Директор на училище в Русия: С удоволствие ще бъда посланик на конкурса по китара в Кюстендил

2516
Директор на училище в Русия: С удоволствие ще бъда посланик на конкурса по китара в Кюстендил
Снимка: читалище "Братство"

Александър Важенин е директор на най-старото музикално училище в Урал - "П. И. Чайковски". От шест години е начело на музикалното училище в Екатеринбург, като към момента там се обучават близо 500 деца във всички музикални дисциплини. Важенин е един от официалните гости и член на международното жури на 23-тия Международен конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов" и ексклузивно за Actualno.com ще разкаже за своята кариера, впечатленията си от Международния конкурс и сходствата между българската и руската култура.

Здравейте! На първо място Добре дошъл в град Кюстендил! Надяваме се да останете очарован от нашия град и Конкурса за китара! Ще ни разкажете ли, най-напред, за Вашата кариера в Русия?

Здравейте! Казвам се Александър Важенин. Родил съм се и съм израстнал в Урал - Свердловска област, в град Екатеринбург. Учил съм в Музикалното училище "П. И. Чайковски", след това в Консерваторията в същия град, а сега съм Директор на Музикалното училище. С удоволствие приех поканата да бъда член на международното жури на Китарния конкурс в Кюстендил!

Вие сте Директор на музикално училище в Екатеринбург. Ще ни разкажете ли малко повече за него - колко ученици учат там, какви специалности и дисцплини има?

Нашето училище е първото в Урал и Сибир, което е създадено преди 106 години и е с огромни традиции. По време на войната много възпитаници на киевската консерватория идват да преподават при нас и остават тук да живеят. Сега имаме всички секции и катедри, като към момента учат 365 ученици, 117 курсанти и 220 преподаватели.

Какви са впечатленията Ви от българската музика и култура, сходни ли са с руската?

Аз мога да кажа, че те не само са близки, но те са общи! Аз не виждам никаква разлика в нашите култури. Ние имаме общи корени. Аз разбирам прекрасно българския език и по отношение на културата също смятам, че имаме много големи традиции! Много руски преподаватели идват в България, както и български - в Русия.

Що се отнася до Кюстендил - аз от първия ден се обикнах в този град! Уникална природа, минерална вода и много, много изкуство. Истински земен рай! Много е хубаво, че общинската администрация подкрепя културата и този Международен конкурс за класическа китара! Аз съм пътувал по целия свят, но на много малко места се среща такова хубаво отношение към културата и изкуството! Поздравления!

Наистина е така! За първи път ли сте в България, Кюстендил и на Международния конкурс? Какви са впечатленията Ви?

С нетърпение очаквам конкурсите дни, защото ми е много интересно да се срещна и да чуя музиката на представителите на различните държави, на различните китарни школи от България и Европа. Ще се постарая да посетя всички концерти и рецитали, защото това е много интересно за мен. Музиката е тази, която сближава различните народи! За съжаление, политиката разединява, но музиката сближава хората! Искам да видя различните техники,музициране, интерпретации.

Аз съм впечатлен от този китарен конкурс, от отличната организация, от невероятния екип на читалище „Братство”. България може да се гордее, че има едно такова музикално богатство!

Чудесно, а имате ли намерение да доведете и Ваши ученици, които да се включат в бъдещите издания?

Да, разбира се! Вече с г-н Иван Андонов имаме бъдещи планове и през следващата година много наши ученицци по китара да вземат участие в конкурса.

Аз ще бъда посланик на кюстендилския конкурс в Русия и ще разкажа за топлото и добро отношение, за чудесното посрещане, за добрите хора и затова средище на духовността - читалище "Братство", защото това не е просто един конкурс, а един истински празник!

Искам да кажа, че този конкурс е много различен и заради подкрепата на Министерство на културата, което отпуска шест стипендии! Аз съм пътувал в много държави и това е чудесен пример за целия свят!

Несъмнено е така! Вие сте част от международното жури на музикалния форум. Какви са очакванията Ви от конкурса и какво ще пожелаете на участниците?

За мен е много интересно да видя нивото на участниците. Моето пожелание е едно - да се представят така, както са научени, за да покажат най-доброто от себе си, защото журито е добронамерено и ще ги подкрепя до края на конкурса!

Пожелавам дълголетие на Международния конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов", защото той означава много - за Кюстендил, за България и за целия свят!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЮСТЕНДИЛ:

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

Стотици глоби за неправилно паркиране в Кюстендилско

Кметът на Кюстендил: След 6 години блокаж до края на 2024 г. ще имаме нов общ градоустройствен план

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г. (СНИМКИ)

Кюстендил въведе "синя зона"

В Кюстендил одобриха новата заплата на кмета

Шест обекта в Кюстендил с осигурено финансиране за догодина

Новият кмет на Кюстендил: Открих скрити дългове за 6 млн. лв (ВИДЕО)

Денков освободи зам.-областния управител на Кюстендил Кристиян Иванчов

Кметовете на ГЕРБ в Кюстендил и Дупница слизат от власт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com