който прави дъжд” от Р. Неш, Себастиан в “Бурята” по У. Шекспир, Мъж в “Куцулан или Вълча Богородица” от К. Илиев, Еди в “Побъркани от любов” от С. Шепард, Светослав Камбуров в “Път от рози и тръни” от И. Божидарова, Инспектор в “Лека нощ, Патриция” от А. де Бенедети, Хофбацер в “Посещението на старата дама” от Фр. Дюренмат, Блазиус в “С любовта шега не бива”, Тоа път в “Бетовен 21″ от К. Илиев, Роман в “Бягащи странници”, Крал Артур и други персонажи във “Времетръс” от А. Филипов, Корнуол в “Крал Лир” от У. Шекспир, Порфирий Петрович в “Престъпление и наказание” по Ф. Достоевски, Съдията във “Волпоне” от Б. Джонсън, Съдията Ляпкин Тяпкин в “Ревизор” от Н. В. Гогол, Ювачов в “Нощна пеперуда” от Пьотър Гладилин.

През този сезон, на сцената на Народен театър „Иван Вазов”, можете да гледате Йосиф Шамли в спектаклите:

„С любовта шега не бива” от Алфред дьо Мюсе, реж. Мариус Куркински

Богатство от музикални инструменти на сцената на „Приказки с оркестър“

Истинско музикално приключение очаква децата в новия спектакъл „Приказки с оркестър“. На 26 октомври в столичната зала &bdq...

„Бащата” от Аугуст Стриндберг, реж. Йосиф Сърчаджиев

„Ревизор” от Н. В. Гогол, реж. Мариус Куркински

„Нощна пеперуда” от Пьотър Гладилин, реж. Явор Гърдев

„Хамлет” от Уилям Шекспир, реж. Явор Гърдев

„Ричард III” свободно по Уилям Шекспир, реж. Теди Москов

„Жана” от Ярослава Пулинович, реж. Явор Гърдев

Отлетете към Италия с Концерт на възглавници

Този сезон организаторите на Концерти на възглавници всеки месец ще ни отвеждат на едно въображаемо пътешествие из музикалните култури ...

II. Да бъдеш… в лабораторията на движението

Начало: 16:00 ч.

Продължителност: 90 минути

Уъркшопът на Виолета Витанова и Станислав Генадиев „Да бъдеш… в лабораторията на движението“ ще се проведе на 8. ноември 2014 г. (събота) от 16 ч. в кино „Влайкова“ (гр. София, ул. „Цар Иван Асен ІІ” №11).

Ето какво споделят водещите:

„Този уъркшоп се базира на идеята за човешкото тяло като лабораторно средство. Като в лабораторно пространство ще изследваме механичната система от тела и движения спрямо гравитацията. Експлоатирането на тялото и използването на кинетичната и потенциална енергия позволяват представянето му в трите различни нива на пространството – на земя, в стоеж, във въздуха.

Ден на отворените врати в Детската Академия “Земята и децата”

Записванията в Детска Академия “Земята и децата” започнаха и първите групи вече са попълнени. Проектът е на екипа на хотел ...

Заедно ще поговорим за хореографията на “Мишеловката” в спектакъла на Явор Гърдев “Хамлет”, ще се движим и анализираме чрез импровизации и ще се забавляваме.“

Станислав Генадиев и Виолета Витанова завършват Националното училище за танцово изкуство в София. Танцуват в швейцарските трупи „Линга“ – Лозана, „Алиас“ – Женева и „Зевада“ – Сиер, участват в спектаклите „Станция „Астапово“ и „Станция „Елабуга“ с режисьори Маргарита Младенова и Иван Добчев в Театрална работилница „Сфумато“, София. В качеството си на танцьори работят и си сътрудничат с хореографи от Швейцария и Белгия. От 2007 г. участват като танцьори и хореографи в „Кинестетик Проджект“. Първият им успешен спектакъл се казва „Imago“ (2006 г.), за който получават и първия в историята на наградите на Съюза на артистите в България „Икар за дебют“ за танцов спектакъл. През 2013 г. печелят и първия „Икар за съвременен танц и пърформанс“ за хореографията на „Мишеловката“ в „Хамлет“ с режисьор Явор Гърдев.

С танцовата миниатюра „25.03.“ получават наградата на журито на международния конкурс „Маргарита Арнаудова”, организиран от Балет „Арабеск”. През 2013 г. Станислав Генадиев е удостоен с грамота от Министъра на културата на Република България по случай 24. май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Сред проектите на Виолета Витанова и Станислав Генадиев се открояват: „Imago“ (2006 г.), „25.03.“ (2007 г.), „Void“ (2008 г.), „Калигула“ – постановка на Явор Гърдев в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна, в която те са хореографи (2008 г.), „Reverb“ (2009 г.), „Ductus“ (2009 г.), „(Re)flexible“ (2010 г.), „Back[up]“ (2011 г.), „Zoom in“ (2012 г.), „Нощна пеперуда“ – постановка на Явор Гърдев в Народния театър „Иван Вазов“ – София, в която са хореографи (2012 г.), „Хамлет“ – спектакъл на Явор Гърдев в Народния театър „Иван Вазов“ – София, в която са хореографи и актьори (2012 г.) и др.

Повече за тяхната работа можете да научите тук: genadiev-vitanova.creativebox.bg.

Припомняме, че всички работни ателиета са безплатни за участниците във фестивала „Театър в аванс“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com