Център за терапевтична езда "Ин и Ян" помага на деца с увреждания

16997
Център за терапевтична езда "Ин и Ян" помага на деца с увреждания

Хипотерапията е научно доказан комплексен и високоефективен метод за физическа рехабилитация и социална адаптация на хора със специални потребности.

При лечебната езда, с помощта на коня и хипотерапевта се работи с деца с двигателни и умствени нарушения, нарушения в развитието, млади хора и подрастващи с нарушения в поведението, болни от сърдечно-съдови заболявания и лица с психически нарушения. Спектъра от заболявания, които се повлияват добре от този метод са: ДЦП, Сколиоза I и II степен, МС, Синдром на Даун, Аутизъм, Хиперактивност, Умствена изостаналост, Сърдечно-съдови и Урологични заболявания.

„Спортен клуб скейт Загора” с кампания за създаване на първия закрит скейтпарк

„Спортен клуб скейт Загора” е регистриран и лицензиран клуб по скейтборд и екстремни спортове. Той е създаден от група скей...

Центърът за терапевтична езда (хипотерапия) гр. Варна, работи от 18 юли 2011г. Заниманията се провеждат с помощта на два коня, коневод и сертифициран хипотерапевт, който е клиничен психолог и психотерапевт.

При заниманията с терапевтична езда се работи за изработване на правилна стойка, подобряване на координацията и работата на вестибуларния апарт, нормализиране и подобряване на мускулите и мускулния тонус, подобряване на осанката, ориентацията в пространството и точността и координацията на движенията.

От ездача се изискват физически усилия, свързани с работата на всички мускули и мускулни групи, като има възможност за въздействие на отделни групи мускули или определени части на тялото. Ефективността на упражненията се състои в както в общата тренировка на тялото, така и в подобряване работата на сърдечно-съдовата система, на дихателния апарат, подвижността на долните крайници и отделите на гръбначния стълб. Благодарение на заниманията с терапевтична езда, децата с различни нарушения се научават да управляват собственото си тяло и едновременно с това се учат да управляват и друго същество-коня. Едновременно с това между коня и пациента се изгражда и силна емоционална връзка. Конят се явява партньор, който е със собствен характер и отговаря с езика на тялото си, в зависимост от действията, движенията и подадените команди и сигнали от страна на ездача.

Това взаимодействие и единение между две живи същества, което се осъществява чрез тактилен и емоционален контакт играе важна роля при работата с деца и младежи с проблеми в емоциално-афективната сфера и затруднения в социалната адаптация. Тези тесни взаимоотношения, изградени на базата на взаимно доверие дават основата в обучението на начални социални отношения и себеконтрол при взаимодействието с други живи същества. Тази близост и взаимовръзка, постепенно изградена между коня и детето, ражда много емоционални реакции, които хипотерапевта използва като основен помощен лост при обучението в социално свързване.

Децата се учат да се грижат за своите четирикраки приятели, да ги почистват, хранят и да се съобразяват с настроенията и характера им. Така чрез опознаването на другия, в случая коня, те се учат да познават и себе си. Конят не винаги е в настроение, понякога е нежен и ласкав, друг път може да не е толкова общителен и да не се подчинява на командите и това поведение предизвиква ответна реакция и чувства на отчаяния, радост, въодушевление, тъга. Децата се научават да допускат и уважават друго, различно от тях самите същество с всичките му качества и недостатъци. За достигането до това ниво те преминават през различни психологически етапи като проява на лична инициатива, автономност и по-голяма увереност в себе си, овладяване и контрол над собствените реакции, изграждане на правилна самооценка,повишена общителност, концентарция на вниманието, самоконтрол, разбиране и приемане на правилата в центъра, дисциплина при изпълнение на поставените задачи и осъзнаване на границите на собствените си възможности. Терапевтичните ефекти от хипотерапията водят до нормализиране на поведението, развиване на психомоторните функции, подобряване на социалната адаптация, развитие в личностен и психологически план.

Българчета в училището на Манчестър Юнайтед и през 2014г.!

За втора поредна година малките любители на футбола от България ще имат шанса да прекарат една или две седмици във футболното училище н...

В центъра по хипотерапия Ин и Ян се прави индивидуален план за работа за всеки един от пациентите, в зависимост от заболяването и терапевтичните цели, които трябва да се постигнат. Взима се под внимание препоръките от други специалисти (логопеди, психиатри, специални педагози, физиотерапевти), както и пряко си сътрудничим с тях. Планът се изпълнява постепенно и и в съответствие ритъма на всеки един участник. Периодичността и продължителността на занятията са препоръчителни, като три пъти седмично по 30 минути е един оптимален вариант.

Цените са 15 лева за 30 минути за едно дете с един кон, коневод и хипотерапевт, като би могло да се работи с два коня и две деца едновременно, ако индивидуалният план на двете деца е един и същ. Ограничения във възрастта няма. С удоволствие работим и с деца без нарушения, които просто искат да пояздят.

За повече информация:

ЕСФА предлага организирани занимания по футбол за момичета и момчета

Euro Stars Football Academy /ESFA/ набира момичета и момчета от 5 до 14 години за редовно обучение и тренировки по футбол. Разполаг...

Ирена Методиева-хипотерапевт, психолог, психотерапевт.

тел : 0886 022 023


Прочети повече за събития, спортни занимания и свободно време за твоето дете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com